Norge

– Einar Gelius har søkt permisjon

Einar Gelius har søkt permisjon fra jobben som prest i Vålerenga menighet.

Einar Gelius kan få sparken som prest i Den norske kirken. Foto: BERIT ROALD / SCANPIX

 • Ntb
 • Lars Inge Lars Inge Staveland

Ifølge NRK søkte Gelius selv tidligere denne måneden om en lengre permisjon for «å tenke over sin framtid som prest». Dette skal biskop Ole Christian Kvarme ha sagt nei til, melder NTB.

Kommunikasjonsrådgiver i Oslo bispedømmeråd Kjell Svarstad sier til NTB at Gelius er i tjeneste frem til Oslo bispedømmeråd eventuelt får oversendt en avskjedssak og behandlet denne.

Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har i et brev gjort det klart for Einar Gelius at han vil anbefale Oslo bispedømmeråd å avskjedige ham. Biskopen vil også foreslå at bispedømmerådet suspenderer Gelius fram til avskjedssaken er avgjort, skriver Vårt Land.

Ifølge NRK skal det være ekstraordinært bispedømmerådsmøte 29. november. Bispedømmerådsleder Harald Hegstad sier til Vårt Land at det ikke er sendt ut innkalling til møte i bispedømmerådet denne datoen, men han vil ikke kommentere om det er planlagt noe ekstraordinært møte.

Vært inne på teppet

Gelius skal ha vært inne på teppet hos biskopen minst fem ganger. Etter det Vårt Land kjenner til, har det vært et ønske fra kirken å finne en mindre konfliktfylt løsning enn avskjedigelse.

Fram til 1989 var det nesten umulig å avsette prester i Den norske kirke, fordi de var beskyttet av statusen som embetsmenn. Gelius er tjenestemann, og derfor vil tjenestemannsloven gjelde. Her heter det at atferd som bryter ned den nødvendige aktelse kan være grunnlag for avskjedigelse. Det blir spekulert i om dette er en aktuell paragraf i Gelius-saken.

Ikke lenger religionsfrihet

Einar Gelius er i Finnmark, og vil ikke kommentere avskjedssaken mot ham, utover å bekrefte at han er i samtaler med biskop Kvarme, skriver VG Nett.

Gelius' forlegger, Arve Juritzen, raser over at boka «Sex i Bibelen» kan ha ført til avskjedsak mot Gelius.

I en epost til Dagbladet.no , kaller Juritzen saken «svært dramatisk»

«Det Gelius har gjort er å lese Bibelen, sitere fra Bibelen og så tolke det hele på en måte som Biskop Kvarme ikke liker.

At et differensiert syn på Bibelen i 2010 kan føre til at en prest mister jobben og sparkes ut av kriken, må jo bety at vi ikke lenger har religionsfrihet i Norge.», skriver Juritzen i eposten.

Vil ikke bekrefte

Tirsdag kveld ville ikke biskop Ole Christian Kvarme bekrefte eller avkrefte om sogneprest Einar Gelius blir avskjediget.

— Jeg er i samtaler med Einar Gelius. Innholdet i de samtalene er naturligvis mellom ham og meg nå. Utover det kan eller ønsker jeg ikke å kommentere dette.

- Hva er din kommentar til at NRK melder at Kirken vil reise avskjedssak mot Gelius?

— Jeg har sagt det samme til NRK som jeg har sagt til deg nå.

- Barnslig

Leder i Oslo bispedømmeråd, Harald Hegstad, bekrefter overfor Aftenposten.no at han er kjent med saken.

— Hvis det skal bli en avskjedssak må biskopen fremme den, sier Hegstad. - Forøvrig har jeg tillit til at biskopen håndterer dette på en god måte.

Prest og artist Bjørn Eidsvåg har uttalt seg kritisk om Gelius sex-bok, men kaller det barnslig av Kirken å avskjedige ham for det.

«Å avskjedige Gelius pga av den boka er rett og slett barnslig, gi han teologisk etterutdanning og et Cupidoabonnement», skriver han på Twitter.

Det har foreløpig ikke lykkes Aftenposten.no å komme i kontakt med Einar Gelius.

 1. Les også

  - Kirken vil sparke Einar Gelius

Relevante artikler

 1. NORGE

  Biskop Ole Christian Kvarme slutter

 2. NORGE

  Mikael (30) er mot kvinnelige prester, samboerskap og homofilt ekteskap. – Jeg opplevde det som sunn, klassisk kristendom.

 3. OSLOBY

  Ny biskop i Oslo: Han er mest kjent, men minst ønsket

 4. NORGE

  Biskop kalte presten illojal fordi hun fikk samboer

 5. KRONIKK

  En biskop for mangfoldets Oslo | Harald Hegstad

 6. A-MAGASINET

  Oslos nye biskop: «Tiggerne er en gave til oss, vi er heldige som har fått dem i gatene våre»