Navarsete: – Det kunne gått fryktelig galt

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete lettet over at ingen måtte bøte med livet i raset.

Her er skadene etter raset i Hanekleivtunnelen.

– Jeg er glad for at tidspunktet for raset var nettopp da det var. Det kunne gått fryktelig galt. Det gjør inntrykk med de store naturkreftene som vi prøver å temme, sa samferdselsminister Liv Signe Navarsete få meter fra selve rasstedet inne i Hanekleivtunnelen på E18 i Vestfold.

Sent på kvelden 1. juledag gikk et 25 meter langt ras i sørgående tunnelløp. Bare tilfeldigheter gjorde at ikke liv gikk tapt da flere hundre kubikkmeter med stein raste ut.

Fredag ettermiddag fikk ministeren på eget initiativ se rasstedet, sammen med veidirektør Olav Søfteland og en rekke fagfolk fra Statens vegvesen.

Et godt stykke inne i tunnelen stoppet politisperringer Navarsete med følge noen meter fra haugen med stein, rester av sprøytebetong og PE-skumplater. Det er lett å forestille seg hvor galt det kunne ha gått dersom det hadde kjørt biler under de enorme massene akkurat idet raset gikk sent om kvelden 1. juledag.– Jeg er veldig glad for at det ikke var mennesker her inne da, gjentok Navarsete flere ganger. En undersøkelsesgruppe skal nå vurdere raset, peke på årsak og komme med anbefalinger. 15. februar skal rapporten foreligge. Aftenposten skrev fredag at entreprenørselskapet PEAB advarte mot dårlig sikkerhet i Hanekleivtunnelen i 1997. Deretter ble nye sikringstiltak gjennomført.

– Det ble slått inn 1.200 bolter etter dette. Da gjorde man det som skulle til, sier Søfteland til NTB utenfor tunnelåpningen.

Han mener fortsatt at tunneler i Norge er sikre.

– Når du reiser langs veinettet i Norge, da er tunnelene noe av det sikreste. Så hvis man er redd for å kjøre i tunnel, da bør man ikke reise med bil i det hele tatt, sier Søfteland.

Les også:

Les også

Entreprenøren sa stopp i 1997

Les også:

Samferdselsminister Liv Signe Navarsete var fredag på befaring på rasstedet.