Slik skjedde dødsskredet

De mest erfarne kjørte foran for å sjekke forholdene. De ble tatt av kjempeskredet.

FS00020535.jpg
  • Jørgen Svarstad
1332242997882_738X.JPG

Politiet har nå dannet seg et bilde av hendelsesforløpet,etter å ha snakket med flere av de overlevende etter gårdagens snøskred iDjupvik i Kåfjord kommune. Fire sveitsere og én franskmann omkommandag i Norges verste skredulykke på 26 år.

Ifølge stabssjef i Troms politidistrikt Morten Pettersen ankom turfølget, bestående av to franske turguider og ti sveitsiske skiturister, Tromsø 16. mars. Guidene var ikke lokalkjente. Lørdagog søndag var de på topptur, og på mandag var de altså på sin tredje topptur daulykken inntraff.

Delte seg i to

Slik beskriver politiet hendelsesforløpet etter å ha snakket med flere vitner:

— Før nedkjøring fra fjellet delte turfølget seg i to grupper, med en guide og fem skiturister i hver gruppe. De mest erfarne startetnedkjøring først for å sjekke terrenget, og meldte tilbake til de øvrige at detså bra ut, skriver politiet i en pressemelding.

— Den andre gruppen satte så utfor, og deretter utløste den førstegruppa snøskredet og ble tatt av dette. Den andre gruppa varslet politiet viakapteinen på båten de hadde brukt til området, tok så av skiene og gikk tilbakeog valgte en annen rute ned til skredet for å unngå å utløse nye skred.Deretter startet de kameratredning, opplyser stabssjef Morten Pettersen.

— Det er vanskelig for osså vurdere hvor erfarne de var, men de hadde alle vært på skitur sammentidligere, sier han til NTB.

Mistet ektemannen

Fjellsiden på Sorbmegaisa-fjellet hvor et snøskred i går begravet en fransk og fem sveitsiske turister. Fem personer er bekreftet omkommet og en person er sendt til sykehus.

IfølgeavisenNordlys besto skifølget, i tillegg til de franske guidene, syv menn og trekvinner fra Sveits. Gruppen var offpistkjørere. Skifølgetskal ha vært på omkring 1.000 meters høyde da snøen raste ut fra fjellsiden.

IfølgeDagbladet skal skituristene ha kjørt en ekstremt bratt rute som ingen lokaleoffpistekjørere bruker. Gruppene skal ha vært ca. 100 meter fra hverandre daskredet ble utløst.

Denene gruppen ble dermed vitner til at fire av sveitserne og en av franskmenneneble slukt av snømassene.

Enav kvinnene i følget som overlevde, skal være kona til en av mennene som bletatt av skredet og senere funnet omkommet.

Deomkomne mennene er i 40-50-årene.

— Var preget

Store ressurser ble satt inn for å redde ut de seks som ble tatt av ras i Kåfjord i Troms.

Stian Kvalvik, fagleder skred i Norsk folkehjelp, var en av de første på stedet. Det var hans jobb å lede arbeidet, og i den innledende fasen drev de letearbeidet sammen med vennene til dem som ble tatt av raset. — De var preget av situasjonen, de kjente dem som var tatt. Men de sto på og gjorde en kjempegod jobb, og gravde for det de var i stand til å klare. Det står det all respekt av. Jeg tror det var viktig for dem å få være med, og vi hadde ingen flere ressurser å spille på der og da, sier Kvalvik til Aftenposten.no.

— Det var tøft. Det er den tøffeste utfordringen jeg har blitt satt til når det kommer til antall tap og størrelse på skred, sier Kvalvik.

— Dette er det vi kan betegne som et ekstremt stort skred, både i omfang og antall savnede.

Avhører flere

Politiet jobber videre med utfyllende samtaler med deoverlevende, og varsling av pårørende via lokalt politi i Frankrike og Sveits.

Så snart de pårørende er varslet, vil navnene til de omkomne bli offentliggjort, stabssjef Morten Pettersen.