Norge

Politiet avviser responskritikk

I mediene er det blitt fremsatt kritikk mot politiets terrorrespons under gårsdagens nyhetssendinger. I dag svarte stabssjef Johan Fredriksen på kritikken. Foto: JONATHAN NACKSTRAND

Politiet tilbakeviser kritikken på at de kunne vært raskere på Utøya.

  • Lars Martin Gimse

Klokken 13 i dag avholdt Oslo-politiet en ny pressekonferasen i forbindelse med terroranslagene mot Regjeringskvartalet og Utøya. Politiinspektør Hanne Kristin Rohde, politioverbetjent John Roger Lund og politiadvokat Christian Hatlo deltok sammen med stabssjef Johan Fredriksen.

Fredriksen svarte på pressekonferansen på beskyldningene om at poltiet brukte for lang tid på å komme til Utøya.

NRK Dagsrevyen meldte i går kveld at politiet kjørte en tre kilomter lang omvei til Utøya, og TV2 meldte i sin nyhetssending i går kveld at politiet ikke visste at et Sea King redningshelikopter sto på Voldsløkka i Oslo. TV2 hevdet at dette kunne fraktet politiet til Utøya på åtte minutter.

Sea King på Voldsløkka

— Jeg tenker at det er behov for presiseringer og oppfølgninger. Vi i politet er ydmyke for kritikk, det får komme som en del av evalueringen, sa Fredriksen og fortsatte:

— Det Sea King-helikopteret som stod på Voldsløkka ble rekvirert av AMK i Oslo og Akershus etter bombinben av Regjeringskvartalet. Det ble forflyttet til Voldsløkka i den hensikt å bistå en forestående masseevakuering av pasienter hvis kapasiteten i Oslo og Akershus skulle bli sprengt.

Han påpekte videre at politiet ikke kan legge seg opp i hvordan helseetatene disponerer sine ressurser, og ønsket videre å gå ut mot påstandene om at politiet kunne vært på Utøya i løpet av åtte minutter.

— Men så får vi en ny situasjon som vi er klar over er unik i verden. Vi kunne kanskje tenkt oss en situasjon nummer to. Andre steder har det stort sett skjedd i samme by, men så får vi dette unike og utenkelig på Utøya, sa Fredriksen.

Som følge av bombingen av Regjeringskvartalet hadde beredskapstroppen utstyret i bilene sine, og var klare for en ny situasjon. Da den uformelle varslingen om Utøya-skytingen kom, satt beredskapstroppen seg i bilen med retning Utøya umiddelbart.

- Kunne ikke vært der på åtte minutter

— Vi visste da ikke om Sea King-helikopteret på Voldsløkka. Så danner det da seg et bilde at vi kunne vært på Utøya i løpet av åtte minutter. Helikopteret måtte ha vært frigjort fra helse, noe som måtte ha blitt gjort gjennom Politidirektoratet og Hovedredningssentralen utfra hva man visste om at det pågikk skyting på Utøya, sa Fredriksen.

— Så måtte man i tillegg omdefinert helikopteret. Det er ikke bestykket for skarpe oppdrag. Da måtte vi klarere dette med Forsvaret, som har ansvaret for den typen operasjoner, påpekte Fredriksen.

Da kunne politiet vurdert om helikopteret på Voldsløkka kunne brukes i en aksjon på Utøtya.

- Vi har vurdert situasjonen sett i lys av at vi hadde visste om helikopteret, og vi har kommet frem til at vi hadde gjort det samme uansett, sa Fredriksen.

— Vi kunne ikke vært på Utøya i løpet av åtte minutter. Vi kunne ikke landet denne maskinen på Utøya, så vi ville fått forflytning over vann uansett.

Fredriksen tok videre for seg spørsmålene vedrørende politihelikopteret. Han påpekte at helikopteret er et meget avansert verktøy.

— Men det er ikke bestykket for skarpe oppdrag. Det har vært fokus på at det har vært gjennomført tester med skarpt. Ja, det har vært prøvd i en oppvisning. Det som er helt klart er at et skarpt verktøy, eller en innsetning i et skarpt område, det er forsvaret som har den biten, sa Fredriksen.

Hilser debatten velkommen

Justisminister Knut Storberget inviterte også pressen til en pressebrief i dag. Han hilser en debatt om beredskapen velkommen, og at det er viktig å vurdere hvordan man kan gjøre ting bedre i fremtiden.

— Det er et spørsmål jeg har stilt meg selv hver time, sier Storberget.

Storberget ønsker ikke å være skråsikker i sine konklusjoner, og viser til kommisjonen som skal gå gjennom hendelsene 22.juli. Han mener uansett at spørsmål vedrørende en styrking av politihelikoptertjenesten ikke er det mest relevante.

— Det som er klart er at Forsvarets bistand, eller mulighet for bistand, er mer relevant enn politihelikopter på grunn av begrensninger på hva politihelikopterne kan frakte av mannskap, sier Storberget.

Les også

  1. Flere mener politiet kunne vært tidligere på Utøya

  2. Politiet leter etter flere bombe-ofre

  3. Behring Breivik kan straffes selv om han var utilregnelig