Norge

Flere smittet av hjernehinnebetennelse på speiderleir hvor 700 norske ungdommer deltok

Folkehelseinstituttet vurderer nå hva de vil gjøre.

Et bilde fra jamboreen i Japan som samlet over 30.000 speidere fra hele verden.
  • Arild Færaas

Over 30.000 speidere fra hele verden deltok på verdensspeiderleiren i Japan fra 28. juli til 8. august.

I Skottland er tre speidere smittet. I Sverige opplyser helsemyndighetene at en ungdom mest sannsynlig er smittet, og i tillegg undersøkes to speidere, melder nyhetsbyrået TT. Alle snaut 2.000 svenskene som var på leiren i Japan, bes kontakte helsevesenet.

I Danmark er det så langt ikke meldt om smittetilfeller, men danske myndigheter holder seg i beredskap. De har sendt ut et skriv til de danske deltakerne med informasjon blant annet om symptomene på hjernehinnebetennelse.

— Ikke hørt om tilfeller blant norske

Fra Norge reiste 700 ungdommer, og rundt 150 voksne til leiren. Men det er så langt ingenting som tyder på at norske speidere er smittet.

— Vi har ikke hørt om noen tilfeller hos oss. De siste kom hjem fra Japan tirsdag sist uke, og det har ikke kommet noen rapporter om noen smittede, sier generalsekretær Jens Andreas Egebak Morsø i Norges speiderforbund til NTB.

Han forteller at de oppfordret speidere som skulle på leiren til å ta kontakt med Folkehelseinstituttet for å få ordnet med vaksine mot hjernehinnebetennelse før avreise, siden det var kjent at det var en risiko ved å reise.

- Har vært i kontakt med folkehelsa

Kommunikasjonssjef Kirvil Kaasa i Norges Speiderforbund sier at de har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet.

— Vi ble enige om å sende ut epost med informasjon til alle som var der. Selv om det er liten risiko for at noen norske er smittet, er det en så alvorlig sykdom at vi beskrev symptomene og ba dem ha en veldig lav terskel for å oppsøke lege om de fikk noen av symptomene, sier Kaasa til Aftenposten.

Hun forteller at det er en uke siden de siste speiderne kom hjem, og siden vanlig inkubasjonstid er 3-4 dager, er det ikke noe som tyder på nå at noen er smittet.

I Sverige har Folkhälsomyndigheten gått ut med en oppfordring om å ta kontakt med helsevesenet og få en antibiotika-kur, skriver dn.se. Ifølge den svenske avisen er dødeligheten for sykdommen omtrent 10 prosent.

Folkehelseinstituttet vurderer saken

Karin Rønning, direktør i avdelingen for infeksjonsovervåking sier til Aftenposten at de ikke har fått informasjon om smittede andre steder enn i Skottland og Sverige.

— Vi sjekker hva andre gjør, og prøver også å komme i kontakt med de i Sverige som har sendt ut anbefaling om antibiotika til nesten 2000 ungdommer. Men vi har ennå ikke lykkes med det.

Siden et sånt tiltak er sjelden å gjøre, vil det norske Folkehelseinsituttet undersøke mer før de går ut med informasjon offentlig. De vil bestemme seg i løpet av dagen eller i morgen.

— Vi vil gjerne ha en god begrunnelse før vi eventuelt skal gå ut med et råd om at så mange ungdommer skal spise antibiotika. Det er også mindre sannsynlig at noen er blitt syke i Norge siden det er såpass lenge siden ungdommene kom hjem, sier Rønning.

Avdelingsdirektøren peker også på at Japan i seg selv ikke er et risikoområde for smittsom hjernehinnebetennelse, fordi det er få japanere som får det, så trolig har smitten kommet fra deltagere fra andre land.

Les også

  1. 19-åring døde av hjernehinnebetennelse

  2. Drammensruss i bedring

  3. To nye Drammensruss lagt inn på sykehus

  4. Russ smittet av hjernehinnebetennelse