Norge

Kuleste webprogrammene i 2005

Vi viser deg årets kuleste webprogrammer.

  • Lucas H. Weldeghebriel

Dion Hinchcliffe som er fast skribent for nettmagasinet WebServices Journal har kåret de beste webprogrammene fra 2005. Vi sjekket dem, og fant de fleste ganske så interessante.

Del dine bokmerker:

Sliter du med å finne de beste nettstedene? Skulle du ønske du hadde en rådgiver innen hvert tema? Del.icio.us er da svaret for deg.

Nettstedet er desidert et av Internetts hotteste i 2005. Nettstedet driver med lagring og deling av bokmerker. Det vil si at du kan legge inn dine egne bokmerker, samt dele bokmerker med andre, og se hvilke andre bokmerker folk har som du har bokmerker til felles med.

En glimrende måte å utforske webben på, med andre ord.

Adressen: http://del.icio.us/

Din personlige hjemmeside:

Google har jo lansert sin personaliserte hjemmeside. Det vil si at de lar deg komponere din egen hjemmeside med bokmerker, tilgang til e-post (gmail), været osv... Noen som gjør dette hakket bedre, er nettstedet netvibes, som til og med har støtte for norsk vær. Den gir deg tilgang til den fantastiske bildedelingstjenesten flickr. Og du kan legge inn feeds med norske nyheter. Meget bra site. Adressen: http://www.netvibes.com/

Can you digG it?

En type Slashdot.org, som lar brukere lage egne nyheter, eller referer til andre nyheter, og hvor nyheten "din" rangeres oppover eller nedover på siden basert på stemmer.

Her finnes det mye rart, men også mye nyttig. I førstnevnte kategori kan vi blant annet nevne en mann som har klart å lage verdens lengste palindromiske setning (kan sies både forlengs og baklengs som "agnes i senga") på 17.259 ord.

På den annen side finnes linker til nettsteder som gir deg tips i forhold til å lage din egen webside. I can definitely digG that!

Adressen: http://digg.com/

Den ultimate bildetjenesten

Flickr trenger egnetlig ingen introduksjon. Det mest geniale bildenettstedet på internett. Her kan du lagre bilder, lage album, legge til kommentarer, og vise dem frem til alle som måtte komme til å dumpe innom siden din.

Er du glad i å ta bilder, og liker og vise dem frem, så er flickr.com stedet for deg. Er du keen på bilder som du vil pryde veggen din med, er det bare å laste andres bilder ned, helt gratis.

Ingen tvil om at dette nettstedet rocker!

Adressen: http://flickr.com/

Fillagringstjeneste

Trenger du ofte å få lagret filer når du er på farten? Da kan vi anbefale openomy.com hvor du får opptil 1 gigabyte lagringsplass på nettet.

— Men jeg har jo gmail med 2 gigabyte, sier du.

— Ja, Gmail er fint det også, men her kan du ikke la andre få tilgang til filene dine, eller synkronisere filene opp mot andre programvarer.

På openomy lagres filene ikke i mapper, men etter tagger, noe som gjør søkefunksjonen meget bra. Det skal likevel litt mer til for å slå Gmail, spør du meg.

Adressen: http://openomy.com

Webbasert tekstbehandlingsprogram

Du får tilgang til dokumentene dine fra ethvert sted, det er en mindre sjanse for å miste dokumentene ved at harddisken kræsjer, og flere kan få tilgang på dokumentet ditt.

Du kan for eksempel jobbe på et dokument, og sende en beskjed til en kompis som da får tilgang på dokumentet, og kan jobbe videre på dette. Programmet kommer med de viktigste Word-kommandoene.

Og alt dette er gratis.

Du trenger med andre ord ingen Office-pakke fra Microsoft. Programmet er kompatibelt med alle PC-baserte nettlesere, men Safari-brukere (Mac) må fortsatt smøre seg tålmodighet. Problemet med tjenesten er at det noen ganger kan gå litt tregt, fordi du jobber opp mot en server.

Vi aner også at større komplikasjoner kan forekomme hvis du glemmer å lagre, og du tilfeldigvis skulle falle ut av nettet en liten periode.

Adressen: http://openomy.com

Andre kule webprogrammer:

Calenderhub.com . En online kalender og planlegger. Need we say more?

Basecamphq.com som er et verktøy for prosjektsamarbeid.

Bloggfilteret Memorandum.com .

En online Å-gjøre-liste voo2do.com .

Vi kan ikke la være å nevne Gmail.com .

Og siden det er jul, og Gmail ikke er for alle, gir vi de fem første som sender meg en mail med et annet bra webprogram-tips innen en time etter at denne artikkelen er publisert, tilgang til Gmail.

Legg inn gode webprogram-tips i feltet under: