Norge

Google går inn i norsk vindkraft

Google vil kjøpe hele kraftproduksjonen til vindparken i Tellenes i Rogaland. Vindparken skal stå klar mot slutten av neste år.

Tellenes vindpark skal bestå av 50 turbiner, og vil med det blir Norges største vindpark. Parken skal bygges på Tellenes, som ligger på grensen mellom Sokndal og Lund kommune i Rogaland.
 • Inga Skogvold Rygg

Google vil kjøpe hele kraftproduksjonen til en vindpark i Tellenes i Rogaland som skal stå ferdig sør for Stavanger mot slutten av 2017.

– Dette er overveldende! utbryter Olav Rommetveit, som er daglig leder i Zephyr.

Sammen med Norsk Vind Energi skal Zephyr stå for byggingen av den planlagte vindparken.

 • Kraftutbyggere tilbyr å betale for blant annet skianlegg og gangveier – dersom det blir utbygging. Det gir flere byggetillatelser.

Fikk finansiering i går kveld

Vindparken har vært under planlegging i lang tid, og konsesjonen fra Olje- og energidepartementet kom på plass allerede i mars 2014.

– Finansieringen kom på plass i går kveld, da signerte vi alt av papirer. Så nå er de første maskinene på vei ut for å starte byggingen, sier Rommetveit.

Avtalte med Google for noen uker siden

Det er Blackrock, som er verdens største investeringsfond, som skal stå for finansieringen. De har kjøpt vindparken.

Avtalen med Google kom derimot på plass for noen uker siden, selv om den ikke trådte i kraft før onsdag kveld.

Google har altså kjøpt strømmen fra den planlagte vindparken, som vil bestå av 50 turbiner og ha en kapasitet på 160 megawatt. Med det blir den Norges største vindpark.

En fornøyd Olav Rommetveit signerer avtalen som sikrer byggingen av den nye vindparken.

Tok kontakt med Google

– Det var vi som tok kontakt, forklarer Rommetveit.

Han forteller at de hadde hørt at Google var interessert i å kjøpe strøm direkte fra kraftanlegg.

– Så vi tok kontakt, fortsetter han, som om det er den enkleste ting å kontakte verdens største selskaper.

Google har inngått flere lignende avtaler tidligere. I fjor høst skrev Aftonbladet at Google hadde avtalt å kjøpe strømmen til en vindkraftverk i Sverige.

– Google vil gjøre verden fornybar

Rommetveit forklarer at de ikke trengte å bruke mye tid på å overbevise selskapet.

– Slik jeg oppfatter Google, så ønsker de å gjøre verden mer fornybar. En ting er at de har datasentre som trenger strøm, men i tillegg er de interessert i å kjøpe strøm fra anlegg som enda ikke er bygd. På den måten kan de bidra til at det blir produsert mer fornybar strøm, sier Rommetveit.

Og med det startet forhandlingene som skulle pågå i flere måneder.

Ble enklere å få investorer

Etter at avtalen med gigantselskapet først var på plass, var det atskillig enklere å skaffe finansiering.

– Det er klart at når vi har en avtale med et selskap som Google, så blir vi mer attraktiv for investorer.

– Uvirkelig å signere avtale med Google

Rommetveit legger ikke skjul på at dette er en stor dag for både ham og de andre som har jobbet med vindparken.

– Jeg er utrolig stolt over teamet som har jobbet sammen om dette. Jeg tror dette er noe som har utviklet seg til å bli personlig for flere av oss.

– Dette er en drøm som blir virkelig. Det er uvirkelig for et lite selskap fra Sarpsborg å sitte rundt bordet med kjempeselskaper som Blackrock og Google å signere avtaler.

Gir 100 nye årsverk

Styreleder Rune Hersvik i Norsk Vind Energi sier avtalen med Google er viktig både for dem og lokalsamfunnet, da den nye parken vil skape 100 nye årsverk.

– Prosjektet ligger rundt Titaniagruvene, som er verdens største ilmenittgruve og den største industriarbeidsplassen i Sokndal. Noen av de som er permittert herfra vil få jobben tilbake nå, sier han.

Selskapet har jobbet med dette prosjektet i flere år, og sier det har vært viktig både med tanke på erfaring og nettverk for framtidige prosjekter.

– Vi har en større vindpark i Bjerkreimsklyngen som vil bli realisert de neste årene, der vil vi ha god nytte av denne erfaringen. Vi ser at det er stor interesse for fornybar energi, til tross for lave kraftpriser og tøffe tider, sier Hersvik.

– Stort steg

Grunnlaget for avtalen er Googles mål om at 100 prosent av deres virksomhet skal drives av fornybare energiressurser.

– Vi har vært karbonnøytrale siden 2007. Dette er vår første vindkraftavtale i Norge og den største hittil i Europa. Det er et stort steg i retning det målet vi har, sier kommunikasjonssjef Gustaf Brusewitz for Google i Norden til Aftenposten.

Brusewitz forteller at de har sett på ulike muligheter i Europa, og at det er et marked Google ser på som interessant.

– I dette tilfellet utgjorde Norge en veldig god mulighet, sier han.

Han sier det integrerte energimarkedet i Europa, som gjør at de kan kjøpe energi i Norge og Sverige og bruke det andre steder, har vært en veldig viktig komponent.

Håper på datasenter i Norge

Informasjonssjef Aslak Øverås i Energi Norge gratulerer Google, Zephyr og Norsk Vind Energi og sier avtalen viser at norsk kraftproduksjon er svært konkurransedyktig.

– Det er veldig positivt at en sånn avtale kan bidra til å utløse et stort fornybarprosjekt i en tid med lave kraftpriser og et tøft marked, sier han.

Økt databruk og skytjenester krever lagringsanlegg. Dette løses gjennom datasentere som bruker mye kraft. Øverås håper Google nå vil se på muligheten for å opprette slike sentere også i Norge.

– Google har bygd et anlegg i Finland, Facebook har ett i Sverige og Apple har i Danmark. Vi håper noen av de store kommer til Norge nå. Vi er veldig konkurransedyktige på kraftpriser, og har en veldig trygg og stabil kraftforsyning, sier han.

Les også

 1. Investerer 11 milliarder i vindkraftprosjekt i Midt-Norge

 2. Regjeringen blåser nytt håp i norsk vindkraft

 3. Åtte argumenter mot naturødeleggende vindkraft | Sigmund Hågvar

 4. Kampen om vindmøllene

Les mer om

 1. Google
 2. Energi
 3. Stavanger
 4. Zephyr
 5. Vindkraft
 6. Fornybar energi