Norge

Aktor: - Bør få 13 år for partnerdrapet

Aktor Jo Christian Jordet mener 51-åringen som drepte kona (42) dagen etter at hun ville flytte ut bør få 13 års ubetinget fengsel.

Siste dag i Gjøvik tingfrett for fra venstre (f.v.) bistandsadvokat Bendik Strøen Thoresen, aktor Jo Christian Jordet og forsvarer Harald Stabell.
  • Per Annar Holm
    Per Annar Holm

Aktor tok utgangspukt i en straff på 14 års fengsel, men trakk fra ett år på siden mannen i rettslig forstand har en lettere utviklingshemming.

– Jeg mener tiltalte hadde motiv for å gjøre dette siden hans kone ville forlate ham til fordel for en annen mann, og at to vitner har forklart at han har sagt at kvinner som er utro kan drepes, sa aktor Jo Christian Jordet i sin prosedyre, melder NRK.

Tiltalte var en meget erfaren jeger, og har helt siden skuddet falt på kloss hold 9. januar i år sagt at dette var et vådeskudd. Forsvarer Harald Stabell vedgår at hans klient har vært uaktsom, men mener at aktors påstand er for høy.

– Aktors utgangspunkt på 14 års fengsel er ikke urimelig, sa Stabell i sin prosedyre, skriver Hadeland (bak betalingsmur). før han fortsatte:

– Denne saken dreier seg om han drepte kona med vilje, noe tiltalte ikke erkjenner. Han har innrømmet uaktsomhet fra første stund, men han har aldri tenkt på, ikke på noe tidspunkt, å drepe kona si. Det har aldri vært i hans tanker, verken denne dagen eller tidligere, sa forsvareren, som la ned påstand om at tiltalte blir frifunnet etter tiltalen, subsidiært behandles på mildeste måte.

  • Partnere står bak ett av tre drap i Norge: Dagen etter at hun sa ekteskapet var over, ble hun skutt

Tiltales temperament sentralt tema

Partneren står bak hvert tredje drap i Norge, viser statistikken fra Kripos. Mens antall drap går ned i det norske samfunnet, holder partnerdrapene seg på et stabilt nivå.

Et sentralt tema under rettssaken har vært tiltaltes temperament når ting gikk ham i mot. To slektninger har hørt han si at koner som bryter ut av eksteskapet kan slås ihjel.

Bistandsadvokat Bendik Strøen Thoresen mener at barna som var hjemme på gården da drapet skjedde bør fra 350.000 i erstatning, mens ett som var bortreist må få 250.000 kroner. Han la også ned påstand om at avdødes foreldre skal ha 200.000 kroner hver.

Når det gjelder tap av forsørger ble det krev 596.000 kroner for den ynste, mens de eldste bør få 269.000 kroner hver.

Dom ventes å falle i uke 45.

Mens tiltalte hele tiden har sagt at det var greit hjemme, og at familien er svært viktig for ham, har et vitne fortalt om daglig krangling og grove trusler fra mannen.

Les mer om

  1. Drap
  2. Hadeland