Norge

Politiet mener han har omsatt hasj for minst én milliard kroner - men har kun funnet verdier for ti millioner

Cappelen erklærte seg skyldig i smugling av 16 tonn hasj da rettssaken mot han og den pensjonerte politimannen Eirik Jensen startet mandag. Men etterforskningen har ikke avdekket hvor de fleste inntektene fra virksomheten skal ha endt opp.

Det var ikke et hjertelig gjensyn mellom Gjermund Cappelen og Eirik Jensen (nærmest kamera) i Oslo tingrett mandag.
 • Frode Sætran
 • Jan Gunnar Furuly
  Journalist

Temperaturen mellom Eirik Jensen og Gjermund Cappelen var langt under frysepunktet da de mandag morgen møttes i Oslo tingrett for første gang på tre år.

Den pensjonerte politimannen Eirik Jensen satte blikket i sin medtiltalte, hasjsmugleren Gjermund Cappelen som svarte på samme vis.

De utvekslet ikke et ord med hverandre i løpet av hele dagen. De plasserte seg ytterst på hver sin side av tiltalebenken med tre advokater i mellom. Og mens Cappelen erklærte seg skyldig etter tiltalen, svarte Jensen klart nei på det samme spørsmålet.

 • Direkteblogg: Slik var første dag i rettssaken mot Jensen og Cappelen

Påtalemyndigheten mener Jensen har vært delaktig i innføring av 13,9 tonn hasj som Cappelen har fått inn i Norge.

Eirik Jensen ankom mandag morgen Oslo tinghus sammen mellom sine forsvarere, John Chr. Elden og Arild Holden, tett fulgt av pressen.

Har aldri betalt skatt

Før statsadvokat Lars Erik Alfheim begynte på sitt innledningsforedrag, ba rettens administrator, Kim Heger, om de tiltaltes personalia.

– Vi pleier å spørre om yrke, sa han, rettet mot Cappelen.

– Jeg har ikke noe, svarte han.

De ble enige om at han var arbeidsledig. Cappelen har to måneders lønnet arbeidserfaring i løpet av sitt 50 år lange liv. Den ene av de to månedene, var han avisbud for Aftenposten. Da var han 15 år gammel. Året etterpå jobbet han for Veivesenet. Han har aldri betalt skatt.

De to tiltalte vekslet ikke et ord med hverandre i løpet av den første rettsdagen i Oslo tinghus.

– På toppen av nettverket

– Han har tjent hundevis av millioner kroner og forbrukt enorme summer på klokker, biler, ferier og luksus. Lite er plassert i gjenfinnbare verdier. Gjermund Cappelen har ikke operert alene. Han har vært på toppen av et kriminelt nettverk han selv har skapt, sa statsadvokat Alfheim under innledningsforedraget.

Han anslo at Cappelen har omsatt hasj for mellom én og to milliarder kroner. Tiltalen begrenser seg til hasjomsetning for 825 millioner kroner.

Politiet har funnet bare småtterier av de verdiene Gjermund Cappelen skal ha tilegnet seg for hasjomsetning.

Av dette har politiet klart å beslaglegge verdier for ca. 10 millioner kroner hos Cappelen. Det tilsvarer mellom 0,5 og 1 prosent av det påtalemyndigheten anslår som Cappelens egentlige omsetning.

Halvparten av beslaget ble funnet som kontanter i en leiebil som ble disponert av Cappelens sønn, og i et beslag på Cappelens bopel.

Mens statsadvokaten leste opp fra dokumentene sine, var mange av tilhørerplassene i sal 250 i Oslo tinghus besatt av Jensens kjæreste, venner og andre støttespillere.

Eirik Jensen hadde støtte fra kjæresten sin og mange venner da straffesaken begynte i Oslo tingrett mandag.

Håper å finne mer penger

Alfheim tegnet et bilde der Cappelen har forsøkt å etablere lovlig virksomhet for å hvitvaske enorme inntekter, blant annet flere investeringsselskaper og selskaper som skulle drive med import og eksport.

Det gikk ikke veldig bra. I et av selskapene, som fikk navnet Exclusive Tuning, var Cappelens forsvarer, advokat Benedict de Vibe ført opp som styreformann.

– Det ble aldri noe av, sier de Vibe. Firmaet ble formelt slettet i Brønnøysundregisteret på slutten av 1990-tallet.

Advokat Benedict de Vibe har vært forsvarer for Cappelen siden 1980-tallet.

Ett av Cappelens siste foretak, Pure Nordic Tobacco, gikk konkurs i 2014.

Imperiet strakte seg ut av landet og omfattet blant annet investeringer i Sveits, USA og Kypros.

– Vi har håp om å finne mer av den skjulte formuen, det er naivt å tro at vi har funnet alt som er igjen, sa Alfheim.

Spanerne oppdaget Jensen

Politiet har vært oppmerksomme på Cappelen siden slutten av 1980-tallet. Han er dømt flere ganger, både for narkotika, vold, trusler og brudd på våpenloven.

I september 2013 innledet politiet i Asker og Bærum hemmelig spaning på Cappelen. Spanerne oppdaget at Cappelen hadde flere møter med politimannen Eirik Jensen. Også under overvåkingen av teletrafikken opptrådte Jensen med en rekke kryptiske sms-er.

Eirik Jensen må svare for flere kryptiske sms-er som han skal ha sendt til Cappelen.

«Kontoret er tynt bemannet», «Solskinn», «Fint vær» og lignende. Én av sms-ene som var fra Cappelen til Jensen, hadde følgende ordlyd:

«Sørge for at svinet blir borte i julen.»

Dette var kort tid etter at politiet hadde fingert et innbrudd på et hasjlager i en garasje på Røa og fjernet 110 kilo hasj. De fant senere et et detaljert hasjregnskap og 67.000 kroner i kontanter på samme adresse.

Trakk inn flere

Cappelen ble pågrepet 19. desember. Under ransakingen fant politiet 38 mobiltelefoner og 39 simkort, hvorav 12 var norske.

23. desember, fire dager etter pågripelsen, ba Cappelen om å bli avhørt på nytt. I dette avhøret navnga han en 52 år gammel mann som senere ble dømt til 13 års fengsel i Asker og Bærum tingrett. Mannen var en av Cappelens nærmeste medsammensvorne i hasjdistribusjonen. Dommen er anket til lagmannsretten.

Kort tid etter pågripelsen trakk Cappelen inn politimannen Jensen, sønnen sin og en av sine nærmeste kumpaner. Han ba om å bli løslatt.

I tillegg til å snakke 52-åringen inn i saken, vedgikk han å ha smuglet inn 80–90 kilo hasj. Han sa også at han sammen med sin egen sønn skal ha bedrevet valutasmugling av tre millioner kroner. I den forbindelsen ba han om at både han selv og ektefellen skulle løslates.

Cappelen ba også om å få snakke med sin kildefører i politiet. Det var Eirik Jensen. Det fikk han ikke.

Tilbød samarbeid

På nyttårsaften, i forbindelse med at Cappelen signerte avhøret han akkurat hadde gitt, kom han med et tilbud om å samarbeide med politiet.

I tre påfølgende avhør, 7., 10. og 12. januar, lovte Cappelen å dele informasjon han satt med mot at han fikk noe tilbake. Nok en gang ba han om å få snakke med sin kildefører i politiet, Eirik Jensen.

Disse samtalene vil bli et sentralt tema for partene. Statsadvokat Alfheim opplyste at opptak fra avhørene senere vil bli spilt av for retten.

– Etter dette gikk Cappelen over til avhør med Spesialenheten. Politiet i Asker og Bærum har ikke avhørt ham etterpå, sa Alfheim.

Statsadvokatene Lars Erik Alfheim og Guro Glærum Kleppe på rettens første dag.

Mandag gikk i hovedsak til å fokusere på Cappelens hasjsmugling. Jensens rolle ble bare trukket inn der den påstås å ha vært relevant i forhold til spaningsrapporter og telekommunikasjon i forbindelse med hasjimporten.

Alfheim erkjente at det er store hull i kommunikasjonen som politiet har dokumentert i hasjnettverket. Frem til september 2013 har politiet bare sporadisk dokumentasjon på telekommunikasjonen.

Eirik Jensen vil gi en fri forklaring tirsdag.

Jensen forklarer seg tirsdag

– Vi har tatt med alt vi har fra kommunikasjonskontrollen, sier Alfheim.

– Det er en svakhet, sier Eirik Jensens forsvarer, advokat John Chr. Elden. Han mener dokumentasjonen ikke er god nok.

Tirsdag skal statsadvokat Guro Glærum Kleppe fra Spesialenheten begynne på sitt innledningsforedrag, som stort sett vil handle om korrupsjonstiltalen.

Eirik Jensen skal dessuten få anledning til å gi en fri forklaring om sin rolle. Totalt er det satt av to uker til Jensens forklaring.

Les mer om

 1. Eirik Jensen-saken
 2. Hasj
 3. Narkotika
 4. Politiet
 5. Oslo
 6. Bærum