Norge

Har denne eksos-spurven Norges mest originale reir?

Snøspurven har skjønt at snøscooterne på Svalbard står i ro hele sommeren.

Under panseret på en knallrød snøscooter på Svalbard har snøspurv-paret funnet en trygg plass for reiret sitt.
  • Ole Magnus Rapp

Hverken lure rever eller glupske måker kommer til under panseret på en knallrød Polaris 800. Med lufteventilen fra motoren som inngang, har snøspurv-paret i Longyearbyen laget et trygt rede for sine 5–6 nyfødte.

I disse dager pågår det hektisk aktivtet der mor og far plukker insekter og frø, og ungene spiser glupsk og med mye lyd hver gang foreldrene stikker innom.

Longyearbyen på Svalbard har flere snøscootere enn innbyggere. Snøspurven vet at scooterene står i ro om sommeren, derfor blir de tatt i bruk som reirplass.

Dyrelivet tilpasser seg.

Mange av de drøyt 2000 snøscooterne står utendørs, og under pansrene er aktviteten høy.

– Fuglene bruker mye energi og kløkt på å få frem sine avkom i løpet av hektiske sommeruker. Det å unngå at rev og rovfugl tar dem, er en stor utfordring, sier professor og fugleekspert Geir Wing Gabrielsen ved Norsk Polarinstitutt.

Han påpeker at et fuglefjell også er en slik trygg plass, der i hvertfall rev og isbjørn har vanskeligheter med å nå opp til reirene.


NY SOMMERSERIE I AFTENPOSTEN

Noen drømmer om Guinness rekordbok. Andre er fornøyde med å sette en personlig rekord, som å plukke 300 brunsnegler fra kjøkkenhagen eller hoppe fra timeteren for første gang.

I Aftenpostens sommerserie #rekordsommer vil vi gjerne høre om din personlige rekord! Send oss din historie og et bilde på instagram, MMS eller epost. De beste bidragene premieres med en liten sommergave fra Aftenposten.

  • Instagram: #rekordsommer
  • MMS: 952 71 765
  • Epost: rekordsommer@aftenposten.no
  • Du kan også legge inn din historie nederst i artikkelen

– Spurven har nok erfart at en bil flytter på seg, og er uegnet som reirplass, mens en snøscooter står i ro hele sommeren, sier forskeren.

På Svalbard finnes ikke trær, og normalt hekker snøspurv på bakken. Her er både egg og avkom hele tiden truet av glupske fiender.

Snøspurven er en kjær art på Svalbard, og befolkningen vet at når de første lystige toner fra den høres, er våren i anmarsj.

Hannen kommer først, og sikrer seg et revir. Deretter ankommer «damene», og setter straks i gang hekkesesongen.

Snøspurven er en kjær art på Svalbard. Når den kommer, starter våren.

Har du lest de andre #rekordsommer-sakene våre?

Les mer om

  1. Rekordsommer