Kortfilmen «Frysninger»: Moren misbruker sønnen seksuelt

PRISBELØNNET NORSK KORTFILM: Kristoffer misbrukes seksuelt av sin egen mor. Det gjør den gryende romansen til skolevenninnen Stine ekstra vanskelig. Vi advarer mot sterke scener. (Regi: Marius Myrmel)

  • Jonas Brenna
Fra den norske kortfilmen «Frysninger».
Fra den norske kortfilmen «Frysninger».
Fra den norske kortfilmen «Frysninger».
Fra den norske kortfilmen «Frysninger».

«Frysninger» vant Amanda for beste kortfilm i 2016 og fikk TIFF-palmen ved Tromsø Internasjonale Filmfestival. Den er vist ved flere filmfestivaler i inn- og utland.

I filmen tar Kristoffer med seg en jente hjem for første gang. Det som starter som en uskyldig romanse, viser seg å ha et stygt og tragisk bakteppe.

Trude-Sofie Olavsrud Anthonsen spiller moren «Helene» i kortfilmen «Frysninger».

Inspirert av Aftenposten-kronikk

Manusforfatter og regissør Marius Myrmel fikk ideen til filmen etter å ha lest en kronikk i Aftenposten om ung gutt som ble voldtatt mer enn 100 ganger av sin egen mor.

– Måten han skildret overgrepet på, satte en støkk i meg. Det gikk imot forestillinger jeg hadde for hvordan et overgrep så ut, forteller Myrmel.

Mitt helvete begynte den dagen jeg ble voldtatt av mamma
Victor Johansen spiller overgrepsutsatte Kristoffer i kortfilmen «Frysninger».

Ekstremt tabubelagt

Reform – ressurssenter for menn håper økt fokus på temaet kan bidra til at flere incestofre oppsøker hjelp. Overgrep mot menn, spesielt i nære relasjoner, er fortsatt svært tabubelagt.

– Som samfunn har vi laget oss mange misvisende bilder om seksuelle overgrep. Ett av dem er at overgrep krever bruk av fysisk makt og vold, og dette er også en forestilling kvinnelige overgripere kan utnytte, forklarer rådgiver i Reform Hedda Hakvåg.

Dersom du eller noen du kjenner har opplevd misbruk og trenger noen å snakke med, ring landsdekkende telefon for incest- og seksuelt misbrukte på 800 57 000.

Reform – ressurssenter for menn kan også kontaktes på 22 34 09 60 mellom 17.00 og 20.00.

Filmen vises på ap.no i samarbeid med Den norske kortfilmfestivalen i Grimstad.

  • Under finner du flere filmer festivalen har kuratert til Aftenposten det siste året: