Radio rett i lomma døgnet rundt
Snart kan du trolig høre "Hallo i uken" eller "Are og Odin" når og hvor du vil. 3000 kanaler venter allerede på at du skal ta i bruk det nye mediet "podcasting".
Hvor ofte har du ikke irritert deg over at du mistet et radioprogram fordi du var opptatt da det ble sendt? Noe av det heteste akkurat nå er såkalt podcasting. Teknologien bak er avansert, men bruken er enkel: Alt du gjør er å velge noen radioprogrammer fra en liste. Så havner programmene automatisk over på MP3-spilleren din neste gang du synkroniserer. Du trenger ikke "ta opp" noe som helst. Alt skjer av seg selv. Både BBC og NRK har tro på teknologien.
Tekno-magi.
Podcasting er et medium for å sende et lydopptak fra en hvilken som helst nettbruker til interesserte lyttere verden over. Du kan lytte på en PC, men hvis du vil ha med radioprogrammene på trikken, må du ha en iPod eller noe annet som lagrer lyden i lommen din. Radioprogrammene dukker på magisk vis opp som vanlige artister eller spillelister.
Gratis.
Konseptet er gratis å bruke, og ble utviklet av den tidligere MTV-verten Adam Curry og en venn for et halvt år siden. Det er praktisk talt gratis å starte sin egen podcasting-stasjon hvis du har en PC med nettilknytning. Resultatet er at tusenvis av amatører har kastet seg over det nye mediet. De aller fleste av de minst 3000 eksisterende kanalene bærer derfor preg av å være laget på hobbybasis. Men her finnes også profesjonelle radiohus som den anerkjente National Public Radio (NPR) i USA, BBC og ABC fra Australia.
NRK-test.
Markedssjef Tore Meling i NRK Aktivum:— Jeg tror podcasting har et kjempepotensial. Hele denne nedlastings-tankegangen kommer til å revolusjonere medieindustrien. Vi kommer helt sikkert til å gjøre tester på dette, sier han. - Jeg tror nok spesielt de tyngre radioprogrammene vil dra nytte av dette. Med podcasting kan du ta dem inn og høre på dem når du faktisk har tid til å lytte til hva som blir sagt. Veksten i lydboksalget viser at dette er noe folk er interessert i, sier Meling. Teknisk er det svært lite som hindrer NRK i å ta i bruk podcasting umiddelbart. Men rettighetsproblematikken kan komme til å skape problemer. Standardavtalene lar rikskringkasteren bare sende programmene ut over nettet i tre uker etter at de opprinnelig ble sendt. Etter alt å dømme er det også mye uavklart rettighetsproblematikk hos mange av podcasting-kanalene.