Talkmore bøtelagt

Hackere fikk ut sensitive opplysninger om kunder fra teleoperatøren Talkmore.

Teleoperatøren Talkmore har vedtatt en bot på 150.000 kroner.
  • Frøydis Braathen

Datatilsynet anmeldte teleoperatøren for mangelfull sikring av sensitive opplysninger da teleoperatøren unnlot å melde fra om et datainnbrudd i fjor sommer. Fødselsnummer, navn og adresser fra i overkant av 20.000 personer ble stjålet.

Les også:

Navn og adresse

Saken er etterforsket ved Finans— og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt, som kom frem til at teleoperatøren brøt personvernloven. Talkmore har vedtatt et forelegg på 150.000 kroner for brudd på personvernloven.

Identitetstyveriene ble gjennomført ved at hackere tastet inn personnumre på teleselskapets nettside som for å bestille abonnement. Teleoperatøren har deretter supplert med informasjon om navn og adresse.

Les også

Hackere kan sperre kontoer

— Alvorlig

Politiadvokat Christian Stenberg ved Finans- og miljøkrimseksjonen ved Oslo politidistrikt sier de ser alvorlig på identitetstyverier.

— Foretak som benytter personlige opplysninger som navn, adresse og personnummer i sin virksomhet, må ifølge gjeldende regelverk håndtere disse på en sikker måte, sier Stenberg.

Les også

Slik sikrer du det trådløse nettverket ditt

Erkjenner svikt

Daglig leder Pål Barth Nilsen i Talkmore sier forelegget er høyt, men at selskapet erkjenner svikt i sikkerhetsrutinene.

— Flere mobiloperatører har i lang tid hatt systemer, som det har vært mulig for hackere å hente ut opplysninger fra. Noen av de større operatørene endret systemene sine, mens vi og flere andre operatører ikke gjorde det, og det fikk konsekvenser for flere av oss, sier Barth Nilsen.

Les også

Får du penger tilbake?

Økt sikkerhet

Talkmore endret systemet sitt med en gang de ble oppmerksomme på hackerne.

— Vi erkjenner svikt i rutinene, men mener boten er høy. Vi satte i gang arbeid med å endre systemet vårt i samme sekund som vi ble oppmerksomme på hackerne. Nå ønsker vi å gå videre og ikke å bruke mer tid på denne saken, sier Barth Nilsen.


Sjekk skattelistene her.