«Så jävla dumt»

Svensk medienestor sammenligner fredspristildelingen med «Idol».

  • Ida Halvorsen Kemp

Barack Obama kommenterer fredsprisen klokken 17.30 norsk tid. — Obama er selvsagt henrivende og fascinerende, men han har i løpet av sine ni-ti første måneder som president ikke gjort noe for fred av noen betydning, sier Aftonbladets spaltist Staffan Heimerson til Aftenposten.no, og legger til:

- «Dette er så jävla dumt.»

Heimerson synes den norske Nobelkomiteen agerer naivt og innsmigrende, og sammenligner den med juryene som kårer vinnere i «Idol» og Melodi Grand Prix.

— Om Aftonbladets lesere hadde fått velge, ville Camilla Läckberg (svensk krimdronning, journ. anm.) fått Nobelprisen i litteratur. Det betyr at populære avgjørelser ikke nødvendigvis er riktige, sier Heimerson, og tilbyr seg samtidig å overta jobben til Nobelkomiteen.

- I mål om tre år

- Jeg lurer på hvordan klønene i Nobelkomiteen kommer til å føle seg i neste uke når Obama sender ytterligere 70.000 soldater til Afghanistan. Det motiverer ikke for å få fredsprisen, men heller for krigsprisen, sier Heimerson, som understreker at han likevel mener det er riktig avgjørelse av Obama.

Heimerson ramser opp en rekke kandidater han mener burde vunnet prisen, blant andre den kinesiske aktivisten Hu Jia og den buddhistiske munken Thich Quang Do.

Obama er ikke en helt uaktuell kandidat, mener han, men tidspunktet er helt feil.

— Enn så lenge har ikke Obama gjort noen ting som gjør ham fortjent til Fredsprisen. Han er sympatisk og behagelig, men det holder ikke for å få den fine og viktige prisen. Det holder ikke å ha stilt seg på startlinjen og se søt og snill ut, man må ha kommet i mål, og det håper og tror jeg Obama vil greie om tre år, sier Heimerson.

- Gi den til Miss World

Også den britiske kommentatoren Michael Binyon i The Times latterliggjør tildelingen, og mener komiteen har latt seg blende av kjendisfaktoren.

«Absurd beslutning om Obama latterliggjør Nobelprisen,» er tittelen på hans kommentar.

Sky News' utenriksredaktør Tim Marshall foreslår at komiteen neste år gir prisen til Miss World.

Amerikanske Fox News har valgt sin egen vri på dekningen: Ved siden av et stort portett av Obama og tittelen «Nobel Peace Prize winner», har de lagt nyhetsartikkelen om at kravet fra USAs øverstkommanderende i Afghanistan har oversteget 60.000 nye soldater.

Nobels fredspris er en av fem priser opprettet i svensken Alfred Nobels testament. Fredsprisen regnes som verdens mest prestisjetunge pris.

Fredsprisen deles ut av en norsk komité etter Nobels eget ønske.