Norge

For første gang siden 1974 blir det ikke fredagsbønn her

Flere av Oslos største moskeer har stengt sine dører på grunn av koronaviruset. Også Kirken avlyser sine gudstjenester.

Islamic Cultural Centre er blant moskeene som har besluttet å stenge på grunn av koronaviruset. Foto: Svein Erik Furulund

  • Wasim Riaz
    Wasim Riaz

I enkelte moskeer er over tusen personer til stede under fredagsbønnen, blant annet i hoved-moskeen til Islamic Cultural Centre (ICC) på Grønland, men nå har moskeen bestemt å stenge sine dører fra og med fredag. Dette kommer etter onsdagens råd fra Oslo kommune.

For å gjennomføre arrangementer med mer enn 100 deltagere må arrangøren søke kommunen om lov. Det er også innført forbud mot alle arrangementer med mer enn 500 deltagere, innendørs og utendørs.

Pressekontakt Hanne Gjørtz i Oslo kommune bekrefter overfor Aftenposten at dette også gjelder for moskeer. ICC, som har tre moskeer i Oslo, tok beslutningen om å stenge moskeene sent onsdag kveld.

Les også

Korona: Her er Ruters reiseråd

Åpnet i 1974

ICC, som ble etablert i 1974, er Norges eldste moské. Det er første gang siden åpningen at det ikke blir fredagsbønn i moskeen.

– Dette er veldig følsomt, men nødvendig tiltak for å dempe spredningen. Vi har like mye ansvar i samfunnet som noen andre. Vi har siden i går forberedt folk på dette, sier daglig leder Ikhlaq Ahmed.

Ikhlaq Ahmed er daglig leder i Islamic Cultural Centre som stenger sine tre moskeer i Oslo fra og med fredag morgen. Foto: Olav Olsen

Moskeen blir helt stengt. Også for de fem daglige bønnene som er obligatoriske for muslimer. Ahmed sier at folk kan be hjemme med familiene sine.

– Det er slik at legenes råd kommer foran teologenes råd ved tilfeller som dette. Fredagsbønn er ikke obligatorisk på samme måte som den vanlige bønnen midt på dagen. Folk kan gjøre samlebønn med sin familie hjemme. Vi har anbefalt våre medlemmer til å ta rådene fra helsemyndighetene på alvor. I denne situasjonen vil det også være som å følge islam, sier Ahmad.

De har vurdert alternative løsninger, men kom ikke unna en stengning.

– Vi diskuterte ulike løsninger nøye, inkludert puljevis organisering, digital streaming, søknad om mindre forsamlinger o.l. Men hensynet til befolkningens helse gikk foran en praktisk løsning denne gang. Derfor valgte vi å stenge dørene inntil FHI kommer med ny anbefaling. I en usikker situasjon tenkte vi det er best å gjennomføre det sikreste tiltaket.

Det er mellom 800 og 1200 personer til stede i ICC på Grønland under fredagsbønnen. I morgen blir det folketomt her. Foto: Anette Karlsen

Moskeen har cirka 5000 medlemmer. I tillegg er flere tusen elever og studenter på besøk i moskeen årlig. Besøkene blir nå avlyst.

IRN: Vi følger med på situasjonen

I løpet av torsdagen meldte stadig flere moskeer om at de vil stenge sine dører. Blant annet World Islamic Mission, Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat og Ghosia Muslim Society.

Yasir Ahmed, informasjonsansvarlig i Islamsk Råd Norge (IRN), sier at IRN har gitt beskjed til alle moskeer om å holde stengt de neste dagene. Han har fått tilbakemeldinger om at de fleste moskeene vil holde stengt.

– Jeg tror at de aller fleste moskeene kommer til å stenge etter hvert. Vi hadde et hastemøte onsdag kveld der flere moskeer var positive til det. Enkelte var negative fordi de mener at stengning vil skape panikk, sier Ahmed.

Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat (Cjas) på Grønland er en av Norges største moskeer. Nå er den stengt inntil videre. Foto: e-mail

Han legger til at det er den enkelte moskeen som har ansvaret for å beslutte stengning, men at IRN følger tett på situasjonen rundt korona og vil komme med sine anbefalinger i forhold til den rådende situasjonen.

Bydelsdirektør Tor Olsen Pran i Gamle Oslo, der de fleste moskeene ligger, sier torsdag formiddag at ingen moskeer har søkt om å holde arrangementer for over 100 personer. Bydelen vil uansett si nei til større samlinger.

– Som et forebyggende tiltak vil jeg anbefale å si nei til samlinger for over 100 personer, sier Pran.

Også kirkene avlyser

Alle menigheter i Den norske kirke skal avlyse planlagte gudstjenester og all annen organisert aktivitet i kirkene og på menighetshusene. Det besluttet Kirken torsdag ettermiddag etter at regjeringen og helsemyndighetene kom med nye nasjonale påbud for å hindre spredning av koronavirus.

– Det blir vanskeligst med begravelser. Men det vil sannsynligvis være mulig å avholde begravelser med få til stede. Dette må avklares lokalt, sier Kirkerådet.

Direktør i Kirkerådet, Ingrid Vad Nilsen, bekrefter overfor Aftenposten at dette i prinsippet gjelder alt fra konfirmasjonsforberedelser og babysang til familiemiddager og menighetskvelder.

I første omgang skal dette gjelde frem til 26. mars.

Noen arrangementer vil likevel kunne finne sted.

Nye nasjonale retningslinjer rundt koronavirus rammer også kirkeaktiviteter hardt. Foto: Tone Georgsen

Mulig med bryllup, dåp og begravelser

– Dåp, bryllup og begravelser kan gjennomføres, men må avklares i hvert enkelt tilfelle lokalt, sier Ingrid Vad Nilsen.

Hun bekrefter at det kan bli vanskeligst med begravelser.

– Her er det så mange hensyn. Oppbevaring er en ting. Men det gjelder ikke minst sorgprosesser hos etterlatte, sier hun.

Det ble ikke sagt noe direkte om kirken under statsminister Erna Solbergs pressekonferanse om de nasjonale retningslinjene torsdag.

– Men vi følger selvsagt opp dette. Folk må ta kontakt med sin lokale kirke eller menighet for å høre om muligheter til å holde arrangementer på andre måter enn slik de gjennomføres normalt, sier Vad Nilsen.

Håper folk kan komme inn i kirkene for en stille stund

– Det enkleste er å utsette arrangementene. Det vil være mulig å utføre en kremasjon og ha en seremoni på et senere tidspunkt, sier Vad Nilsen.

Hun forteller at situasjonen også for Kirken har endret seg fra time til time de siste dagene. Nidaros (Trondheim) var tidlig ute med å stenge all aktivitet. Andre steder, som i nord, der det har vært få smittetilfeller, har hatt andre løsninger.

– Vårt håp er at vi kan la folk slippe til i kirkene for å ha en stille stund, og med tanke på bønn. Vi vil prøve å holde åpent så lenge som det er forsvarlig, og for øvrig prøve å utnytte digitale muligheter, sier Vad Nilsen.

Ifølge Kirkerådet er det foreløpig ikke registrert noen smittetilfeller blant prester knyttet til Den norske kirke.

Avlyser gudstjenester

Kommunikasjonsrådgiver Johannes Reindal i Oslo bispedømme sier torsdag formiddag at alle ordinære gudstjenester blir avlyst. Dette gjelder riktignok ikke dåp, men nå skal ett og ett barn døpes av gangen.

– Hva med bryllup?

– Det er ikke høysesong for bryllup akkurat nå. Så det er ikke så mange bryllup. Foreløpig gjelder dette ordinære gudstjenester.

Les også

Kirkerådet lager etisk regelverk for flyreiser

Les også

Derfor bør vi likevel gi statsstøtte til trossamfunn som motarbeider norske verdier

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Islam
  3. Oslo kommune