Børge Brende: - Bildet av gisselet er tatt den siste måneden

Utenriksminister Børge Brende holdt torsdag er en kort orientering om bortføringssaken i Syria.

  • Are Møster Ottesen

Det var en meget alvorstynget utenriksminister Børge Brende (H) som møtte pressen torsdag ettermiddag.

— ISILs (også kjent som IS, journ.anm) publisering av bildet kan betyr at vårt arbeid blir enda vanskeligere, sier Brende.

— Basert på vår analyse av bildet som er publisert, og den informasjonen vi har, så er vår vurdering at bildet er tatt den siste måneden. Vi jobber med utgangspunkt at han fortsatt lever, sa utenriksminister Børge Brende.

— Vi jobber med mål om å få Grimsgaard-Ofstad tilbake til Norge.

På spørsmål om hvorfor han dro til Syria, svarte Brende.

— Vet vet at han dro til Syria og legger til grunn at det var frivillig. Det er ikke vår oppgave å spekulere mer rundt dette, sier Brende.

Han ville ikke svare på spørsmål om norske myndigheter samarbeidet med kinesiske myndigheter. Grimsgaard-Ofstad sitter som gissel sammen med en kinesisk statsborger.

— Politi har løpende kontakt med familien, og jeg har selv snakket med dem flere ganger, sier Brende.

Utenriksministeren fortalte at UD har 25-30 personer i en krisestab som jobber med gisselsaken. Brende understreket statsminister Erna Solbergs budskap onsdag om at det er uaktuelt å betale løsepenger.

- Kan ikke gi etter for press

Onsdag ble det kjent at opprørsgruppen IS tidligere i år har tatt den 48-årige nordmannen Ole Johan Grimsgaard-Ofstad som gissel i Syria i januar i år.

Som Aftenposten meldte onsdag kveld, ble han tatt til fange av en annen opprørsgruppe i januar, bare dager etter at han krysset grensen over fra Tyrkia.

Norske myndigheter har jobbet med saken siden. Opprørsgruppen IS skal blant annet ha fremmet flere krav om løsepenger for å frigi nordmannen.

— Vi hverken kan eller vil gi etter for press fra terrorister og kriminelle. Norge betaler ikke løsepenger. Dette er et prinsipp vi ikke kan fravike i møte med kyniske terrorister, sa statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse onsdag kveld.

Les hele talen her:

Les også

Dette sa Erna Solberg om gisselsituasjonen i Syria

— Utbetaling av løsepenger vil øke risikoen for at andre norske borgere tas som gissel. Vi er også forpliktet av folkeretten og FN-resolusjoner til å motvirke terrorfinansiering, fortsatte hun.