Norge

Spar tusener på å flytte boliglånet

De fleste bankene har nå satt opp rentene etter at Norges Bank hevet styringsrenten før jul. Etter at støvet har lagt seg, når ingen banker til topps på rentebarometeret. Der troner en pensjonsgigant.

  • Forf>
  • <forf>christian H. Haraldsen <

Hvis du har et boliglån på minst 2 millioner kroner innenfor 60 prosent sikkerhet, er det bare å løpe til KLP. Forsikringsgiganten har nå den klart laveste renten på slike boliglån. Selskapet er alene om å tilby nominell rente under 6 prosent, mens den effektive renten blir 6,1 prosent ved kvartalsvis nedbetaling over 15 år.DnB NOR tilbyr, som en av flere banker, en nominell rente som er 0,4 prosentpoeng høyere enn KLPs. Det betyr at du sparer 4000 kroner før skatt for hver million i lån du flytter fra disse bankene til KLP.

Trege banker.

De største bankene var raske med å sette opp rentene etter at Norges Bank hevet styringsrenten for snart en måned siden. Mange andre banker har tatt seg bedre tid. Skandiabanken satte opp sine renter tirsdag denne uken, mens BNbank antagelig endrer rentene i løpet av måneden. Tregheten er selvfølgelig hyggelig for kundene, men gjør også at markedet blir uoversiktlig. Man vet ikke om en bank er billig fordi den ikke har rukket å sette opp renten ennå.KLP er blant dem som allerede har hevet renten, men som likevel ligger på samme nivå som mange andre banker gjorde førrenteøkningen. Konserndirektør Aage Schaanning har en enkel forklaring på hvorfor KLP er så billig.— Vi synes boliglån innenfor 60 prosent av kjøpesum er en veldig god plassering av pensjonspengene våre. Vi vil ha mer boliglån enn vi har i dag, og vi har ikke noe distribusjonsapparat, så da må vi bruke pris, sier han.

Blir stående.

KLP forvalter pensjonspengene til de fleste kommunene, og passer på nær 200 milliarder kroner. Schaanning forteller at KLP har 12 000 lånekunder som tilsammen har lånt omtrent 6,5 milliarder kroner. Det er en veldig liten del av KLPs pengebinge, mener han.- Så det er ikke noen fare for at dere setter opp renten med det første?- Den blir sannsynligvis stående til Norges Bank gjør noe annet.KLP er åpen for alle som ønsker lån, og tilbyr hverken lønnskonto eller kortprodukter. Dermed egner selskapet seg godt for dem som vil lete etter de beste betingelsene selv, fremfor å stole på fordelsprogrammer eller totalkunderabatter.

Banken din.

Hvis du skal låne mindre enn 2 millioner kroner, er det Din Bank som er førstevalget nå, med en nominell rente på 6,1 prosent. Den effektive renten blir 6,28 prosent. DnB NOR ligger til sammenligning på 6,77 prosent effektiv rente for sammenlignbart lån.Din Bank er en internettbank som drives av Sparebanken Øst, og banksjef Hans Kristian Glesne forsikrer at banken er åpen for alle som ønsker å bli kunde.- Men vi er en ren internettbank som er fundert på mye selvbetjening, så du må være en kunde som er komfortabel med ikke å ha noe kontor å gå til, påpeker han.Han understreker også at banken ikke er blant dem som tar høyest risiko, og at kredittvurdering vil avgjøre hvem som får lån.

Fasadene spriker mellom beste vestkant - her i Bygdøy allé på bildet over - og boligblokkene i Groruddalen på bildet under. Men låne penger må de fleste boligkjøpere. Foto: ARKIVSIGNE DONS

Foto: ARKIVWENCHE GERHARDSEN