Mann skutt av politiet i Troms, ble erklært død på stedet: – En livstruende situasjon

En mann i 40-årene ble skutt av politiet da han natt til fredag i Troms skal ha kjørt en hjullaster mot en patruljebil og veltet denne.

Bilder fra åstedet viser en politibil som har veltet.

Politiet ble tilkalt for å bistå helsevesenet på en privatadresse i Lavangen kommune i Troms. Patruljen var fremme rundt halv to natt til fredag.

– Det oppsto en situasjon som gjorde at det ble avfyrt skudd mot en mann som førte en hjullasterhjullasterEn hjullaster er en hjulgående anleggsmaskin som brukes til å frakte masser som jord, snø, grus og annen last. Den kan utstyres med ulike skuffer, pallegaffel og annet tilbehør.. Han ble senere erklært død på stedet av helsepersonell, sier politimester Astrid Nilsen i Troms politidistrikt til Aftenposten.

Hun vil ikke gå nærmere inn på detaljer om hendelsesforløpet. Det vil være en del av etterforskningen, opplyser politimesteren.

Spesialenheten for politisaker skal nå rutinemessig etterforske saken.

Bilder fra åstedet viser minst 15 kulehull i hjullasterens sidedør.

Nordlys: Kastet seg ut av politibilen og skjøt

Bilder fra åstedet viser en Volvo hjullaster med pallegaffel stående helt inntil en veltet Volvo politibil. Politibilen har synlige skader på høyre side. Nordlys skriver at mannen skal ha kjørt hjullasteren mot patruljebilen.

Den ene politibetjenten skal da ha kastet seg ut av bilen, for deretter å ha avfyrt skudd mot hjullasteren. Den andre politibetjenten satt fortsatt i bilen da den ble truffet av hjullasteren. Politibilen ble deretter veltet over på siden av hjullasterens pallegaffel.

Ingen av de to i politibilen ble skadet.

Bilder fra åstedet viser det som fremstår som minst 15 kulehull i hjullasterens sidedør. Politiets standard etthåndsvåpen har 15 skudd i et fullt magasin.

Politimester Astrid Nilsen bekrefter at betjentene opplevde hendelsen som en livstruende situasjon.

– Det er liten tvil om at det har vært en dramatisk hendelse, og at våre mannskap har opplevd det som en livstruende situasjon. Nå er det Spesialenheten som rutinemessig skal etterforske saken. Vi kommer pr. nå ikke til å kommentere hendelsesforløpet nærmere, sier Astrid Nilsen i en pressemelding.

Tause om detaljene

Politiet er i dag midlertidig bevæpnet, noe det har vært siden masseskytingen utenfor London Pub i Oslo 25. juni. Alle tjenestefolk er bevæpnet med pistol.

– Det er svært sjelden at politiet skyter mot folk. Kan du si noe mer om hvilke situasjoner det kan skje?

– På generelt grunnlag kan jeg si at når politiet avfyrer skudd, så er det fordi man opplever situasjonen truende, svarer Nilsen.

Hun vil ikke si noe om hva som eventuelt var truende i denne situasjonen. Hun vil heller ikke utdype hvorfor mannen førte hjullaster.

Politiet ble i første omgang tilkalt til stedet for å bistå helsevesenet.

– Etterforskningen rettes inn mot å avklare hendelsesforløpet og nærmere omstendigheter rundt politiets tjenesteoppdrag, skriver Spesialenheten.

Politibetjentene er fritatt fra tjeneste og blir ivaretatt av arbeidsgiver, melder Troms politidistrikt i en pressemelding.

De skriver også videre at «På nåværende tidspunkt og med informasjonen vi har, så er det ikke grunnlag for suspendering.»