Flere kommuner innfører kommunal kontantstøtte

Stadig flere kommuner torpederer Regjeringens kutt i kontantstøtten ved å innføre kommunal kontantstøtte. Regjeringspartiene Ap, Sp og SV er også med på galeien i enkelte kommuner.

FS00009618.jpg

"For et Kinderegg", twitrer KrF-leder Knut Arild Hareide fornøyd. Kommunene kan gi foreldrene muligheten til å være hjemme slik KrF gjerne vil. Samtidig sparer kommunene penger, opp mot 100 000 kroner pr. barn.

  1. desember vedtok Regjeringen å nedlegge kontantstøtten for toåringer fra høsten 2012. Kontantstøtte ble dermed tema i mange kommunale budsjettdebatter før jul. At det er billigere for kommunene å betale kontantstøtte enn barnehageplass, har økt appetitten på kontantstøtte. Utover våren skal en rekke kommuner behandle forslag om kommunal kontantstøtte.

Så langt Aftenposten har oversikt over, har åtte kommuner nå gjort bindende vedtak om kontantstøtte. 11 kommuner har vedtak om å utrede saken, med stor sannsynlighet for positivt vedtak.

Bibelbeltet i sør og sørvest dominerer denne listen. Men noen symboltunge tilfeller på Østlandet føyer seg til: Ap-ordførerne i Sørum og Nedre Eiker har stemt for å utrede saken. I Lier har Ap støttet de borgerlige i forslaget om å utrede saken.

Svelget kamel

Sørums maktblokk av Ap, SV, Sp og KrF har i sin samarbeidsplattform at det skal innføres kontantstøtte for toåringer uten barnehageplass. Bare dersom det ikke er ledig barnehageplass for øyeblikket, og man selv ønsker kontantstøtte, vil man få det.

— Du synes ikke som SV-er at det er vanskelig å gå inn for kontantstøtte?

— Rent prinsipielt var det vanskelig, men vi ønsket å fortsette samarbeidet om makten i Sørum kommune. Dette var et kompromiss. Det er en veldig mild form for kontantstøtte, og den legger et press på oss så vi har barnehageplasser nok, sier Jane Bråthen, gruppeleder for SV i Sørum.

Kristiansands regjerende flertall av H, KrF, Frp og Pensjonistpartiet vedtar etter all sannsynlighet kommunal kontaktstøtte på 4000 kroner i måneden når saken kommer opp i kommunestyret i mars.

- For oss handler det om å gi foreldrene valgfrihet, det er bred politisk enighet om dette. Det gir trolig en økonomisk gevinst, men det er ikke årsaken, sier varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Kristiansand kan spare 10 millioner på sin ordning.

Ordfører Arvid Grundekjøn (H) medgir at valgfriheten hadde sittet lenger inne dersom kontaktstøtte hadde vært dyrere enn barnehageplass.

KrF fornøyd

KrF-lederen er svært tilfreds.

- Dette er veldig positivt. På sikt fører det jo også til mer økonomisk handlefrihet for kommunene, sier Knut Arild Hareide.

Hareide har fått mange henvendelser fra kommuner som ønsker å utrede kommunal kontantstøtte.

— Mange har tidligere vært skeptiske fordi de mente de ikke hadde råd, men de ser nå at man faktisk sparer penger på kontantstøtte.

Statssekretær Kirsti Bergstø (SV) liker utviklingen dårlig, og minner om at kommunene plikter å tilby barnehageplasser uansett.

— Jeg er bekymret for at de som vedtar kontantstøtte, skal bremse opp i barnehageutbyggingen. Det er en underlig bruk av lokale midler å betale folk for ikke å bruke et velferdsgode som barnehage. Særlig i områder som Sørlandet og deler av Vestlandet, der de har store utfordringer når det gjelder likestilling, sier hun

siri@aftenposten.no

Foreldre kan fortsatt få kontantstøtte for barn over to år i enkelte kommuner.