Norge

Kripos: Sannsynlig at tusjen som ble funnet inne hos Bertheussen, ble brukt i hærverket

Kripos mener det er sannsynlig at den røde tusjen som ble funnet gjemt i en bokhylle hos Bertheussen, ble brukt til å skrive «rasisit» på veggen.

Wara-parets bil ble tagget ned med noe som skal forestille et hakekors, i desember 2018. Det var flere tilfeller av tagging ved samboerparets enebolig i Oslo. Merk også den åpne drivstofftanken med en hyssing stukket inn. Dette bildet ble lagt frem i retten tirsdag.
  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten over ukens viktigste saker i Aftenpoddens nyhetsbrev.

Laila Anita Bertheussen ble konfrontert med det aktor mente var sprikende forklaringer i avhør og i retten da hun inntok vitneboksen i Oslo tingrett tirsdag morgen.

Aktor mener hun forklarer seg ulikt om hva hun foretok seg natt til 6. desember, da det ble begått hærverk mot boligen og bilen til Bertheussen og samboer Tor Mikkel Wara.

– Kan du forklare litt om hva du selv husker fra 6. desember 2018? spurte tingrettsdommer Anniken Nygaard Ottesen.

Før Bertheussen svarte, viste hun til sitt sykdomsbilde og forklarte at hun på grunn av sykdom lider av hukommelsestap.

– Når Mikkel våknet på morgenen, insisterte han på at jeg måtte våkne. Jeg ble med ham til vinduet. Han sa at noen har tegnet et hakekors på bilen, svarte Bertheussen.

Etter hvert gikk hun ut for å se på hærverket mot bilen og huset. Bertheussen har tidligere fortalt at hun sto opp motvillig da hun trenger litt tid til å stå opp på morgenen.

– Har du noe anelse på når dette kunne ha skjedd? spurte aktor Ranke.

Bertheussen anslo at det kunne vært ved 3–4-tiden på natten.

Hun så ikke bort fra at hun sov litt på sofaen den natten.

Anniken Nygaard Ottesen er en av to fagdommere i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen.

Aktor: Det er strid mellom ditt politiavhør og forklaring i retten

Ranke viste da til at dette strider mot det 55-åringen tidligere har forklart om denne hendelsen, blant annet i avhøret få dager etter hendelsen. Han spilte så et opptak fra Bertheussens avhør.

– Jeg husker ikke noe særlig. Jeg husker ikke noe rundt det. Jeg har ikke noe klokkeslett. Jeg ble vekket av Mikkel. Tok en dusj og gikk ut for å se på det, sa hun i avhøret som ble spilt i retten.

– Her sier du at du sover så godt på grunn av sovemedisin at du ikke våkner selv om huset ble revnet. Nå sier du 21 måneder senere at du tror at Wara våknet på natten?

Bertheussen kunne ikke gi en god forklaring på det.

Aktor var også opptatt av at Bertheussen ikke har fortalt tidligere til politiet om at Wara skal ha våknet om natten.

Elden: Har forklart at hun ble vekket om natten

Bertheussen svarte at hun hadde gjort det da Wara sto i døren og snakket med en politibetjent etter det første hærverket. Forsvarer John Christian Elden viste også til et avhør der dette var et tema.

– Du ble avhørt 2. april om det som skjedde 6. desember. På side 5 i avhøret står det at Tor Mikkel vekket henne den aktuelle natten fordi han hadde hørt noen lyder, påpekte Elden.

Elden mener at det derfor ikke stemmer at Bertheussen ikke har nevnt klokkeslettet tidligere.

Bertheussen forklarer også i retten at hun var oppe og ryddet i huset ved 02–02.30-tiden. Dette kunne hun heller ikke huske å ha fortalt til politiet tidligere.

Ranke fortsatte å bore i dette, og spurte blant annet når hun la seg kvelden før hærverket 6. desember.

Bertheussen forklarte i sitt avhør at det er Wara som legger seg først av de to, men at det kunne variere litt når de la seg.

– Tror du Wara våknet av dem som utførte hærverket?

– Det er en teori vi har, svarte Bertheussen.

Helseapp registrerte bevegelse ved 02-tiden

Aktor Ranke var også innom helseappen på telefon til Bertheussen. Den registrerte nemlig bevegelser mellom klokken 02 og 02.30.

Politiets hovedteori er at Bertheussen utførte hærverket på dette tidspunktet. Selv hevder hun at hun kan ha ryddet i huset. På grunn av sykdom har hun flere ganger sagt at hun har pleid å gå rundt i huset om natten når hun ikke får sovet.

På spørsmål fra forsvarer om Bertheussen husker hvor hun beveger seg om natten, svarte 55-åringen at hun har flere turer mellom stuen og kjøkkenet i forbindelse med rydding. Noen ganger går hun ned i vaskekjelleren.

Mellom klokken 02.02 og 02.12 ble det registrert 221 skritt på helseappen. Det ble også registrert at hun hadde gått «to trapper» i denne perioden. Én trapp er anslått til en vertikal bevegelse på cirka tre meter.

Det ble deretter registrert 123 skritt mellom klokken 02.12 til 02.17. Siste bevegelse ble registrert klokken 02.17 den natten.

– Påtalemyndigheten har en teori om at Mikkel våknet den natten av deg. Hvordan ville han ha reagert da? spurte forsvarer Bernt Heiberg.

– Han ville ha kommet til meg og hentet meg, svarte Bertheussen.

Aktoratet viste også frem digitale beslag som er gjort i saken. Der kommer det frem at Bertheussen gjorde en rekke internettsøk kvelden 5. desember og natt til 6. desember på Black Box Teater og personer knyttet til forestillingen Ways of Seeing.

Bertheussen: Har over 200 tusjer

Under ransaking av boligen fant politiet en rød tusj bak i en bokhylle i kjelleren. Aktor mener at tusjen er av den typen som ble brukt i hærverket.

Bertheussen kunne i den forbindelse fortelle at hun har over 200 tusjer.

– Vet du hvorfor den lå i bokhyllen? spurte dommer Anniken Nygaard Ottesen.

– Det vet jeg ikke. Vi hadde mange håndverkere på huset i den perioden, svarte hun.

Ingeniør fra Kripos: Sannsynlig at beslaglagt tusj ble brukt

Etter lunsjpausen var det senioringeniør Knut Endre Sjåstad fra Kripos som inntok vitneboksen. Han kunne fortelle at de i saken har undersøkt 31 beslaglagte tusjer opp mot prøver som ble tatt av taggingen på eiendommen.

– Det vi endte med, var at det var den ene tusjen som ga de samme analytiske resultatene. Det var en tusj som vi ikke klarte å skille fra to av beslagene. Ut ifra de observasjonene vi gjorde, er fargestoffet i de to beslagene og i tusjen den samme, mente Sjåstad.

Det betyr i praksis at rødfargen som ble funnet på stedet, er den samme som i tusjen. Sjåstad nevnte samtidig at det var kun den ene tusjen som matchet med beslagene.

Sjåstads konklusjon er at det er sannsynlighetsovervekt for at det var tusjen som ble funnet bak bokhyllen, som ble brukt i hærverket.

Han la til at det ikke ble funnet fingeravtrykk eller andre spor på tusjen. Kripos kjøpte også en helt ny tilsvarende tusj, men den helt nye tusjen ga ikke samme resultat som tusjen som ble beslaglagt. En forklaring på dette kan være at den beslaglagte tusjen var eldre.

– Hvor mange slike Penol-tusjer blir solgt i Norge? spurte dommer.

– Av 120.000 røde penner som ble solgt i løpet av ett år, var 2820 Penol-penner med bredde tilsvarende denne.

Advokat Elden tar funnene til Kripos med ro.

– Kripos sier at det er en viss grad av sannsynlighetsovervekt her. I strafferettslig praksis er ikke det nok, sier Elden til Aftenposten.

Les mer om

  1. Trusler mot tidligere justisminister
  2. Tor Mikkel Wara
  3. Krim
  4. Oslo tingrett