Norge

Tsjetsjensk sikkerhetsvakt tatt inn til avhør

VÅLER/OSLO (Aftenposten.no): En tsjetsjensk sikkerhetsvakt var på vakt under angrepet torsdag kveld.

Fredag var en sår og vond dagen derpå for mange av beboerne ved Nordbybråten transittmottak i Våler i Østfold. Foto: SCANPIX

  • Anders Hedeman
  • Ntb

Torsdag kveld ble beboerne ved Nordbybråten transittmottak i Våler i Østfold angrepet av 40-50 menn bevæpnet med balltrær, macheter og jernrør. 23 personer ble sendt til sykehus og legevakt med skader, blant dem kvinner og et barn på 11 år. Så langt har politiet pågrepet fem tsjetsjenske personer i alderen 30-35 år, og de vil avhøres i den nærmeste tiden.

Tsjetsjenere vs kurdere

Naboer Aftenposten.no har snakket med sier at politiet var på mottaket onsdag kveld for å rydde opp i en krangel mellom to tsjetsjenske kvinner og en kurdisk kvinne. Etter det Aftenposten.no kjenner til skal den ene tsjetsjeneren ha klaget på bråk fra et av den kurdiske kvinnens barn. Det skal også ha vært en mindre slåsskamp, men kvinnene stanset selv denne. En av beboerne sier at han forsøkte å gå mellom de to kvinnene under krangelen. De skal ha vært svært opphisset, og slo etter ham da han ville roe gemyttene.

Flyttet tsjetsjenerne

Etter opptrinnet bestemte mottaksleder Ole Morten Lyng seg for å flytte de tsjetsjenske kvinnene som var involvert i krangelen, og en tredje tsjetsjensk kvinne, til et annet mottak. — Jeg gjorde dette fordi stemningen var amper, og ønsket å gjøre det tryggere for dem, sier Ole Morten Lyng til Aftenposten.no Torsdag var det altså ingen tsjetsjenske beboere igjen på transittmottaket. Så snart Lyng hadde flyttet kvinnene, fikk han en telefonsamtale fra to sinte tsjetsjenske menn, som var brødre til en av kvinnene.

Tsjetsjener på vakt

Da angrepet kom, var det en tsjetsjensk vaktmann på vakt i porten til mottaket. Han ble observert snakkende i mobiltelefon like før gjerningsmennene slo til. Han er nå tatt inn til avhør, opplyser politiet. - Vi har ingen grunn til å mistenke at han har stått i ledetog med angriperne, men jeg går ut fra at politiet vil spørre ham ut om dette, sier Lyng. Sikkerhetsvakten har forklart til Lyng at han forsøkte å stoppe angriperne fra å gå inn i leiren, uten å lykkes. Mannen er fast ansatt i Flyktningestiftelsen, og har jobbet ved mottaket i 2-3 uker. - Jeg har bedt ham om å ta permisjon fra jobben, og holde lav profil en stund, fordi jeg frykter for hans sikkerhet, sier Lyng til Aftenposten.no.

Kommenterer ikke siktede

Mottakslederen sier det har vært flere episoder mellom kurdiske og tsjetsjenske personer på asylmottaket de siste årene, og at gårsdagens angrep trolig er en hevnaksjon. Påtaleansvarlig i Østfold politidistrikt, Nina Martinsen, vil ikke si om sikkerhetsvakten er pågrepet eller siktet. - Jeg kommenterer ikke hvem de siktede er, sier Martinsen til Aftenposten.no

Les også

  1. Fem tsjetsjenere pågrepet

  2. - De gikk fra rom til rom og hentet med seg folk

  3. - Har aldri opplevd lignende

  4. Departementet: - En svært spesiell hendelse

  5. - Dette var et nøye planlagt angrep

  6. Masseslagsmål på asylmottak

Politisperringer på mottaket. Foto: KYRRE LIEN/SCANPIX

En politibetjent foran et knust vindu på mottaket. Foto: KYRRE LIEN / SCANPIX