Lag din egen startside

Lag din egen startside proppet med nyheter, lenker og nyttige verktøy på minutter.

Det er ingen grunn til å la Startsiden.no, Sol.no eller MSN.no være startside når du kan skreddersy din egen.

Med litt hjelp fra tjenester som har spesialisert seg på å la brukeren bestemme innholdet, har du et suverent utgangspunkt for din surfehverdag.

Mange nettbrukere er vanemennesker og surfer innom de samme sidene hver eneste dag. Men hva om du kunne samlet overskriftene på nyheter innenfor alle kategoriene du interesserer deg spesielt for? Og i tillegg ha oversikten over gode lenker, søkemotorer, ordbøker og andre ting du bruker daglig på en personlig side? Flere nettsider lar deg lage en slik side på 1-2-3.

Vi har testet tre slike: iGoogle, Netvibes og Pageflakes. De tre nettsidene kan skreddersys etter dine egne ønsker og egner seg perfekt som startside — en slags inngangsport til nettet. Sidene kan nås fra en hvilken som helst maskin – både hjemme, på jobb og på ferie så lenge du registrerer deg med brukernavn og passord.

Netvibes.com

Se hva slags sider du kan lage her, her, her og her.

Netvibes er ferdig oppsatt med en rekke rss-feeds og små applikasjoner som værmelding og bilder, men kan tilpasses helt etter dine ønsker.

Siden er utstyrt med en venstremeny som er full av små applikasjoner man kan legge til på siden sin. Øverst er menyknappen "add a feed" som lar deg legge til en hvilken som helst rss-feed ved å lime inn adressen til denne. Her kan man for eksempel legge inn denne adressen og få de siste nyhetene fra Forbruker.no tikkende inn etter hvert som de blir publisert. Det samme kan man gjøre med nyheter fra de største nettavisene eller nyheter innenfor helt spesielle kategorier som sport og teknologi.

Du kan også legge inn en rekke nyttige ting som været, post-it-lapper, kalender, forskjellige søkefelt, webmail-en din (gmail, hotmail, yahoo mail osv.) og for eksempel bilder fra Flickr, lenker fra Digg og videoer fra AOL. Finner du ikke det du ønsker i venstremenyen, kan du trykke på "get more modules" og velge flere ting å legge til herfra.

For å gjøre siden mer oversiktlig hvis du har mye innhold, kan du lage flere faner på samme side. Da velger du hvilken som skal være den viktigste siden og legger den først, også kan du for eksempel lage spesialiserte sider som sportssider osv. En sidefane kan du for eksempel vie til de viktigste nyhetskildene.

Registrer deg for å være sikker på at innstillingen du gjør blir lagret og for å få tilgang til siden fra andre maskiner og nettlesere enn den du satte den opp på.

Husk at du alltid kan velge hvor mange av de siste nyhetene fra hver rss-kilde skal vises (maks 10) og om du kun vil se overskriften eller ha litt mer informasjon om hvert enkelt punkt. Du kan også velge om nyhetene skal åpnes i nytt vindu eller der du trykker på dem.

For å endre farger på siden gå til "settings" (øverst til høyre) og velg "themes" eller "wallpapers". Her kan du også ta backup av siden.

Netvibes jobber med et såkalt "netvibe universe" som lar brukerne lage sider som alle kan se. Foreløpig må man ha invitasjon for å lage en slik side, men tjenesten vil bli åpen for alle om kort tid.Se eksempler her.

iGoogle

Se eksempel på en iGoogle-side her

iGoogle tar ikke overaskende utgangspunkt i søkemotoren Google. Denne vil alltid ha en hedersplass øverst på siden din, uansett hvor personlig du gjør den.

Som standard har Google lagt inn en kalender, en klokke, værmelding (må redigeres), Top Stories med siste nytt fra Google News, RSS-feed fra CNN.com og fra Wikihow.com. For å gjøre siden personlig må du logge inn. Har du allerede en Gmail-konto eller en login til andre Google-produkter kan du bruke denne – hvis ikke må du registrere deg.

Helt øverst i nettleservinduet finner du en meny med blant annet valgene bilder, videoer, nyheter, gmail også videre. Disse leder til Googlesider som har dette innholdet.

For å legge til innhold til siden din trykker du på "Add stuff" på menylinjen til høyre under søkefeltet. Den første siden viser de mest populære småprogrammene og RSS-feedene. I menyen til venstre er disse sortert i kategorier som nyheter, verktøy, kommunikasjon, spill, finans, sport, livsstil og teknologi.

Trykker du på lenken til de forskjellige programmene, får du mer informasjon om det. Vil du legge det til på siden din trykker du bare på knappen "add it now".

I tillegg til RSS-feeder kan du blant annet velge å legge en liten notisblokk på siden din. Eller hva med dagens sitat, kalorikalkulator, ordbok, kart og andre nyttige og unyttige ting?

Siste nytt hos iGoogle er muligheten til å lage din egen gadget. Her kan du for eksempel lage en liten rute hvor dine favoritt-YouTube-videoer dukker opp eller en ramme til bildene dine. Meningen er at du kan lage små personlige programmer som du kan dele med vennene dine – slik at de kan legge den på sin egen side. Les mer om tjenesten her.

I likhet med både Netvibes og Pageflakes har du mulighet til å plukke innhold til flere forskjellige sider organisert i faner på én og samme side. Det gjør det enkelt å samle relevant stoff på en oversiktlig måte.

Man kan selvsagt også endre på hele temaet/utseende på sin personlige Google-side. I menylinjen til høyre under søkefeltet trykker du bare på "select theme". Noen av temaene endrer farge etter når på dagen du er på siden.

I Firefox kan man installere en add-on som lar deg se iGoogle-siden på venstersiden i nettleservinduet ditt mens du surfer på andre sider.

Pageflakes

Se forbruker-siden vi satte opp på få minutter her!

Når du går inn på Pageflakes.com første gang får du tilbud om å følge en veiviser i tre steg for å sette opp din personlige side. Det første som må gjøres er å velge hva slags innhold du vil ha på siden. Valgene er nyheter, sport, finans, videoer, teknologi, musikk, spill, tv, mat og sladder. Det andre du må taste inn er hvor i verden du befinner deg slik at tilpasninger blir gjort etter dette – for eksempel dukker da værmeldingen for din by automatisk opp.

Når du har gått gjennom de innledende stegene kommer startsiden opp full av innhold den tror du vil ha. Men alle boksene kan fortsatt både redigeres, fjernes og erstattes av nye.

I likhet med Netvibes kan du lage flere personlige sider, organisert i faner. For å putte inn små spesialdesignede applikasjoner trykker du på "add flake" øverst i høyre hjørne. Her har du valg som adressebok, kalender, e-post, wikipedia, klokke osv.

Under "add feed" ligger det mange forslag i forskjellige kategorier, men også en rute hvor du kan lime inn din egen rss-adresse. Husk å registrere deg for ikke å miste innholdet du har samlet sammen og for å få tilgang til siden fra andre maskiner.

Et tredje valg er "Pagecasts". Denne funksjonen lar deg publisere siden din slik at andre kan se og bruke den. Du kan dele den med spesielt utvalgte venner eller gjøre den offentlig for hele verden. Deler du den med venner kan du velge hvem av disse som skal ha tilgang til å redigere siden ved å lime inn e-post-adressene deres i feltet etter å ha valgt "share". Du kan velge en eller flere faner som skal være offentlig tilgjengelig.

Når du trykker på Pagecasts får du oversikt over andres sider. Ta en titt på noen av disse for å få inspirasjon.

Under "settings" kan du velge fargetema for siden og om du vil inkludere en søkerute. Er du ikke fornøyd med siden din, kan du når som helst trykke på "start over" og begynne med blanke ark.

Velg som startside

Både Netvibes, Pageflakes og iGoogle ser bra ut i både Internet Explorer og Firefox. Alle tre sidene lar deg importere bokmerker fra både nettleseren din og online bokmerke-tjenester som Del.icio.us.

LES OGSÅ: Se alle bokmerkene dine hvor som helst!

Husk å velge din nye startside som startside i nettleseren din slik at den dukker opp hver gang du åpner nettleseren. I Internet Explorer gjør du det slik: Verktøy > Alternativer for Internett > Generelt. Under punktet "startside" limer du inn adressen eller trykker "bruk gjeldende" hvis du er på den rette siden. I Firefox gjør du følgende: Tools/Verktøy > Options/Alternativer > Main. Øverst på denne siden kan du velge hva som skal vises når Firefox starter opp. Huk av for "vis min hjemmeside" og lim inn adressen i feltet under.

Google er ikke den eneste siden du kan gjøre til din helt egen. Trykk på bildet for større versjon.
iGoogle lar deg skreddersy din egen inngangsport til Internett.
Netvibes lar deg lage din egen startside med rss-feeder, søkefelt, lenker og små programmer.
Pageflake tar deg gjennom tre steg for å lage din egen skreddersydde startside.