Stockholms byrådsleder til frontalangrep på Listhaug

STOCKHOLM/OSLO (Aftenposten): Karin Wanngård beskriver Sylvi Listhaugs Sverige-besøk som en usmakelig utnyttelse av Stockholms gjestfrihet. Hun mener Listhaug skylder Stockholm en unnskyldning.

Sylvi Listhaug besøkte Rinkeby tirsdag. Hun får nå skarp kritikk av byrådslederen i Stockholm.

Under overskriften «Usmakelig utnyttelse av Stockholms gjestfrihet», angriper byrådsleder i Stockholm, Karin Wanngård, innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i et innlegg i Aftenposten.

Hun mener at Listhaug «sprer løgner skapt av høyrepopulister», noe som fører til økt polarisering. Byrådslederen, som representerer Socialdemokraterna, mener at Listhaug ikke var interessert i å diskutere fremskritt i Rinkeby.

«Derimot var Listhaug interessert i å bruke Stockholms gjestfrihet for å skaffe seg poenger i den norske valgkampen som bekrefter et verdensbilde hun er tjent med», skriver Stockholms byrådsleder.

Hun beskriver Listhaugs mange Rinkeby-utspill som «usaklig propaganda» og antyder at hun misbruker sin posisjon som statsråd.

«Jeg hadde aldri trodd jeg skulle oppleve noe sånt i Norden», avslutter hun med henvisning til den opplevde utnyttelsen av svensk gjestfrihet.

Mener Listhaug skylder Stockholm en unnskyldning

Wanngård utdyper sine uttalelser i en pressemelding.

Karin Wanngård, byrådsleder i Stockholm

– Sylvi Listhaug valgte å bruke vår gjestfrihet til å gjøre populistiske og usanne poenger i den norske valgkampen. Det gjør meg både skuffet og sint, og jeg synes at Listhaug skylder folk i Stockholm en unnskyldning, sier Wanngård.

Hun repeterer at Stockholm alltid vil være åpne for å dele sine erfaringer og perspektiver. Hun er opptatt av å vise solidaritet med mennesker som er berørt av krig og forfølgelse.

– Solidaritet er ikke alltid enkelt, og vi jobber hardt med integrering, utdyper Wanngård.

Sylvi Listhaug sier at hun ikke noen grunn til å beklage, i en kommentar hun har sendt til Aftenposten.

– Jeg har bare formidlet informasjon vi har fått fra politiet om utsatte og særskilt utsatte områder. Sistnevnte er områder der det har utviklet seg parallellsamfunn. Det må de tåle. Debatten i Sverige er langt mindre åpen enn i Norge. Skal man løse et problem er første bud å anerkjenne det, sier hun.

Listhaugs Sverige-besøk har vært planlagt i en måned. Statsråden mener det ikke bør overraske noen at innvandring og integrering er blant temaene under «studieturen».

– Jeg er her for å lære, men selvfølgelig er det valg i Norge om to uker, og innvandring og integrering er temaer på dagsorden. Det burde ikke overraske noen. Det er det i Sverige, i Norge og i de fleste europeiske land - fordi vi har utfordringer.

Mener Listhaug svartmaler Sverige

Maria Ferm, parlamentarisk leder og migrasjonspolitisk talsperson for regjeringspartiet Miljöpartiet de gröna, mener Listhaug er ute etter å skape et problem, som en del av skremselsretorikken i den norske valgkampen.

– Listhaug virker å være ute etter å svartmale Sverige og gi et misvisende bilde av situasjonen i Sverige, sier Ferm til Aftenposten.

Listhaug er ute etter å gi et feil inntrykk av situasjonen i Sverige, mener Maria Ferm.

Listhaug reiste tirsdag til Sverige for å «lære av svenskene». Noe den svenske politikeren håper Listhaug gjør.

– Jeg håper hun møter nyankomne som har lært seg svensk på rekordtid, som har kommet seg i arbeid og startet egne selskaper, selv om de kom for noen år siden fra land rammet av krig.

Ferm mener derimot ikke svenskene har noe å lære av Listhaugs politikk.

– Vi trenger å se hvilke utfordringer som finnes og finne løsninger. Vi skal også verne om de grunnleggende menneskerettighetene. Listhaug virker mest opptatt av å gi et skjevt bilde av situasjonen i Sverige.