Børretzen kaster loss for siste gang

Den folkekjære kåsøren, skribenten, humoristen og artisten Odd Børretzen legger ut på den aller siste reisen når han bisettes fra kapellet på Vestre gravlund i Oslo fredag.

  • Ntb

Magnolia Jazzband satte tonen da de spilteopp for alle som hadde funnet veien til kapellet denne høstdagen. Musikken varetter Børretzens hjerte, og en av dem som hadde vært med å plukke den ut varden mangeårige musikalske makkeren Lars Martin Myhre.

Han valgte ordet vemodig da han skullebeskrive avskjeden med vennen.

– Man kan jo ikke si at det er tragisk å dø86 år gammel etter å ha hatt et rikt og langt liv. Odd etterlater seg veldigmye flott, men samtidig et tomrom, sa Myhre til NTB før han gikk inn til ensiste spillejobb for Børretzen. Også Helge Jordal og Lars Klevstrand bidro tilde mange musikalske innslagene.

Spres på havet

Nettoppdet lange livet og den omfattende produksjonen gikk igjen i de mangeminneordene som ble lest i den humanistiske seremonien. Seremonimester ÅseKleveland åpnet med en vri på Børretzens kanskje mest berømte visdomsord.

– Noen ganger er det ikke all right, som davi fikk meldingen om Odds bortgang, « in the morning». Også Klevelandkombinerte sorgen over «en elsket, respektert og nødvendig stemme», som er gåttbort, med takknemlighet over det han etterlot seg.

Hun fortalte om Børretzens liv og omyrkeskarrieren som startet til sjøs da han mønstret på som telegrafist. Detnære forholdet til havet varte livet ut, og det er også til havs han skal fåsin siste hvile. Passende nok skal asken hans spres på havet, i stedet for åbegraves under en sten.

Har satt spor

Likeveler det grunn til å tro at minnet om ham vil stå som hogget i sten i vårkollektive kulturelle hukommelse og at flere av tekstene hans vil leve lenge.Hans lavmælte påminnelse om at «noen ganger er det all right» eller hans noemisforståtte metaforiske utskjelling av måker er blitt en del av det norske.

Helt opp på regjeringsnivå har den folkekjæreartisten satt spor etter seg, kunne Grete Faremo (Ap) avsløre i sin hilsen fraregjeringen. Hun gjorde selv et poeng av at hun sågar kommer fra «Det kongeligenorske justisdepartement».

– Det var nok en del som tok seg nær avkritikken i den sangen til å begynne med, men etter hvert kunne du høre«temang, temang ...» nynnet i gangene, og den synges som allsang når noenslutter etter lang og tro tjeneste.

Som mange før henne påpekte Faremo dehverdagsfilosofiske betraktningene og evnen til å lage poesi av den minsteting.

Godt og langt liv

Selvehverdagen med Odd Børretzen som far, ble godt beskrevet av både datteren KatrinBørretzen og stedatteren Mona Opstad. Begge trakk fram dragningen mot havet,båtturer med familien og farens forsøk på å hjelpe med norskleksene.

– Jeg fikk jevnt over 2 i norsk stil pågymnaset, og en gang jeg ba Odd skrive stilen for meg, fikk han 2 han også, saMona Opstad. Hun oppsummerte også stefarens liv enkelt og presist:

– Han levde et bedre og lengre liv enn defleste, så jeg tror han var fornøyd.

Etter en times lavmælt, men varm feiring avet neste 86 år langt kunstnerliv, spilte Magnolia opp igjen da båren ble båretut og Odd Børretzen ble sendt på den siste reisen, hjem til Vestfold og havet.

Odd Børretzen blir fredag bisatt fra kapellet på Vestre gravlund i Oslo.