Norge

Polsk politi: Mannen har status som vitne

Flere polske medier har meldt at en mann er pågrepet og siktet for delaktighet i terrorangrepet mot Regjeringskvartalet fredag. Polsk politi avviser at mannen er siktet.

Arrestasjon og siktelse av en mann i Polen knyttes til terrorangrepene mot Norge fredag. Foto: ALEKSANDER ANDERSEN / SCANPIX

 • Stine Barstad
 • Grzegorz Skorski

Saken oppdateres

Polsk politi avviser at de har siktet eller pågrepet noen i Polen etter bombeangrepet, melder Reuters.

Dette står i kontrast til hva flere polske medier i dag har meldt, nemlig at det skal ha blitt foretatt en razzia i byen Wroclaw søndag hvor en person er blitt pågrepet.

Dagbladet, som først videreformidlet nyheten fra de polske avisene, har ikke fått bekreftet opplysningene fra norsk politi.

— Jeg har ingen kommentar til det, sier politiadvokat Carol Sandbye, etterforskningsleder ved Oslo politidistrikt, til avisen.

Avis dementerer

— Allerede fredag ble vi bedt av norsk politi om hjelp. Vi sjekker enhver informasjon som kan hjelpe dem i etterforskingen av saken. I dag har vi gjort avtaler sammen med medlemmer av CBS (Sentral Etterforskningsbyrå) og ABW (Internal Security Agency), sier en talsmann for politiet sentralt i Polen, Mariusz Sokolowski, ifølge flere polske medier.

Nettstedet onet.pl meldte først at politiet har pågrepet en mann som skal være innehaver av et nettselskap som handler med kjemikalier.

Noen timer senere dementerer nettstedet informasjonen.

— Ingen i denne saken ble arrestert, sier talsmann påtalemyndigheten i Wroclaw, Malgorzata Klaus, Ifølge den polske avisen gazeta.pl.

Anders Behring Breivik. FOTO: PRIVAT Foto: HO

Tv-stasjonen TVP Wroclaw melder at de har fått opplysninger av innehaveren selv om at han er blitt avhørt av politiet.

På en pressekonferanse mandag ettermiddag opplyser polske påtalemyndigheter at den aktuelle mannen har status som vitne, men at han ikke er arrestert. Polsk politi sier at de vil avhøre mannen videre, men at de ser på salget som en vanlig handel, skriver TV2.

— Råvarene Breivik handlet i Polen var ikke illegale. De er tilgjengelige på markedet og har ikke vært essentielle for angrepet. Breivik handlet kjemikalier i alle EU-land. Transaksjonene utført i Polen var marginale, sier visesjef for ABW, Pawel Bialek, ifølge tvp.

Omtalt i manifestet

I terrorsiktede Anders Behring Breiviks manifest «2083 A European Declaration of Independence» hevder han at han i desember 2010 skal ha kjøpt kjemikalier i Polen.

Det skal dreie seg om natriumnitritt som han skal ha bestilt hos det polske firmaet Keten, som forhandler kjemikalier.

Han skriver at det skal ha kostet 10 euro, og det ble kjøpt ved hjelp av et VISA-kort.

- Jeg har akkurat gjennomført min første bestilling på nettet av ett av kjemikaliene som behøves (...) fra en polsk leverandør. Jeg må bestille 4-5 andre ulike ingredienser på nettet før jeg er ferdig , skriver Breivik i manifestet datert oktober-november 2010.

Flere tonn kunstgjødsel ble funnet på Anders Behring Breiviks gård ved Rena i Hedmark lørdag. Politiet tror han har brukt dette ved fremstillingen av bomben mot Regjeringskvartalet. FOTO: EMMA TOLLERSRUD. Foto: EMMA TOLLERSRUD

Kan bli gift

Videre opplyser Breivik at han fikk kjemikaliene tilstendt uten problemer, og at det virket som om tollmyndighetene ikke åpnet forsendelsen.

Natriumnitritt er et vanlig tilsetningsstoff i kjøtt i noen land.

Ifølge Wikipedia er bruken av natriumnitritt omdiskutert, men ikke forbudt.

Grunnen til skepsisen er at stoffet kan gjennomgå en kjemisk reaksjon under fordøyelse og bli giftig.

Flere bestillinger

Ifølge manifestet foretok han ytterligere en bestilling fra det samme polske firmaet.

Han skal ha bestilt aluminiumpulver, et meget brannfarlig stoff av finslipt aluminium.

Han skal ha bestilt og betalt desember 2010 for tre 50 kilos containere med dette stoffet.

I mars 2011 hadde han ennå ikke mottatt kjemikaliene, og han skriver at i ettertid angret på at han foretok bestillingen fordi han frykter at det polske firmaet blir overvåket av europeiske etterretningstjenester.

Det var meningen at containerne skulle sendes som skipsfrakt til Karlstad i Sverige, hvor han etter planen hadde tenkt å plukke dem opp og selv frakte kjemikaliene til Oslo.

Ifølge innlegg på enkelte diskusjonsgrupper på nettet er det ikke uvanlig at nordmenn som er opptatt av pyroteknikk, handler ingredienser fra det polske firmaet.

Kilder: Wyborcza, tvp.info

 1. Les også

  Varetektsfengslet i åtte uker

 2. Les også

  Har trolig brukt spesialammunisjon for å gjøre størst mulig skade

Relevante artikler

 1. NORGE
  Publisert:

  Ektemannen (48) bestilte giftstoff før kona døde

 2. VERDEN
  Publisert:

  Dette fant FBI hjemme hos en ivrig leser av Anders Behring Breivik. Terrorister inspirerer hverandre, mener eksperter

 3. NORGE
  Publisert:

  Dark Room-siktet fikk tilgang på PC

 4. NORGE
  Publisert:

  Drapssiktet mann hevder skyting var en ulykke

 5. VERDEN
  Publisert:

  Drapssiktet i Christchurch-massakren sendte manifest til statsministeren

 6. VERDEN
  Publisert:

  – Australsk høyreekstrem terrorist bak angrep i moské på New Zealand