Norge

FHI: 750 smittede i Norge, over 10 400 testet. Familiemedlemmer skal ikke i karantene.

Myndighetene skal gjennomføre de nødvendige tiltakene for å bekjempe viruset. Helse- og omsorgssektoren skal sikres budsjettrammer til å ta tak i det.

Helsedirektør Bjørn Guldvog i front, helseminister Bent Høie i midten, Camilla Stoltenberg fra FHI til venstre.
  • Anders Veberg
    Journalist

Totalt er 750 personer smittet i Norge. Én eldre person er død. 131 personer er blitt smittet det siste døgnet, ifølge ferske tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

11 personer har vært på intensivopphold på sykehus. Én av disse er ute igjen.

FHI vet ikke hvordan 18 personer ble smittet. Det betyr at det ikke er kontroll på utbruddet.

Fredag ettermiddag delte norske helsemyndigheter informasjon om koronaviruset. Her er noe av det viktigste.

Forvirring rundt karanteneregler: Dette gjelder

Fredag var det mye forvirring rundt karanteneregler.

Disse reglene gjelder:

  • Alle som har vært på reise utenfor Norden siden 27. februar skal være i hjemmekarantene i 14 dager.
  • De som har vært i nærkontakt med dem som har fått påvist smitte, skal også være i karantene like lenge.
  • De som bor sammen med andre i karantene, skal ikke være i karantene selv.

Stoltenberg beklaget forvirringen og presiserte at de som er hjemme fra skole, barnehage og jobb, ikke er i karantene. De er hjemme for å begrense smitten.

Helsedirektør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet påpekte at det kan være straffbart å bryte karantenen. Med andre ord: Dersom du har vært i et land utenfor Norden og kom hjem etter 27. februar, kan du straffes for å gå på jobb.

– Så vi ber innstendig om at karantenereglene følges, sa Guldvog. Han la til at det meste av norsk næringsliv skal gå som før. De som har mulighet for hjemmekontor, oppfordres til det.

Dette skal du ikke gjøre i hjemmekarantene

Er du én av mange som er satt i hjemmekarantene nå, så finnes det regler å følge. Du skal holde deg mest mulig for deg selv i hverdagen og unngå jobb og skole. Du skal holde minst én meters avstand til andre.

Det er ikke gitt et spesifikt råd om ikke å gå i butikken om du er i karantene. Men det kan være vanskelig i praksis å holde én meters avstand til andre der.

Du kan ta på kjæresten din

Statsminister Erna Solberg sa torsdag at vi skulle ta vare på hverandre ved å ikke ta på hverandre. Fredag utdypet Guldvog:

– Ikke ta på hverandre, bortsett fra ektefelle, kjæreste og barn, sa helsedirektøren.

Og når det gjelder barn som vil leke: De skal helst ikke leke med hverandre i grupper og være så mye som mulig hjemme. Myndighetene anbefaler generelt å holde avstand og ikke omgås for mange mennesker, men understreker at søsken kan leke med hverandre.

Helseminister Bent Høie var med over en skype-linje fredag ettermiddag. Dette bildet er fra torsdag ettermiddag.

Skal ikke teste færre

FHI kommer ikke til å teste færre mennesker nå. De skal tvert imot teste flere:

– Vi ser på hvordan vi skal teste for å få best mulig oversikt over smittesituasjonen i befolkningen. Vi må teste slik at vi fanger opp dem det er viktigst å fange opp, sier Stoltenberg.

Fredag kom beskjeden om at de som er i hjemmekarantene, og som ikke har symptomer, ikke skal testes. Dette vil sannsynligvis også gjelde dem som har milde symptomer.

– Det samme gjelder for alle land, man kan ikke teste alle. Det er høyere testaktivitet enn i mange andre land, sa Stoltenberg.

På spørsmål om det er nok medisiner i Norge, svarte Guldvog at vi er langt unna å måtte hamstre medisiner i Norge.

Les også

Ny koronatest til Norge. Åpner for massetesting av 2800 personer hver dag.

Fraråder hyttereiser

Helsedirektoratet anbefaler at folk blir hjemme, og ikke reiser på hytta eller til andre lokalsamfunn. Flere vanlige hyttekommuner har også bedt alle sine hyttegjester om å bli hjemme denne helgen.

Nå forbereder Helsedirektoratet seg på å ta imot dem som blir syke av viruset.

– Det som er viktig, er at helsetjenesten å planlegger for det maksimale av det vi makter, sa Guldvog.

Helsedirektoratet anslår at det er rundt 400 til 450 intensivplasser for behandling av kritisk syke. I en kritisk situasjon kan det tallet gå opp til 800, fortalte Guldvog.

Nå er målet å flate ut kurven over smittede eller å presse tilbake viruset. Guldvog sier at det er en vanskelig, men oppnåelig oppgave.

– Jeg kan på ingen måte garantere at det går slik. Det er derfor vi har satt i gang denne felles dugnaden, sa helsedirektør Bjørn Guldvog fredag.

Over video sa helseminister Bent Høie, som selv er i karantene, at budsjettet ikke skal hindre helsemyndighetene i å gjøre jobben sin.

Les mer om

  1. Koronaviruset