Norge

Slik svarer Erna Solbergs på Facebook-sensur

Erna Solberg svarer sensur av historisk Vietnam-fotografi med å legge ut svartsladdede versjoner av flere kjente og historiske bilder.

Erna Solbergs første post (til venstre) ble slettet av Facebook. Hun svarte med en ny post (til høyre.)
 • Arild Færaas
 • Thomas Olsen
  Journalist
 • Robert Gjerde
  Journalist

Her skulle Solbergs opprinnelige post ha ligget.

– Det Facebook gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie, skriver statsministeren.

Erna Solberg håper Facebook vil gjennomgå sin praksis. Hun skriver følgende i en sms-kommentar til Aftenposten:

«Det er høyst beklagelig at Facebook har fjernet en post fra min Facebook-side.

Det de gjør ved å fjerne bilder av denne typen, uansett gode hensikter, er å redigere vår felles historie. Jeg ønsker at barn i vår tid også skal få mulighet til å se og lære av historiske feil og hendelser. Det er viktig.

Jeg håper Facebook benytter denne anledningen til å gjennomgå sin redigerings-policy og tar det ansvaret et stort selskap som forvalter en bred kommunikasjonsplattform bør ta.»

Saken fortsetter under bildet

Slik så Erna Solbergs Facebook-innlegg ut før det ble slettet.

Flere andre poster som regjeringsmedlemmer har lagt ut, er også fjernet. Men foreløpig (klokken 11.50) er Torbjørn Røe Isaksens og Anniken Hauglies post ennå ikke fjernet.

Aftenpostens sjefredaktør Espen Egil Hansen skrev i går kveld brev til Facebook-sjef Mark Zuckerberg, både på norsk og engelsk, hvor han utfordrer Facebooks sensurpolitikk.

Facebooks talsperson sier følgende om hvorfor de fjerner bildet fra nettstedet:

Saken fortsetter under bildet

– Samtidig som vi erkjenner at dette bildet er ikonisk, er det vanskelig å sette et skille mellom å tillate bilde av et nakent barn i ett tilfelle og ikke i andre, uttaler en anonym talsmann gjennom Facebooks nordiske PR-byrå, Spotlightpr.se og legger til:

– Vi forsøker å finne den rette balansen mellom at folk har muligheten til å uttrykke seg og beholde et trygt og respektfullt opplevelse i vårt globale samfunn. Våre løsninger vil ikke alltid være perfekte, men vi forsøker videre å forbedre våre retningslinjer og måten vi håndhever dem.

Sjefredaktør i Aftenposten Espen Egil Hansen sier at denne fjerningen av Solberg-posten «illustrerer at Mark Zuckerberg nå må ta på seg det ansvaret han har i kraft av at han har blitt en global sjefredaktør.»

– Han må komme ut og snakke om dette.

Aftenposten har bedt om svar direkte fra Zuckerberg. Talspersonen fra Facebooks nordiske PR-byrå avviser å kommentere om Zuckerberg kommer til å svare på Aftenpostens henvendelse.

 • Synes du også denne debatten er viktig? Les Aftenposten så mye du vil i én måned for kr 1,-

Støtte fra Støre og Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken gir Solberg sin fulle støtt. Han roste, i sin tale til SVs landsstyre fredag, statsministeren for hennes posting på Facebook.

– SV gir sin fulle støtte til initiativet fra statsministeren, sa partilederen, som selv la ut bildet fredag.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har lagt ut Vietnam-bildet på sin Facebook-profil.

– Hvis det er riktig at Facebook har fjernet bildet er det ett uttrykk for at de må endre sin praksis, sier han til NTB.

 • Hør podkasten Aftenpodden om denne saken, og mer. Last ned i feks. Itunes eller lytt her:

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  POLITIKK
  Publisert:

  SV kan gå med på å avlyse på elektrifisering av sokkelen. På én betingelse

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5