Pendlerboliger, reiseregninger og etterlønninger: Dette er de siste års avsløringer om politikernes bruk av penger og goder

Siden 2017 har sentrale politikere fått gratis leiligheter selv om de har hatt egen bolig i samme område, levert falske reiseregninger, mottatt dobbel etterlønn og bevilget seg store festbudsjetter på fellesskapets regning. De mange sakene bidrar til politikerforakt, mener forsker.

Stortinget og regjeringsapparatet har de siste fire årene vært rystet av flere kontroverser og skandaler knyttet til politikernes økonomiske disposisjoner.

Denne saken ble først publisert 20. september, men oppdateres fortløpende med nye avsløringer.

Du har kanskje lagt merke til en lang rekke saker der landets fremste tillitsvalgte har brukt eller brutt regelverk for egen vinning.

– Det har vært mye. Særlig med tanke på at det tradisjonelt har vært relativt få skandaler i norsk politikk sammenlignet med en del andre land, sier postdoktor Peter Egge Langsæther ved Universitetet i Oslo. Han forsker blant annet på ulike aspekter ved politisk adferd.

I september avslørte Aftenposten at Kjell Ingolf Ropstad (KrF) ikke meldte flytting fra barndomshjemmet sitt i Agder før i fjor.

Slik har barne- og likestillingsministeren sikret seg gratis leilighet i Oslo i ti år, til tross for at han har eid en halv tomannsbolig en drøy halvtime unna hovedstaden.

Les også

Ropstad meldte flytting fra gutterommet først i fjor. Derfor fikk han gratis bolig fra Stortinget.

Lørdag 20. september trakk Ropstad seg som statsråd og leder for KrF. Det skjedde etter nok en Aftenposten-avsløring om hvordan Ropstad unngikk å betale skatt på pendlerboligene.

– Det rette for partiet nå er at det er annen som tar over stafettpinnen som partileder. Jeg vil fratre ledervervet så snart partiet er klare til å velge ny leder, sa Ropstad på pressekonferansen.

Les også

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) trekker seg som partileder og går av som statsråd etter omstridt skattegrep

Fikk gratis bolig i hovedstaden, eide leilighet i Oslo sentrum

Det er også kommet flere avsløringer om andre politikere.

Ap-politiker Tellef Inge Mørland (41) fra Aust-Agder fikk pendlerbolig av Stortinget i 2017. Han eide da en leilighet i Oslo sentrum. Den har han leid ut mens han bodde gratis. Han anslår at han tjente 90.000 kroner på dette. Stortingets administrasjon mente først at Mørland ikke oppfylte kriteriene for å få gratis bolig, og han har beklaget.

Så snudde Stortinget. De tok selvkritikk og erkjente at de ikke burde gitt Mørland pendlerbolig. Han får likevel beholde leiligheten.

Også SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har hatt gratis bolig samtidig som han har leid ut sin egen leilighet i Oslo.

Høyre-politikeren Olemic Thommessen hadde også pendlerbolig av Stortinget da han kjøpte og fikk tilgang på egen leilighet i Oslo han kunne bruke. Han opplyste ikke om dette, slik reglene krever. Det viste seg senere at hans voksne sønn hadde fått bo i Stortingets pendlerbolig i flere år.

Kontrollerer ikke opplysningene

Frps stortingsrepresentant Himanshu Gulati kjøpte en pendlerbolig som Stortinget skulle kvitte seg med. Denne leide han ut. Likevel fikk han gratis pendlerleilighet av Stortinget 1,2 kilometer unna.

Også Høyres stortingsrepresentant Kristian Tonning Riise fikk gratis stortingsleilighet, men sier at han lot denne stå tom. Istedenfor ble han boende i sin egen leilighet i Oslo sentrum. Han opplyste ikke Stortinget om at han eide en leilighet i Oslo sentrum, og oppga at han bodde i pendlerboligen, selv om han ikke gjorde det.

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes har fått gratis bolig i Oslo samtidig som han eier leilighet i byen. Denne har han leid ut.

Stortinget kontrollerer ikke selv om politikerne gir riktige opplysninger når de deler ut pendlerboliger. De ser heller ikke behovet for at Stortinget skal vite hvilke politikere som allerede eier bolig i nærheten av Oslo, eller om politikerne disponerer bolig under 40 kilometer fra Stortinget.

Dette er ikke første gang reglene skaper oppstyr. I 2019 avslørte DN at Himanshu Gulati (Frp) fikk gratis stortingsleilighet i Oslo, til tross for at han allerede eide fire leiligheter i hovedstaden og én på Jessheim. VG omtalte en lignende sak om Aps Trond Giske i 2003. Han bodde gratis mens han leide ut leiligheter på i Oslo og Trondheim.

Les også

Stortinget deler ut gratis pendlerboliger: Kontrollerer ikke at politikerne gir riktige opplysninger

Ropstad-avgang og SMK-siktelse

12. september kunne Aftenposten også fortelle at politikere som bor gratis hjemme, må betale skatt av pendlerbolig. Stortinget sa at de ikke har vært kjent med dette, men Aftenposten har senere dokumentert at Stortinget fikk vite om skatteplikten allerede i 2003.

Situasjonen kan ha ført til at politikere ikke har skattet av gratisboligen staten har betalt for dem.

Fredag 17. september kunne Aftenposten avdekke hvordan Ropstad opplyste at han dekket utgifter på foreldres hus, selv om han aldri gjorde dette. KrF-lederen innrømmer å ha tatt aktive grep for å unngå å betale skatt på statsrådsboligen sin i Oslo. På denne måten skal han ha unngått 175.000 kroner i skatt.

Denne avsløringen preget nyhetsbildet store deler av fredag. Lørdag 18. september kunne Aftenposten også fortelle at KrF-lederen har betalt minst 680.000 kroner for lite skatt på pendlerboligene. Det kom også frem at Skatteetaten aldri har sagt at Ropstad skulle slippe skatt på pendlerboligene.

Kjell Ingolf Ropstad arrangerte lørdag ettermiddag en pressekonferanse. Der traff han seg som statråd og KrF-leder.

Lørdag ettermiddag gikk Ropstad altså av som statsråd, og varslet at han også vil trekke seg som KrF-leder. Søndag fortalte stortingspresident Tone W. Trøen (H) at flere politikere nå har tatt kontakt for å sjekke om de har betalt for lite skatt.

21. september kunne Aftenposten omtale hvordan Riksrevisjonen opplevde at de ble hindret i å gjøre undersøkelser som kunne gjort det mulig å avdekke pendlerbolig-uregelmessighetene. Stortingspresident Tone W. Trøen avviste at det var Stortingets presidentskap som stanset prosessen, men Aftenposten kunne senere dokumentere hvordan dette skjedde.

29. september ble det kjent at en ansatt ved Statsministerens kontor (SMK) er siktet for grov økonomisk utroskap. Det skjedde etter at Aftenposten ba om innsyn i fakturaer fra Frogner House Apartments, som leverer leiligheter som bruker av politiske ledelse i regjeringen. Mannen skal selv ha disponert en av leilighetene i to år og godkjent fakturaene, slik at fellesskapet tok regningen.

Skal granskes

I alt er det mye forvirring knyttet til Stortingets regler for pendlerboliger. Stortingets president, Tone Wilhelmsen Trøen, har sagt at de lar regelbruddene ligge.

Men det er klart at Stortinget vil gjennomføre «en bred skatterevisjon», og at det flertall for en ekstern gransking av hele pendlerbolig-komplekset. Mandatet for denne ble klart i oktober.

Også etterlønnsordningen skal gjennomgås. For lønnen stortingsrepresentantene kan få etter at de er ferdige som stortingsrepresentanter, har også fått mye oppmerksomhet de siste årene.

Millioner i etterlønninger

Flere oppslag om etterlønninger til avgåtte politikere har også skapt kontrovers de siste årene.

I februar 2020 gikk fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) av. Det skjedde etter en rekke avsløringer om etterlønn og rot med styreverv. Snøballen begynte å rulle da Dagbladet avslørte at Sivertsen hadde mottatt etterlønn som ordfører samtidig som han fikk lønn som statssekretær.

Geir Inge Sivertsen (H) fikk en kort karriere som fiskeriminister.

I fjor skrev Aftenposten at avgåtte statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere fikk over 20 millioner i etterlønn mellom 2014 og 2019.

Flere politikere fikk også utbetalt ekstra etterlønn fordi de hadde opprettet selskaper som skapte interessekonflikt med deres tidligere roller. Det medførte at de fikk utbetalt karantenelønn. Enkelte av selskapene som ble opprettet hadde vært helt uvirksomme, ifølge vår gjennomgang.

Etterlønnsmillionene har også blitt delt ut til regjeringspolitikere som har hatt en annen jobb å gå til, skrev Dagens Næringsliv i august.

Avisen skrev mandag at tidligere Frp-politiker Jan Arild Ellingsen fortalte Stortinget at han var arbeidsløs etter å ha gått av som stortingsrepresentant i 2017. I virkeligheten drev Ellingsen sitt eget rådgivningsselskap. Det ga ham 800.000 kroner i etterlønn.

Ellingsen svarer ikke på spørsmål fra avisen, men sier at han har rapportert alt som er nødvendig til Stortinget.

Torsdag avslørte DN også at Høyre-politiker Bengt Wenstøb søkte om permisjon fra jobben fordi han skulle få etterlønn fra Stortinget. Det tjente han nærmere 250.000 kroner på.

I helgen kunne DN fortelle at Frps Helge Thorheim og Aps Christian Tynning Bjørnø skal betale tilbake etterlønnsytelser på flere titalls tusen kroner til Stortinget.

Thorheim meldte ikke fra om inntekter fra styreverv, pensjon, livsforsikring, møtegodtgjørelse og arbeid for Karmøy kommune etter at han hadde forlatt Stortinget. Han meldte fra om mange andre inntektskilder, men skal nå betale tilbake 74.000 kroner. Thorheim meldte fra om saken til Stortinget tirsdag, og fikk krav om tilbakebetaling fredag.

Arbeiderpartiets Christian Tynning Bjørnø mottok etterlønn i to uker etter at han hadde begynt i ny jobb i februar 2018. Dette skal dreie seg om noe over 25.000 kroner.

Les også

Kommentar: Vanlige folks surr

Svindlet til seg 450.000 kroner gjennom falske reiseregninger

Før vi fortsetter: Det er selvfølgelig juridisk forskjell på å tøye regelverket og å bryte loven.

Langsæther mener likevel at også saker som Ropstad-avsløringen svekker tilliten til politikerne.

Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Mazyar Keshvari svindlet til seg 450.000 kroner fra Stortinget ved å levere falske reiseregninger

– Det er greit nok at det ikke er brutt noen lover. Men når noen aktivt håver inn penger på en måte som ikke ser bra ut fra utsiden, bidrar det til politikerforakt. Og jo flere saker det blir, jo større problem blir det, sier Langsæther.

Men det finnes også eksempler på lovbrudd. I 2018 og 2019 avslørte Aftenposten hvordan både tidligere Frp-politiker Mazyar Keshvari og Ap-politiker Hege Haukeland Liadal hadde levert fiktive reiseregninger til Stortinget. Keshvari ble dømt til 11 måneders fengsel for å ha svindlet til seg 450.000 kroner fra statskassen. Saken mot Liadal skal opp i Oslo tingrett i november.

Keshvari har beklaget saken offentlig. Liadal har avvist å ha levert falske reiseregninger med vilje, og mener saken skyldes feil og misforståelser.

Også ni andre stortingsrepresentanter hadde krevd og fått utbetalt for mye penger, viste Aftenpostens gjennomgang av reiseregningene.

Spandable festkomiteer på din regning

Det har også vakt oppsikt når stortingspolitikerne skal kaste jakken og slå seg løs.

I 2018 brukte Frps stortingsgruppe hele 26.900 kroner pr. person i velferdsutgifter, Stortingets formelle ord på festlige, sosiale aktiviteter uten faglig innhold. Frps stortingsgruppe brukte med det 57 ganger mer enn andre statsansatte får bruke. Høyres stortingsgruppe festet samme år for over 13.500 pr. person, og var det nest mest spandable partiet. Stortingsgruppen til KrF kom på tredjeplass, med 4416 kroner pr. hode.

Til sammenligning måtte de fleste av landets sykepleiere betale julebordene sine selv, ifølge Norsk Sykepleierforbund.

Skattebetalerne måtte også spleise med Venstre for 50-årslaget til partiets daværende nestleder Ola Elvestuen i 2018. Regningen ble på snaut 22.000 kroner.

Kort tid etter ble det kjent at tre stortingspolitikere fra Arbeiderpartiet brukte Stortingets bonuspoeng på private flyreiser, enkelte hadde heller ikke skattet for det. Det ble også kjent at stortingspolitikere ikke hadde spart på luksusen på lengre jobbreiser.

NRK skrev også om hvordan Frp-representant Helge André Njåstad ved flere anledninger fikk Stortinget til å dekke turer der familiemedlemmer var med, ved å ha korte jobbmøter. Njåstad sa selv at han ikke hadde brutt Stortingets regelverk.

Stor kontrast

Postdoktor Langsæther er klar på at det er ulik alvorlighetsgrad blant de tallrike medieoppslagene de siste fire årene.

– Det tror jeg også folk får med seg, sier han.

Men folk får også med seg når politikernes i enkelte tilfeller tvilsomme bruk av penger og goder får en sterk kontrast. Som for eksempel da det mandag, samme dag som artiklene om Ropstad dominerte avisspaltene, ble kjent at 36 saker i trygdeskandalen blir gjenåpnet.

– Det fremstår styggere når disse sakene kommer så tett opp mot det motsatte. Da ser det ut som om systemet går hardere etter folk uten de samme privilegiene som politikere, sier Langsæther.

I trygdeskandalen er 7177 mennesker rammet fordi Nav mente de brøt loven, mens det egentlig var Nav som tolket et EØS-regelverk feil.

– Det fremstår enda mer som at man har ulike standarder for ulike grupper, sier Langsæther.

Her er flere saker som er verdt å merke seg fra den siste tiden: