Alt bra med nyoperert konge

En væskeansamling i posen rundt hjertet sendte Kongen tilbake på operasjonsbordet i går. Legene måtte på nytt inn i Kongens brysthule.

  • Forf>
  • <forf>anne Hafstad<

Klokken 20 i går kveld ankom dronning Sonja Rikshospitalet for å besøke sin nyopererte ektemann. Der kunne Kongens livlege, professor Halvdan Ihlen, berolige henne med at operasjonen var gått helt etter planen.

Udramatisk.

Komplikasjonen med væskeansamling i posen rundt hjertet etter en større hjerteoperasjon som Hans Majestet kong Harald gikk igjennom 1. april i år, er ikke uvanlig. Ekspertene anslår at dette skjer i mellom tre og fem prosent av tilfellene. I tillegg til infeksjoner er dette den vanligste komplikasjonen etter en hjerteoperasjon. — Som regel er dette ganske udramatisk, men legene må åpne brystkassen på nytt. Kongen må igjennom en ny runde med narkose, så det er klart at dette vil sette ham noe tilbake. Det vil forlenge rekonvalesenstiden, og dermed også sykefraværstiden, sier avdelingsoverlege og hjertespesialist Arne Westheim ved hjertemedisinsk avdeling, Ullevål universitetssykehus. Han understreker at han ikke kjenner Kongens helsetilstand spesielt, og at han uttaler seg på generelt grunnlag. Kongens inngrep tok rundt to timer.

Blodansamling.

Det som skjer ved denne typen komplikasjoner, er som regel at det danner seg en blodansamling (hematom) i hjerteposen, som ligger som en slags hinne rundt selve hjertet. Denne blodansamlingen trekker til seg væske som da samler seg rundt hjertet. Konsekvensen er at hjertet ikke lenger klarer å pumpe tilstrekkelig blod, og dermed oksygen ut i kroppen.Symptomene er tung pust og eventuelt også lavt blodtrykk. - Dersom en pasient får slike symptomer, er det vanlig å gjøre en ultralydundersøkelse av hjertet. Da vil man se væskeansamlingen. Når dette oppstår, må man gå inn å fjerne væskeansamlingen, sier Westheim. Etter det Aftenposten erfarer ble Kongen i løpet av formiddagen i går dårligere. Etter noen undersøkelser ble det raskt bestemt at han måtte på operasjonsbordet igjen. - Hvis man ikke fjerner den overflødige væsken rundt hjertet når symptomer er oppstått, vil hjertets funksjon bare bli dårligere og dårligere, sier Westheim. Den vanligste årsaken til at det danner seg en blodansamling og etterhvert væskeansamling i hjerteposen, er at det oppstår en blødning med blodansamling etter operasjonen.

Ny klaff og åre.

Det var rett før påske at det ble kjent at Kongen skulle hjerteopereres på Rikshospitalet. Kongen hadde en svært vanlig feil i klaffen mellom hjertet og hovedpulsåren, en såkalt aortastenose. Aortaklaffen er en enveisventil som sørger for at friskt blod med nytt oksygen pumpes ut i kroppen. Klaffen blir stivere og åpner seg i mindre grad. Da blir selve åpningen som blodet skal igjennom trangere. Den ødelagte hjerteklaffen ble byttet ut med en biologisk hjerteklaff fremstilt fra svin eller kalv. Samtidig ble også en tett eller trang blodåre byttet ut med en ny, såkalt bypassoperasjon.

Kong Harald skal være i god form etter gårsdagens operasjon. Bildet er tatt under innleggelsen påRikshospitalet 28. mars.