Norge

Dagens Næringsliv: Norwegian Pilot Union takket nei til firedobbel lønn

I et forsøk på å demme opp for manglende besetning i sommertrafikken fikk Norwegian-pilotene tilbud om dobbel overtidsbetaling for å selge fridagene. Svaret fra Norwegian Pilot Union (NPU) var nei, men enkeltpiloter skal være interessert.

Mange Norwegian-flyvninger har blitt innstilt som følge av manglende piloter. Kallestad, Gorm / NTB scanpix

 • NTB

Tilbudet ble formidlet NPU sist fredag, ifølge Dagens Næringsliv.

Tilbudet skulle gjelde umiddelbart og bidra til å løse flyselskapets pilotmangel, som førte til mange kanselleringer i helgen og mandag. Den doble overtiden ville utgjøre fire ganger vanlig lønn.

Pilotene selv fikk imidlertid aldri muligheten til å vurdere tilbudet. NPU satte foten ned og nektet å godta en kortsiktig, gunstig avtale.

Halvor Vatnar, fagforeningsleder for pilotene. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Hvis det kommer tilbud av denne typen, er det en del av kollektivavtalen, og det skal forhandles om på vanlig måte, sier leder i NPU, Halvor Vatnar, til avisen. Han understreker at tilbudet har kommet fordi selskapet i utgangspunktet ikke har nok faste piloter i utgangspunktet.

Piloter sa ja etter å ha fått direkte henvendelse

Ifølge Dagens Næringsliv sendte selskapet mandag ut et tilbud om dobbel overtid direkte til pilotene. Tilbudet skal være det samme som fagforeningene søndag takket nei til.

Flere piloter i Norwegian har takket ja til å selge feriedager for bøte på bemanningsproblemene. Ekstrajobbingen kan gi pilotene opp mot 24.000 kroner dagen.

Piloter som vil jobbe på fridager, blir lovet dobbel overtidsbetaling, noe som tilsvarer fire ganger vanlig dagslønn. Ifølge avisen kan en kaptein da tjene mellom 18.000 og 24.000 kroner på en dag. En førsteoffiser kan tjene rundt 12.000 kroner på en dag.

– Det stemmer at vi gikk direkte ut til alle piloter i går ettermiddag og fikk umiddelbart god respons. Det viser at vi har et pilotkorps som er villig til å hjelpe med å få våre passasjerer frem, og det er vi svært glade for, sier administrerende direktør Bjørn Erik Barman-Jenssen i datterselskapet Norwegian Air Resources.

Tilbudet skal ha blitt sendt ut både til piloter i Norge og ved baser i andre europeiske land.

Travlere enn noensinne

I brevet til pilotene står det at Norwegian trenger hjelp av pilotene for å komme gjennom sommeren uten at bemanningen påvirker flere passasjerer. Videre står det at Norwegian går mot den travleste sommeren noensinne, og at flere flyvninger allerede er kansellert grunnet manglende bemanning.

Brevet nevner også at forsinkingen av det nye flyet Boeing 737 Max gjør bemanningsutfordringene vanskeligere enn antatt.

Både i helgen og mandag har Norwegian blitt nødt til å kansellere en rekke flyvninger på grunn av pilotmangel. Så langt er det ikke meldt om store problemer tirsdag.

 1. Les også

  18 Norwegian-avganger kansellert så langt i dag

 2. Les også

  48 korpsmusikanter skulle til Berlin med Norwegian, men flyet ble kansellert: – Nå vil vi bare hjem

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Norwegian
 2. Flyselskaper
 3. Lønn
 4. Fly

Relevante artikler

 1. NORGE

  SAS-piloter kan tjene 25.000 kroner på en ekstravakt

 2. NORGE

  Piloter mener Norwegian brøt avtale

 3. KOMMENTAR

  Norwegian-problemene skyldes dårlig ledelse | Pål Vegard Hagesæther

 4. NORGE

  En rekke Norwegian-flyvninger kansellert – oppgir pilotmangel som årsak

 5. KOMMENTAR

  «Dette var dråpen, Norwegian»

 6. NORGE

  Over 60.000 rammes av SAS-streik mandag