Norge

- Øygard trekker seg ikke som ordfører

Det bekrefter den lokale Arbeiderparti-lederen i Vågå i Oppland.

Rune Øygard akter ikke å trekke seg om ordfører i Vågå i Gudbrandsdalen.
  • Svend Ole Kvilesjø
  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist
  • Søndag kveld melder VG Nett at Oppland Arbeiderparti har vedtatt å uttrykke mistillit til Vågå-ordfører Rune Øygard.
    — Jeg har nettopp snakket med Rune Øygard og kan bekrefte at han slik situasjonen er nå, ikke trekker seg som ordfører i Vågå, sier Live Langøygard, leder av Vågå Arbeiderparti til Aftenposten.

- Øygard står midt oppe i en rettssak og det vil komme ut mer informasjon de neste ukene i retten, som han mener vil gi et annet inntrykk - og vise dette i en større sammenheng. Og på bakgrunn av det vil han ikke trekke seg som ordfører, sier Langøygard.

- Helt uforståelig

— Sett fra mitt ståsted er dette helt uforståelig, sier Nina B. Hjortdal, som er bistandsadvokat for den 16 år gamle jenta som Rune Øygard er tiltalt for å ha forgrepet seg på.

Diskuterte permisjon uten lønn

Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, sa sent søndag ettermiddag til Aftenposten at det har vært diskutert en mellomløsning, med permisjon uten lønn.

Rune Øygard har i dag permisjon med full lønn (600 00 kroner årlig, samt godtgjørelser) frem til rettskraftig dom.

Les også

- Diskuterer permisjon uten lønn

Mette Yvonne Larsen bekrefter overfor NRK søndag kveld at Øygard ikke vil trekke seg som ordfører.

— Øygard sier han har stor forståelse for at Vågå Ap må ta avstand fra ham akkurat nå.

Advokaten sier til Aftenposten at Øygard har det svært vanskelig nå og at han er veldig skuffet fordi han ikke fikk vite hva Ap-ledelsen mente før de gikk ut i mediene med det.

Lørdag kveld skrev Aftenposten at Rune Øygard ikke kan sparkes som ordfører. Det er ikke mulig for et parti å skifte ordfører midt i en valgperiode. Ikke mot vedkommendes egen vilje.

Les også

Rune Øygard kan ikke sparkes som ordfører

Knallhardt press

Den overgrepssiktede Vågå-ordføreren Rune Øygard er utsatt for et knallhardt politisk press for å trekke seg permanent som ordfører i den lille bygda etter avsløringene som kom frem i retten fredag.

Les også

Han, som voksen mann, burde ha satt grenser. I stedet skylder han på jenta

I retten kom det både avsløringer og egne innrømmelser av nettkommunikasjon med tydelig seksuelt innhold overfor den nå 16 år gamle jenta som er fornærmet i saken.

Etter at partisekretæren i Ap, Raymond Johansen, gikk ut og sa at Øygard ikke kunne fortsette som ordfører, svarte Øygards advokat Mette Yvonne Larsen lørdag at Øygard ikke kom til å trekke seg så lenge rettssaken pågikk.

Ekstraordinært møte mandag

Selv om det søndag kveld ble klart at Rune Øygard ikke vil trekke seg, kommer styret i Vågå Ap likevel til å gjennomføre sitt ekstraordinære møte som planlagt mandag kveld.

— De fleste i styret har vært bortreist i helgen og de har naturlig nok behov for å orientere seg i saken. Derfor møtes vi som planlagt på kommunehuset i Vågåmo, sier Live Langøygard.

— Vi legger opp til en kort pressekonferanse i etterkant av møtet, sier Langøygard til Aftenposten.

Les også

  1. Stoltenberg vil ha Øygard fjernet fra ordførervervet

  2. - En himmelropende mangel på lederskjønn og menneskelig skjønn

  3. Øygard bekrefter «griseprat» på Skype

Live Langøygard, leder av Vågå Arbeiderparti, har også hatt en hektisk helg. Hun bekrefter søndag kveld at Rune Øygard ikke akter å trekke seg som ordfører i Vågå kommune.