Politiet valgte å bli på stasjonen

Vaktselskapet som rykket ut til innbruddet hos Urmaker Klippen AS i Egersund natt til tirsdag, ble forklart at bemanningssituasjonen ved Egersund politistasjon ikke tillot utrykning.

Vekter fra vaktselskapet venter utenfor Urmaker Klippen. Han har ventet i mange timer på politiet.
  • Elisabeth Seglem

– Vi fikk beskjed om at kun en mann var på jobb og at han ikke kunne forlate politistasjonen, forteller daglig leder Johnny Olsen i vaktselskapet NVC Security til Aftenbladet.no.

Politistasjonssjef Henry Tendenes bekrefter at Egersund politistasjon var underbemannet natt til tirsdag.

– Vedkommende som var alene på jobb gjorde i natt en vurdering og valgte ikke å rykke ut, sier Tendenes.

Kraftig underbemannet

– Er det vanlig prosedyre?

– Jeg forstår at du stiller spørsmålet. Det er ikke rutine at en aldri skal reise ut alene, men det skal være en form for backing og en skal alltid være trygg på at en får hjelp hvis en kommer opp i noe, forklarer Tendenes.

Denne natten var stasjonen kraftig underbemannet på grunn av sykdom og ferieavvikling.

– Det er ikke vanlig med en mann på jobb. Det skulle vært minst to til, bekrefter Tendenes.

Han mener situasjonen i natt er et resultat av altfor dårlig ressurstilgang i Rogaland politidistrikt generelt og Egersund og Dalane spesielt.

– I tillegg er det unntakstilstand i norsk politi. Det er ikke råd å få folk til å jobbe overtid, sier Tendenes som nå skal se nærmere på de vurderinger som ble gjort da innbruddsalarmen gikk.

– Vi fikk melding om innbrudd, men at fuglene var fløyet. Og vi vurderte det slik at vi ikke skulle reise ut, sier Tendenes.

Operasjonsleder Egil Karlsen i Rogaland politidistrikt sier til Aftenbladet at en trolig ikke har funnet det riktig å rykke ut til Egersund fra Stavanger/Sandnes da innbruddsmeldingen kom.

Vurdering

– Hvis innbruddet hadde funnet sted midt i Stavanger sentrum, ville ikke politiet raskt prøvd å spore opp innbruddstyvene?

– Hva vi rykker ut på kommer helt an på bemanningen og hvilke andre oppdrag vi har. Ulykker går for eksempel foran innbrudd, forklarer Karlsen.

Han var ikke på jobb natt til tirsdag, men regner med at alle politipatruljer i distriktet ble varslet om innbruddet og bilen som ble observert på stedet før innbruddet.

Ber om mer folk

For mindre en to månedene siden var Eigersund-ordfører Terje Jørgensen jr. og stasjonssjef Henry Tendenes ved politiet i Dalane hos justisminister Knut Storberget for å kreve bedre politidekning i Dalane.

Minstekravet var døgnbemannet politivakt stasjonert i Dalane. Ordføreren beklaget at politi gjentatte ganger har måttet tilkalles fra Nord-Jæren den siste tiden.

Delegasjonen fra Dalane var imponert over at Storberget hadde satt seg grundig inn i politisituasjonen og problemene regionen sliter med og oppfattet han han forsto alvoret.