Norge

Vil ha grenseløse lag

Langrennssporten kommer til å bli som i sykling, med kaptein og hjelperyttere. Det er fremtiden, mener Fredrik Aukland.

Fredrik Aukland er på plass i Tour de Ski. I fremtidens løp av denne typen mener han løpere fra ulike nasjoner vil gå på samme lag. Foto: TROND TANDBERG

 • Mette Bugge

Les også:

Den sveitsiske landslagstreneren, som i dag er involvert i Team Xtra Personell, er overbevist om at langrennssporten vil ta nye veier om noen år, og han får støtte fra en rekke andre landslagstrenere. De tror at teamtanken vil presse seg frem i mye sterkere grad enn i dag, slik at alle på et lag gjør alt de kan for å frem sin stjerne som vinner.

–Sykling har hatt en enorm suksess, og det skyldes mye av den taktikken som foregår underveis i et løp. Vi må følge det konseptet hvis vi skal henge med. Langrenn har en sterk posisjon i Norge og Skandinavia, men den er ikke like sterk ute i Europa. Derfor må langrennssporten tenke nytt, fortsetter Aukland, som ikke ser bort fra at langrennsslagene kan bli enda mer internasjonale.

–Jeg ser for meg et lag med løpere fra ulike nasjoner, igjen slik vi har det i sykkelsporten, der det står tunge sponsorer bak. Jeg forstår ikke at man skal være så redd for denne type privatisering, sier Aukland.

Potten deles.

Han synes at Tour de Ski-konseptet egner seg ypperlig for private lag, i motsetning til i OL og VM, der utøvere kjemper for seg selv og sitt land.

–Jeg tror det er å skyte seg selv i foten å stoppe slike private team, kommer det fra Aukland, som ser for seg enda mer profesjonelle lag med trenere og manager.

–Men det forutsetter at potten deles, slik de gjør i sykling, legger Aukland til.

–Jeg er helt enig i at pengene må deles dersom noen skiløpere skal ofre seg for lagkamerater, sier den finske landslagstreneren Vesa Mäkipää. Han mener også at strategitanken i et løp vil presse seg på.

–Taktikk i langrenn behøver ikke å bli så ulikt den i sykkel, sier Inge Bråthen, landslagstrener for Canada. Han kan tenke seg sponsorlag.

–Ta Red Bull – som sponser en rekke idrettsutøvere. Hvorfor kan ikke langrennsløpere få tjene det de er verdt, og kanskje gå for et sponsorlag? Jeg mener at Petter Northug er en fargeklatt som holder langrennssporten oppe, og han har stor markedsverdi, sier Bråthen.

Gammeldags.

Jürg Capol er langrennsdirektør i Det internasjonale skiforbundet (FIS). Han ser sammenkoblingen sykling-langrenn, men mener at langrenn har en viss taktikk i dag.

–I den første Touren falt Tobias Angerer. Tyskerne ventet på ham og tok ham med tilbake. I Vasaloppet er det jo taktikk ute og går. I sykling profitterer man nok mer på å ligge bak, så taktikk kan ikke brukes i samme grad. Jeg vil ikke si at det er umulig at tanken om internasjonale lag kan vokse frem. Mulig jeg er gammeldags, men følelser for nasjonen betyr mye for meg.

–Det jeg vet er at sponsorene liker Tour de Ski-konseptet. Markedsverdien for løperne er mye større her enn i et OL, fordi Tour de Ski tillater logoeksponering på lik linje som resten av verdenscupen.

–Jeg tror at for at en løper som Northug, hvis han vinner Tour de Ski sammenlagt, kan ende opp med like mye i bonuser utenom pengene fra premiepotten, sier Capol.

Han forteller at den samlende premiepotten er på snaue seks millioner kroner. Som totalvinner kan Northug ende opp med omtrent to millioner hvis man tar med bonus også.

Relevante artikler

 1. MENINGER

  Klæbo i tyske farger? Ja, det kan være løsningen

 2. LANGRENN

  Verdens skiledere bør skjelve i buksene av Klæbo

 3. LANGRENN

  Northug får støtte av FIS-topp

 4. LANGRENN

  «Tour de Krise? På ingen måte»

 5. LANGRENN

  Mener Colognas maktdemonstrasjon kan redde langrennssporten

 6. LANGRENN

  Interessen for langrenn stuper i Europa