Norge

- Flere begynner med khat

<div style="text-align:center;width:800px;height:570px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2010/03/27-khat/khat.swf", { width:"800px", height:"570px", version:"9.0.124", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {menyValg:"1", xmlFile:"data.xml", policyFileUrl:"http://media.aftenposten.no/crossdomain.xml"}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash-spilleren installert.<br />Den gode nyheten er at denne er kjapp, enkel og gratis å installere.<br /><br />Klikk på linken nedenfor, følg instruksjonene på Adobes download-side og oppdater denne siden. Installeringen er unnagjort på et par minutter.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div>Økonomiske vanskeligheter, familiesplittelser og arbeidsledighet kan være konsekvensen. Men nå skal nyrekrutteringen stoppes.

 • Tone Tveøy Strøm-gundersen Stein J. Bjørge (foto)

Aftenposten i går:

Les også

Khat-import betaler våpen

En somalisk kvinne levde i mer enn to år med en ektemann som hele tiden prioriterte khatmiljøet fremfor familien. Det verste å aldri kunne vite når mannen gikk eller når han kom. For ham var tid og døgnrytme knyttet til når khatleveransene kom.

Hun stolte ikke på sin egen mann. Resultatet ble skilsmisse, men etter hvert en slags gjenforening etter at mannen søkte kontakt med moskeen.

Denne historien, hentet fra en rapport om khat fra forskningsinstituttet NOVA, er ifølge somaliske kilder ikke unik.

Kostbart

Mange med stort khatforbruk, er familiefedre. Khattiden er i skarp konkurranse med familietiden.

–Mye av tiden går med til å prate om khat eller sove, forteller Hassan Ali Omar, styreleder i foreningen Info123 som arbeider mot khatmisbruk.

Ifølge NOVAs rapport er khat nå en av de viktigste årsakene til familieoppløsninger i somaliske familier i Norge.

Khat er dyrt. Dermed går for store deler av inntektene til å finansiere forbruket. Stort forbruk gjør det også vanskelig å gjennomføre utdanning, arbeidssøking og opprettholde arbeidsforhold, ifølge rapporten.

I tillegg kommer både fysiske og psykiske skadevirkninger, alt fra tristhet og depresjoner til tyngre psykotiske tilstander.

I misbrukermiljøene tygges ofte khaten i private rom på Grønland. Av kilder som har vært der, beskrives rommene som søplete og forfalne.

Nye grupper

Både somaliske organisasjoner og privatpersoner er nå redde for at bruken skal øke og spres til nye grupper.

–Khat er billigere enn før, og tilgjengeligheten er stor. Da øker også sannsynligheten for at flere vil begynne med det, sier Hassan Ali Omar.

I misbrukergruppen er oftest somaliere som har bodd mange år i Somalia før de kom til Norge. Derfra er de vant til khat som en times hygge etter jobb.

–Når de kommer til Norge og strever med både jobb og integrering, øker bruken og de tygger khat mens de venter på at dagene skal gå, sier Abdirahman Mohamed som jobber i Norsk Folkehjelp og kjenner det somaliske miljøet i Oslo godt.

Både han og Omar frykter at gruppen med unge menn mellom 18 og 25 år kan bli en ny misbrukergruppe av khat.

–De har vokst opp her og er mer norske enn somaliske, men finner kanskje likevel ikke helt sin plass i Norge, sier Mohamed.

Han forteller også at det i denne gruppen utvikler seg andre former for rusmisbruk, både med øl, hasj og tabletter.

Hassan Ali Omar mener det er viktig å stoppe khatbruk i den eldre generasjonen.

–Det norske ordtaket «som far, som sønn» passer godt i denne sammenhengen. Bruker familien, smitter det lett, sier han.

Savner tiltak

Info123 setter i disse dager i gang en kampanje for å informere somalisk ungdom om farene ved khat.

–Khat er ikke bare kultur. Vi trenger forebygging, og jeg synes ikke myndighetene gjør nok i det hele tatt, sier Omar.

Mohamed mener norsk politi og rettsvesen må slå mye hardere ned på khatomsetningen.

–Vi risikerer å få flere somaliske generasjoner som klarer seg dårligere på grunn av khat. Men du hører sjelden politikere snakke om bekjempelse av dette stoffet. Om sommeren sitter jo somaliere i Botsparken med khat, cola og te, sier Mohamed.

Helsedirektoratet har laget brosjyrer rettet omt brukere og helsepersonell. I tillegg har det offentlige Kompetansesenter rus et prosjekt for rehabilitering av somaliere i khatmiljøene.

Kåre Stølen, politistasjonssjef på Grønland, forteller at politiet nå holder et daglig trykk på de store russcenene i Oslo, og at det inkluderer khatmiljøet.

–Khatmiljøet er én av de fem åpne russcenene politimesteren har sagt vi skal prioritere. Vi har mer press og kontroller, og situasjonen er bedre nå enn den var for et halvt år siden, sier Stølen.

Hassan Ali Omar vil forhindre at khatbruken sprer seg til nye grupper. 3000 brosjyrer skal deles ut. STEIN BJØRGE

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. SPORT

  Hushovd: - Umulig å vinne etappen

 2. SPORT

  Nå skal det klatres

 3. SPORT

  Cavendish takket for hjelpen

 4. NORGE

  Gårdeier frifunnet for hallikvirksomhet

 5. NORGE

  - Ordet drap husker jeg veldig godt

 6. NORGE

  Ap må tære på fond for å dekke underskudd