Bondevik: - En historisk brobygger

Johannes Paul II var en historisk pave, en av de virkelig store. Den neste paven må bygge videre på hans arbeid, sa statsminister Kjell Magne Bondevik.

Avskjeden med Johannes Paul hadde åpenbart etterlatt spor både hos den presteutdannede Bondevik og biskopen i Nidaros, Finn Wagle. — En slik verdensbegivenhet gjør et sterkt inntrykk, også på en lutheransk norsk statsminister. Det gjør det også fordi seremonien her i Roma samlet alle, inkludert statsledere som ellers har et anstrengt forhold til hverandre. Det er første gang vi ser dette, sa Bondevik til Aftenposten etter seremonien i Roma. Han karakteriserer Johannes Paul II som en brobygger og fredsapostelUnder den siste avskjeden med Johannes Paul II satt USAs president George W. Bush ikke langt fra Irans president Mohammad Khatami, som leder et land som Bush selv omtalte som en del av "ondskapens akse". - Det måtte en slik begravelse til for å samle hele kristendommen, sa biskop Wagle.

Ny retning?

— Regner du nå med en kursendring i den katolske kirken?- Man kan spore en viss utålmodighet i enkelte deler av den katolske kirken. Det blir spennende å se på pavevalget, sa Wagle i går.Statsministeren ville i går ikke spekulere på hvilken vei den katolske kirken vil gå etter at Johannes Paul II er borte. - Det blir neppe de store endringene med det første, for den avdøde paven har jo utnevnt de aller fleste kardinalene som skal velge den neste paven, sa Bondevik.Storbritannias tronfølger prins Charles var til stede, i likhet med erkebiskopen av Canterbury. En rekke ledere for den protestantiske kirke var også i Roma.