Norge

35 er evakuert fra området etter raset i Namsos

<div style="text-align:center"><script type="text/javascript">flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2009/03/13-namsosskred/mnp-v1rc2.swf", { width:"799px", height:"566px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutt.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br> Syv personer er reddet ut fra rasområdet i Namsos, og ingen er meldt savnet. Utover en person med et mindre kutt i foten, er ingen fysisk skadd.

Har du tips om denne saken? Send en e-post til 2286@aftenposten.no eller ring Aftenposten.no på 02286. Du kan også sende SMS/MMS til 2286.

Ved 17-tiden var to geologer på plass for å starte undersøkelser.

NTBs journalist på stedet var blant dem som fikk komme innenfor sperringene på rasstedet, men som like etter ble informert av politiet om at geologene mente området ikke var trygt.

–35 personer er evakuert, forteller politiets innsatsleder, Oddvin Kveli, til NTB.

Kvikkleire

Fem-seks hus og tre hytter i Kattmarkvegen er tatt av kvikkleireraset, og flere hus har rast på sjøen. Flere hus ligger i sjøen og flyter. Raset gikk i et område der det foregår veiarbeid og skal ha blitt utløst i forbindelse med sprengning. Raset går 150-200 meter ut i sjøen og er anslagsvis 200-300 meter bredt.

Politiet søker i rasområdet, på land ved hjelp av hunder og i sjøen både med båter og dykkere.

Trolig sprengning

– Vi jobber fortsatt med å få oversikt over rasstedet og skal forsikre oss om at ingen flere er tatt av raset. Så langt er det ikke kommet melding om at noen er savnet, sier konsulent Anita Stavran i Nord-Trøndelag politidistrikt til NTB.

Flere helikoptre har bistått i arbeidet med å få folk ut fra husene.

– Syv personer er berget ut, og de skal være i god form, sier Stavran.

Så langt tyder mye på at raset skyldes sprengning i området.

– Anleggsarbeider er en typisk årsak til kvikkleireskred, uten at vi nå kan fastslå med sikkerhet at dette er årsaken til det som har skjedd i Namsos, sier sivilingeniør og informasjonssjef Kjell Hauge i Norges geotekniske institutt (NGI) til NTB.

Kjell Karlsrud ved NGI sier at ut ifra bildene er det mye som tyder på at det er et kvikkleireras som er gått.

Biler

Politiet har også opplysninger om at et par biler ble tatt av raset, men det skal ha vært tomme biler, etter det politiet kjenner til. Hovedredningssentralen fikk melding om raset klokka 11.55.

Namsos kommune har etablert pårørendesenter i Samfunnshuset i Namsos. Det er etablert evakueringssenter ved Vestbyen skole. Politiet er representert på begge steder og er i ferd med å skaffe seg oversikt over hvem som har vært involvert i raset. De sju personene som ble tatt av raset, er løftet ut av rasområdet med helikopter.

flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2009/03/13-namsos-modale/mnp-v1rc2.swf", { width:"466px", height:"221px", version:"9.0.0", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutt.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid2"});

 1. Les også

  Kastet seg ut i raset

 2. Les også

  Ras i Namsos har tatt hus og hytter

 3. Les også

  Uvisst om prosedyrene ble fulgt

Relevante artikler

 1. SPORT

  Tiger på topp

 2. SPORT

  Hushovd: - Umulig å vinne etappen

 3. SPORT

  Nå skal det klatres

 4. SPORT

  Cavendish takket for hjelpen

 5. NORGE

  Innvandrerkvinner 20 år etter

 6. NORGE

  - Ordet drap husker jeg veldig godt