Norge

Følg rikingene og bli rik

Noen tryller, andre tryner. Men er det penger å tjene på å følge Norges rikeste? Her: Stein Erik Hagen, Kjell Inge Røkke og Olav Thon.

Disse investorene gir deg best avkastning på børsen.

  • Lars Magne Sunnanå

Her er de «grådigste» fondene:

Les også

Flår deg selv om de feiler


Bjellesauer kalles de mest vellykkede børsinvestorene.

Og mange følger i deres aksjespor i håp om hell og rikdom.

Aftenposten har tatt en uformell sjekk av hva du kunne tjent om du hadde løpt etter Norges fire rikeste menn, Olav Thon, Kjell Inge Røkke, Stein Erik Hagen og John Fredriksen.

Trauste Thon

Olav Thons Eiendomsselskap er den eneste aksjen hotell— og kjøpesenterkongen har på Oslo Børs.

Den har til gjengjeld vært å finne der siden 1983.

IT-bobler og oljepriskrasj har kommet og gått, men Thons medaksjonærer har trolig sovet godt hele veien.

Den som for eksempel satte 1000 på Thon i år 2000, ville i dag hatt drøye 4700 kroner i verdier. Da er ikke aksjeutbyttene reinvestert i aksjer, men plassert i madrassen.

Den som heller satset pengene på å følge hovedindeksen på Oslo Børs, ville i samme tidsrom hatt rundt 2600 kroner i dag, men da er utbyttet reinvestert.

Bedre da med Kjell Inge Røkke, som tok sitt Aker tilbake til Oslo Børs i 2004. Den som våget å tro på fiskeren den gangen, har fått godt betalt.

En tusenlapp plassert i Aker-aksjer ved nyttår i 2005 ville i dag være verdt nesten 5000 kroner i aksjeverdier og utbetalte utbytter.

Hvordan går det med ditt fond? Sjekk våre oppdaterte fondslister her.

John den Store

En tusenlapp på Røkke har likevel vært en bedre investering enn en tusenlapp på Stein Erik Hagen siden nyåret 2005. I denne perioden har Hagen festet grepet som storeier i giganten Orkla.

1000 kroner i Orkla er i denne perioden blitt til drøye 2000 kroner.

Avkastningen blir for småplukk å regne mot eventyrgevinsten i John Fredriksens Seadrill, som ble notert på børsen i november 2005.

1000 kroner på Fredriksens favoritt ville i dag være verdt 6500 kroner.

Verre har det gått for ham i laksenæringen, der hans MarineHarvest de siste månedene er blitt halvert i verdi. Årsaken er syk laks i Chile.

Fredriksen mister likevel ikke stjernestatusen i finansmarkedet av den grunn: En av årsakene heter Frontline. 1000 kroner investert i Frontline i januar år 2000, ville hittil ha gitt deg mer enn 18.000 kroner i utbytte og aksjeverdier.

Og da er heller ikke aksjene i Golden Ocean og Ship Finance, som ble delt ut fra Frontline til aksjonærene, regnet med.

– Men er det lurt å følgede store investorene når man skal investere?

– Generelt er det nok fornuftig å gjøre det, og Fredriksen er prakteksempelet. Hadde man fulgt hans investeringer, ville man vært rik i dag, sier meglersjef Thomas Lande i Glitnir Securities.

Les også:

Les også

Advarer mot ny garantisparing

Fåresjekk

Mens Hagen og Thon er navn for investorer med god tid og tålmodighet, byr børsen selvsagt også på raskere menn å følge.

Men før du legger på sprang etter bjella, kan det være lurt å sjekke sauen. Det er nemlig ikke alle som har kurs mot de store høyder.

Ta for eksempel turboinvestoren Idar Vollvik, som med fanfare og bjelleklang entret børsen etter at han solgte Chess til TeliaSonera i 2005.

Det endte med en del bomturer, blant annet i det knøttlille overvåkningsselskapet Dynapel og teknologiselskapet Birdstep.

Mobilgründeren ble da heller aldri noen folkehelt blant småsparerne.

Les også:

Les også

Jaktet kunder på eldresenteret

Mørkt i skogen

Det er imidlertid Øystein Stray Spetalen. Blant hans senere klipp på børsen, er landbruksselskapet Kverneland. Da Spetalen viste seg som storaksjonær 16. januar i fjor, spratt kursen opp 15 prosent samme dag.

Hyggelig for Spetalen, men også smart av saueflokken: I dag er aksjen blitt ytterligere 50 prosent mer verdt.

Nå blir riktignok ikke alt han tar i til gull med én gang. Spetalen og kamerat Petter A. Stordalen trodde kanskje de kjøpte billig da de sammen jafset til seg nesten 6 prosent av Norske Skog til rundt 42 kroner aksjen i desember i fjor. Nå er kursen 25.

Hvordan sparer og plasserer du dine penger? Del dine erfaringer med andre lesere i kommentarfeltet til høyre.

Les flere artikler på Aftenposten.no.

Sjekk skattelistene her.

Les også

  1. Advarer mot ny garantisparing

  2. Jaktet kunder på eldresenteret

  3. Flår deg selv om de feiler

John Fredriksens avkastning i Seadrill, som ble notert på børsen i november 2005, har vært god. 1000 kroner på Fredriksens favoritt ville i dag være verdt 6500 kroner.