Norge

Tiltalte skrev e-post om martyrdød for familien

Politiet la frem dette bildet i retten. Det er tatt i 2013 i Syria og viser den tiltalte 30-åringen (t.v.) sammen med barndomskameraten Bastian Vasquez (ytterst t.h.) som har en sentral rolle i Den islamske staten (IS). Mellom dem står en ukjent og en nordmann (nr. tre f.v.) som ble drept i Syria i 2013.

28-åringen i retten onsdag: Bedyrer at han ikke dro til Syria for å krige.

  • Olga Stokke
    Olga Stokke
    Journalist

Så var det 28-åringens tur til å forklare seg for retten. Detaljert fortalte han om hvordan han havnet i Syria i 2012. Det var ikke planlagt, og han dro ikke for å krige.

Han dro til Egypt, så til Libanon for å se hvordan muslimer praktiserer fastemåneden ramadan. Men han var også opprørt over forholdene for sivilbefolkningen i Syria, som mange andre, fortalte han i retten onsdag.

Han, en vanlig gutt fra Bærum, som var opptatt av skole, venner, jobb i utelivet, ble «praktiserende muslim» i 2011. Han ville gjøre noe, bidra med veldedighet, for å hjelpe det syriske folket..

Erklærte seg ikke skyldig

To brødre på 25 og 28 år med albansk bakgrunn fra Bærum og en 30-åring med somalisk bakgrunn bosatt i Oslo (oppvokst i Skien), er tiltalt etter straffelovens paragraf 147d. Det innebærer å danne, delta i, rekruttere medlemmer eller yte økonomisk eller annen materiell støtte til en terrororganisasjon, når organisasjonen har tatt skritt for å realisere formålet med ulovlige midler.

Påtalemyndigheten mener de tre tiltalte dro til Syria for å bli fremmedkrigere.

De tre har erklærte seg ikke skyldig etter tiltalen.

28-åringen fortalte om sitt livs verste reise, da han gikk fra Libabon til det krigsrammede Syria.

Formålet med reisen var:

— Ramadan, språkreise og veldedighet.

I grenseområdene til Syria og i Syria fikk han se drepte, lemlestede flyktninger, krig og bombing.

— Når det du gjør er for Gud og Gud alene, får du en lykke-rus. Denne lykken hadde jeg lyst til å beholde.

Derfor dro han til Syria - for å drive humanitært arbeid.

Tilspisset

På formiddagen onsdag ble stemningen mellom aktor og den tiltalte 30-åringen tilspisset etter aktor gjentatte spørsmål om IS, mailer hjem, tolkningen av jihad etc.

Aktor leste opp mail som den tiltalte 30-årige familiefaren sendte til kona få dager før han avla ed til IS i 2013. Han forteller at det er utrygt, at det ikke er rett tid for familien å komme.

-Vil at XX(datteren) skal vokse opp i land av jihad. Kanskje Allah er barmhjertig med oss, og gir deg og XX (datteren) shadada (martyrdom) her, så forener det alle oss i jannah (paradiset).

Aktor: - Du vil at datteren din skal vokse opp i land av jihad?

-Mange forstår ikke hva jihad betyr, jihad å streve.

Forsvareren til 30-åringen, advokat Fredrik Schøne Brodwall, stilte tiltalte spørsmål for å rydde opp i misforståelser i denne malen.

- Ønsker du et langt og godt liv på jorden for datteren din?

— Selvfølgelig! Alle vil jo ha et god liv så lenge man er på jorden.

Tiltalte og forsvareren forklarte at jihad også betyr indre streben, ikke bare militær hellig krig. Tiltalte sa at mange muslimer ser på dette livet, ikke som det ultimate, men en kort tid før de skal over i paradiset (jannah).

Aktor borret i den tiltalte 30-åringens syn på IS, og organisasjonens straffemetoder som offentlige halshiugginger.

- Men hva synes du om å brenne en soldat levende?

Jan Glent mener at den tiltalte 30-åringen har vanskelig for å frigjøre seg helt fra IS, selv om han forteller retten at han ikke lenger støtter IS.

- IS brant en jordansk solat levende?

Han svarte at han satt isolert i fengsel.

— Jeg ble lei av å se på terror, terror. Jeg brukte hellter tiden på noe fornuftig, trene, lese. Jeg trenger heller ikke som vanlig muslim å svare for det andre gjør.

- Men hva synes om å brenne en soldat levende ?

— Man skal ikke brenne folk levende.

Tiltalte sa at han synes det er merkelig at vestlige land samarbeider med Saudi-Arabia, som også utfører offentliige halshugginger, mens de samme landene reagerer på IS.

Dommeren hadde før det spurt hva 30-åringen mener om IS etter at han kom tilbake til Norge.

— Hva tenker du om IS nå? spurte dommeren den 30 år gamle tiltalte i terrorsaken som fortsatte i Oslo tingrett onsdag.

— Jeg har sett mye positivt fra IS, sikker på at de gjør mye godt der, men jeg deler ikke deres syn på hva de gjør på andre fronter.

-Man kan si at jeg ikke deler syn med dem lenger.

Det sa 30-åringen da han fortsatte sin forklaring i retten onsdag. Han dro til Syria i 2012 etter at Syria-konflikten fikk mye oppmerksomhet i mediene, imamer over hele verden mente at man måtte hjelpe det syriske folk å befri seg fra Assads regime.

I det andre øyeblikket er vi terrorister

På sin forsvarers spørsmål om hvordan han opplevde samfunnets syn på at han dro til Syria, svarte han:

— Det gikk fra at vi var helter, og hjalp folk, det var tommelen opp. I det ene øyeblikket gjør vi en god jobb. Verdenssamfunnet mener vi gjør en god jobb. I det andre øyeblikket er vi terrorister.

Han sa at alle muslimer mente det var bra å hjelpe på denne tiden, og det syriske folket mente det var ekstremt bra.

— De ble veldig glad i dem som var emigranter. Det er ingen som forlater et trygt hjem og et fredelig land for å drepe barn.

— Da vi dro ned i 2012 var det for å hjelpe det syriske folk, nå er det blitt annerledes der. Det er kaotisk.

Han beskrev en krigstilstand med blant annet bombeangrep.

— Det var menneskekropper over alt, hoder, innvoller og blod over alt, små barn skrek – en kaotisk tilværelse, forklarte han.

Aktor: - Fremmedkrigere

Aktoratet mener de tiltalte dro til Syria for å bli fremmedkrigere. Men de to som er tiltalt for å kjempe med IS, sier at de dro for å hjelpe den syriske befolkningen med å frigjøre seg fra Assad-regimet.

Den 30 år gamle tobarnsfaren forklarte at han dro til Syria i 2012, men benektet å ha vært med i Jabhat al-Nusra, en gren av Al-Qaida i Syria. Han erkjente at han 1. mai 2013 sverget troskap til IS. Han mener at IS var disiplinert og godt organisert.

På første dag i terrorsaken mot tre norske menn viste aktor frem beslaglagte bilderav to av de terrortiltalte tungt bevæpnet i Syria. Aktor Jan Glent sa også at avlytting avslører at en tiltalt hadde sagt at han "hater de vantro, har lyst til å drepe alle, fra liten til stor, mann, gå inn i en barnehage, mann."

Forsvarer for 30-åringen, advokat Fredrik Schøne Brodwall, sa at det sentrale for denne saken er hvordan det var i i Syria i september 2012, og hvordan det var i forkant.

Glad for å bli med i IS

Brodwall sier at hans klient ble medlem av IS i april/mai 2013, en organisasjon som ble ulovlig i juni 2013.

— Jeg var glad for å bli med i IS, de andre opprørsgruppene var korrupte. De satte opp checkpoints og kidnappet sivile, stjal verdisaker. Jeg hadde ikke så stor tillit til disse gruppene. Jeg så det var annerledes med IS. De hadde stor oppslutning i befolkningen som de andre ikke hadde. De var rettferdig mot folk, ga folk gratis olje og gass, mat og medisiner, sa 30-åringen.

Han påpekte at man ikke har horn i pannen selv om man er med i IS.

Hvorfor folk reiste til Syria?

Også forsvarer til 28-åringen, advokat Stein Holden, sa at hans klient dro til Syria for å hjelpe mot det regimet som var der da.

28-åringen vil fortelle retten at han ikke på noe tidspunkt var en del av Jabhat al-Nusra, heller ikke en del av IS på vårparten 2013. Han har hatt kontakter med personer som har hatt nær tilknytning til denne organisasjonen, men tidspunktet vil ha betydning for hans tilhørighet.

— Det er en mer sammensatt virkelighet enn det aktor legger opp til, sa Holden.

Brøt med IS

30-åringen hadde vært forberedt på at han kunne dø. Han bekreftet at han hadde skrevet et testamente med blant annet utsagnet: Må Allah gi oss seier eller martyrdom (oversatt fra engelsk).

— Skriver du det, «seier», hvis du er helsearbeider? spurte dommeren.

— Ja, det er seier for saken, frihet til folk, en måte å uttrykke seg på.

Men etter hvert ble det så kaotisk i Syria at han valgte å reise tilbake til Norge i 2014, uten intensjon om å reise tilbake.

— Jeg dro tilbake fordi jeg ikke ville være der lenger. Jeg brøt med IS da jeg kom tilbake.

Møtte vennen Bastian Vasquez

Familiefaren bekreftet at han ved flere anledninger i Syria hadde møtt barndomsvennen Bastian Vasquez fra Skien som nå har en sentral rolle i IS. Men tiltalte avviste å si noe mer om vennen eller andre nordmenn i Syria.

I retten kom det også frem at 30-åringen fra Syria sendte mail til kona med bilder av seg selv med våpen, sammen med bevæpnede venner, og han skrev at hvis han ble martyr, ville han at datteren skulle huske ham.

Aktor stusset over at han hadde sendt et slikt bilde for at datteren skulle huske ham. Hvorfor ikke noe som viste hans humanitære innsats?

- Poserer du ikke her som en fremmedkriger?

— Nei, det er et rent testosteronbilde.

Aktor leste opp flere e-poster han har sendt til kona, blant annet:

— Min emir (leder red.anm) er nå al-Baghdadi....Vi bygger en islamsk stat nå, alt blir bra, hvis gud vil.

I en periode senere, i 2013, var kona og det første barnet også sammen med ham i Syria.

Han sa at det ikke var så lett å ha oversikt over hvike organsasjoner som var forbudte. Dessuten påpekte han at det å være med i IS ikke betyr at man har horn i pannen.

Avlytting og spaning ble brukt for å avsløre at de tiltalte hadde bestilt AK47 og AR15 med leveringsadresse til de to brødrene. Aktoratet viste frem bilder av to av de tiltalte i Syria, bevæpnet, sammen med Bastian Vasquez som har en sentral rolle i IS.

I tillegg ble det vist bilder av beslagte våpen.

Broren døde mens han kjempet for IS

6. november 2012: På et hotell i Oslo holder Profetens Ummah en pressekonferanse med et fulltallig pressekorps til stede. Mannen i blå genser, Egzon Avdyli (da 24), ble i vår meldt drept i Syria. Her sammen med Omar Cheblal og Abu Ayob (47).

Aktor Jan Glent sa at de tiltalte hadde kjøpt utstyr som var tiltenkt lillebroren til de to brødrene, Egzon Avdyli, som kjempet med IS. Egzon Avdyli ble i april 2014 drept i Syria, som en av 12 drepte Syria-farere fra Norge. En periode før han reiste til Syria var han talsmann forProfetens Ummah.

Esker med utstyr skulle sendes ham via en skolekamerat av en av de to brødrene som ikke har noe med islamistiske mijøet å gjøre. Han skal ha blitt brukt for å kamuflere forsendelsen.

Les også: Yazidikvinner er blitt kidnappet og gjort til sexslaver for IS-krigere.

Den yngste tiltalet er tiltalt for brudd på våpenloven. Dagen før han ble pågrepet av PST skal han ha kjørt rundt på forskjellige steder i Bærum med en avsaget hagle, pistol og ammunisjon.

Les også

Tiltalt: Jeg var glad for å bli medlem av IS