Forbudt spill til Norge

Dataspillet Manhunt 2 er bannlyst i Storbritannia og kan bli det i USA, men i Norge blir det fritt frem.

Storbritannia og Irland har forbudt salg av spillet og Nintendo og Sony nekter å selge det. Men i Norge blir spillet kun merket med anbefalt aldersgrense.

Spillet er en oppfølger til et av de mest brutale spillene noensinne utgitt og er forbudt solgt i britiske spillbutikker. I USA har Manhunt 2 fått 18-årsgrense og Nintendo og Sony nekter derfor å gi det ut på sine plattformer (les mer nederst i artikkelen).

Les om spillet på Wikipedia

I Norge er det ingen lover som kan hindre barn under 18 år å kjøpe grove voldssspill. Medietilsynet kan forby filmer, men ikke dataspill. I stedet har man innført det europeiske klassifiseringssystemet PEGI, hvor man anbefaler at spillet passer for de over 3, over 7, over 12, over 16 eller over 18. Manhunt 2 vil få den siste anbefalingen.

Det nærmeste vi kommer forbud av dataspill i Norge er den teoretiske muligheten for at et spill rammes av Straffelovens § 382 (se ruten til høyre), men etter at loven trådte i kraft for snart ti år siden har ingen dataspill blitt forbudt i Norge.

Vil forby

Leder for Familie— og kulturkomiteen i Stortinget, May-Helen Molvær Grimstad (Krf) sier til Dagsavisen at det bør åpnes for å forby ekstremt voldelige spill i Norge.

— Om spill skal kunne forbys på lik linje med kinofilmer er en diskusjon som må tas. Slik det er i dag, må noen anmelde spillet først, sier Thomas Hepsø i Medietilsynet til Forbruker.no.

Spillet Grand Theft Auto 3 (GTA3) ble i januar 2002 anmeldt til politiet av Barneombudet og Forbrukerombudet, men anmeldelsen ble henlagt.

- Nisjespill for voksne

Ifølge Medietilsynet er Manhunt 2 enda mer voldelig enn Grand Theft Auto 3.

— I GTA3 er du ikke nødt til å utføre vold for å komme videre, det er du i Manhunt 2. Dette er et nisjespill for voksne og det er synd at det får så mye oppmerksomhet, sier Hepsø.

Barneombudet har likevel ingen planer om å anmelde flere spill.

— Nei, da vi anmeldte Grand Theft Auto 3 var det for å prøve ut loven. Det har kommet flere spill etter det som er enda verre, men vi har ingen planer om flere anmeldelser, sier nestleder hos Barneombudet, Knut Hånes, til Forbruker.no.

Han mener det er Medietilsynet som har ansvaret og kompetansen, og skal diskutere temaet dataspill med Medietilsynet allerede i neste uke.

- Ikke sunt

Medietilsynet mener de gjør mye for å hindre at barn skal få tak i voldelige spill.

— Vi har PEGI som er en ordning hvor bransjen selv regulerer ved merking av anbefalte aldersgrenser og opplysninger om innhold i spillene. Vi er opptatt av å gi god informasjon. Spørsmålet blir vel om det er godt nok, sier Hepsø, som påpeker at bransjen har et stort ansvar i å følge anbefalingene fra medietilsynet.

Ingen konsekvenser

Teoretisk sett kan hvem som helst få ta i spillet når det kommer i juli, og det har ifølge Medietilsynet aldri skjedd at salg av voksenspill til mindreårige har fått konsekvenser for selgeren.

— De fleste butikker opprettholder anbefalingene om aldersgrenser, men vi hører om tilfeller der barn har fått tak i slike spill. Det er beklagelig hvis en 12-åring spiller dette spillet. Det er ikke sunt, sier Hepsø.

Vil ikke selge spillet

Han er glad for at elektronikkjeden Expert har bestemt seg for ikke å selge det voldelige spillet i sine butikker.

— Det er veldig bra at Expert velger den retningen, sier han til Forbruker.no.

- Mot sensur

Aftenpostens spillekspert Tore Sand bekrefter at Manhunt 2 er "ekstremt voldelig". Han har kun spilt det første spillet, men har forstått at mye av handlingen i oppfølgeren handler om å "utføre spektakulære drap for å komme seg ut og overleve".

Sand er prinsipielt i mot all form for sensur.

— Det er ingen sammenheng mellom å spille voldelige dataspill og være voldelig i virkeligheten, mener han.

Sony og Nintendo nekter

Manhunt 2 er ventet i USA 10. juli og skal være tilgjengelig for Wii, PS2 og PSP. Men ifølge Gamespot har både Sony og Nintendo sagt klart fra at tredjepartsutviklere ikke vil få spill merket med «adults only» utgitt på deres spillplattformer. Det skaper trøbbel for utgiveren Rockstar, som har laget spillet kun for disse plattformene. De må sannsynligvis enten anke dommen om at spillet skal ha18-årsgrense eller endre på spillet. Hvis ikke vil ikke spillet bli utgitt i USA i det hele tatt.

Hva mener du? Burde voldelige spill kunne forbys i Norge eller er det ikke nødvendig? Si din mening i kommentarfeltet over.