Norge

Synger mot terroren i Oslo i kveld

Den somaliske verdensmusikkstjernen og flyktningen Maryam Mursal (61) er blant artistene som stiller opp i Melafestivalens minnekonsert på Rådhusplassen i kveld.

¿¿Musikken er min måte å bekjempe terror, rasisme og misforståelser mellom kulturer og religioner, sier Maryam Mursal om fredagens konsert på Rådhusplassen i Oslo. FOTO: MORTEN UGLUM.
  • Morten Uglum
    Morten Uglum
    Fotograf

En av de fremste stjernene på gratiskonserten i hjertet av Oslo er somaliske Maryam Mursal, som med sin særegne blanding av blues, soul, somalisk og arabisk musikk nyter bred popularitet over hele verden.

Hjertet i Skandinavia –Det var sjokkerende å se terrorbildene fra Oslo og Utøya på TV hjemme i London. Jeg var litt redd da nyhetene kom, men jeg var aldri i tvil om å reise til Norge og gjennomføre denne konserten. Musikken er min måte å bekjempe terror, rasisme og misforståelser mellom kulturer og religioner, sier Mursal til Aftenposten på godt dansk.

Hun tilbrakte 16 år som politisk flyktning i Danmark, og tilkjennegir at en stor del av hennes hjerte og identitet er skandinavisk.

–Vi er alle i samme båt, enten vi er nordmenn, dansker, somaliere eller indere. Om vi er kristne, muslimer, hinduer eller tilhører en annen religion. Vi må for enhver pris stå mot terroren. For mange av oss som har flyktet fra Afrika står Europa for fred og stabilitet. Hva skal vi gjøre hvis ufreden også fester seg her, spør Mursal, mens hun dystert ser ut over blomsterhavet og de mange minneordene som ligger rundt vannfontenen på Rådhusplassen.

Flyktet med barn og søster Den somaliske sangeren har selv personlig erfaring med krig og elendighet.

I 1991, kort tid etter at diktatoren Mohammed Siad Barre ble styrtet, brøt det ut omfattende stridigheter mellom ulike klaner i Somalia. Mursal måtte flykte fra hjemlandet med sine fem barn i alderen tre til elleve år, og en søster på 15.

I syv måneder var hun og familiemedlemmene på flukt gjennom Kenya og Etiopia, før hun til slutt fikk innvilget politisk asyl ved den danske ambassade i Djibouti.

Venn av Peter Gabriel På midten av 1990-tallet møtte hun og ble en god venn av Peter Gabriel. Han ga senere ut to av hennes plater på Real World Records. På platen The Journey fra 1998, der hun via sin musikk forteller om flukten fra hjemlandet, spiller Gabriel selv gitar og bidrar med bakgrunnsvokal.

–Peter har betydd utrolig mye for meg. Uten han ville jeg aldri klart å slå så godt gjennom internasjonalt. Han har gjort en fantastisk jobb for meg, sier Mursal.

Spillejobben i Oslo skjer rett etter en to måneder lang turne i USA og Canada. Og akkurat nå er hun også i dialog med Gabriel om å stable på bena en pengeinnsamling for de sultrammede på Afrikas horn.

–Jeg fikk akkurat e-post fra ham om det. Han er opptatt av de mange som lider på grunn av tørkekatastrofen, sier hun.

Driver skoleprosjekt for undertrykte

Den sosialt engasjerte artisten, som selv stammer fra minoritetsgruppen midgaan i Somalia, har også satt i gang et skoleprosjekt for barn av denne etniske grupperingen i Hargeisa, Somalilands hovedstad.

–Midgaan-folket er undertrykket og må tåle mye stigmatisering. Barna deres får vanligvis ikke tilbud om skolegang. Men takket være bistand fra blant andre Danmark, har vi fått i gang et bra skoletilbud, smiler hun.