Norge

Politiet varsler kamp mot piratene

Å ta piratdrosje hjem fra byen om natten er en risikosport. En risikosport som mange driver. Tre av overfallsvoldtektene anmeldt i Oslo i år, har skjedd i pirattaxier. En lang rekke ran har skjedd der. Nå vil politiet aksjonere.

Kommende helg skal politiet jakte på piratdrosjer i Oslo. Hittil i år har politiet mottatt tre voldtektsanmeldelser der ugjerningen skal ha blitt begått i piratdrosjer, i tillegg mener politiet at slike drosjer er involvert i mye annen kriminalitet. Ingar Haug Steinholt

 • Stein Erik Kikrebøen

— Av de pirattaxisjåførene vi tok for et par år siden, var mer enn halvparten voldsdømt, noen var til og med dømt for voldtekt, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon.

Klokken var blitt tre natt til søndag. "Kari" var beruset og sliten og ville hjem. To ganger stoppet venninnene henne på vei inn i en pirattaxi. Da de gikk for å spise, var det ingen som stoppet hennes tredje forsøk. Da hun så at det satt to menn i bilen, var det for sent.

Hva som skjedde, har "Kari" ikke oversikt over, men hun kom hjem. Hun ble utsatt for overgrep underveis, og den ene av mennene fulgte etter henne og voldtok henne inne i hennes leilighet.

Liten oversikt

"Kari" måtte betale dyrt for ikke å høre på venninnene. Hun er ikke alene. Så langt i år har tre av de anmeldte overfallsvoldtektene funnet sted i pirattaxier. Hvor mange som er blitt ranet, har ingen oversikt over. Heller ikke hvor mange som er lurt, truet eller banket opp.

- En ting er at de driver ulovlig næringsvirksomhet og utkonkurrerer de som driver legalt, en annen ting er at piratdrosjene er arenaer for mange former for kriminalitet. Vi anbefaler rett og slett folk til ikke å ta piratdrosjer, du vet ikke engang om sjåføren har førerkort, sier stasjonssjef Bjørn Åge Hansen på sentrum politistasjon.

— Det er ikke så lett å få tatt dem. Vi er avhengig av at passasjerene bekrefter at de har betalt for turen, og de er ikke alltid så samarbeidsvillige på natten, sier Hansen, som de nærmeste helgene vil sette i gang aksjon mot piratene for å rydde opp før julebordsesongen starter for alvor.

To mann

— I helgen skal vi ha to mann ute som kun skal jakte på pirattaxier.

- Kanskje ikke så smart å varsle om det?

— Det spiller ingen rolle. De er ute uansett, og de er neppe de flittigste avisleserne. Dessuten ønsker vi å advare kundene mot å benytte pirattaxi. Det er risikabelt på mange måter, sier Hansen.

Sjåfører som blir tatt for pirattaxivirksomhet, får avskiltet bilen for tre måneder i tillegg til at de får en bot på 8000 kroner.

Drosjenæringen er fornøyd med aksjonen, men informasjonssjef Lars Dolva i Oslo Taxi ønsker seg enda strengere straff:

— Vi ønsker oss beslag i bilen, da er vi sikre på at piratdrosjen er borte, sier han til NRK.

 1. Les også

  116 anmeldte overfallsvoldtekter - ni tatt

 2. Les også

  To overfallsvoldtekter meldt i Oslo

 3. Les også

  110 natteravner i aksjon kunne ikke forhindre to nye voldtekter

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  - Taxiforbundet jakter på Ubers partnersjåfører

 2. DEBATT

  Støtte til lovbrudd? | Øystein Trevland

 3. NORGE

  Dobbeldrapet i Kirkenes: Hun ville ut av ekteskapet og flytte til krisesenter

 4. NORGE

  Såpeglatt på Sørlandet - mer vintervær i vente

 5. OSLOBY

  Politiet raidet flere boliger - der fant de flere titalls stjålne identiteter

 6. NORGE

  Det tar over to timer å sette noen i sentralarresten i Oslo. Lokalt i Bærum står 24 celler tomme og ubrukte.