PST mottok tips om Philip Manshaus (21) for ett år siden. – Det er vårt oppdrag å forebygge terror. Det har vi ikke lykkes med i dette tilfellet.

Tipset PST mottok om terrorsiktede Philip Manshaus (21) for ett år siden, beskrives som «nokså vagt».

PST-sjef Hans Sverre Sjøvold.

– Vi gjorde flere og grundige undersøkelser av ham. Men vår vurdering den gang var at det ikke var grunn til å gå videre. Det er vårt oppdrag å forebygge terror. Det har vi ikke lykkes med i dette tilfellet, sier seksjonsleder i PST, Arne Christian Haugstøyl, til Aftenposten.

Haugstøyl sier at han gjerne skulle sett at de forfulgte tipset grundigere.

Under en pressekonferanse mandag ettermiddag ble det kjent at PST fikk tips om terrorsiktede Philip Manshaus (21) for omtrent ett år siden. Tipset beskrives som «nokså vagt».

– Det ble undergitt en konkret vurdering, opplyste PST-sjef Hans Sverre Sjøvold under pressekonferansen.

Tipset skal ifølge Sjøvold ikke ha vært av en slik art at det indikerte at Manshaus planla en konkret terrorhandling. Sammen med Oslo-politiet besluttet de derfor å ikke følge opp tipset videre.

Les også

21-åringen ankom fengslingsmøtet med blåveiser rundt øynene

Privatperson reagerte på ytringer fra Manshaus

Tipset til PST om Philip Manshaus kom fra en privatperson. Tipseren fortalte PST at Manshaus hadde kommet med ekstremistiske synspunkter.

– Det var ikke noe annet enn det. Det var ikke snakk om noe terrorplanlegging eller tilsvarende. Da ville situasjonen selvfølgelig vært helt annerledes, sier Sjøvold til Aftenposten.

– PSTs oppgave er å forbygge og forhindre terror. Hva tenker dere om at dere ikke klarte det denne gangen?

– Det er absolutt grunn til å gå gjennom det vi har gjort og at vi ikke kunne forhindre dette. Samtidig var det kun dette ene tipset vi fikk. Hadde man overhodet ikke gjort noe, så hadde jeg forstått at det kunne kritiseres. Men her ble det gjort en konkret og grundig undersøkelse. Vi får veldig mange slike tips, sier Sjøvold.

– Den store utfordringen for alle sikkerhetstjenester er nettopp å sammenstille informasjon. Det har vært mange terrorsaker internasjonalt, hvor man i ettertid ser dette ble begått av personer som det finnes informasjon om i systemet. Men denne informasjonen skal sette sammen, og det er en krevende jobb. Stort sett går det bra, men i dette tilfellet gikk det ikke gikk bra.

PST-sjefen sier han ikke vet om politiet snakket med Manshaus selv.

Mente høyreekstrem terror var «lite sannsynlig»

I sin trusselvurdering for 2019 skrev PST at «det er lite sannsynlig at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorangrep i 2019, ettersom de fremdeles fokuserer på radikalisering og organisasjonsbygging».

– Vi ser at det er flere høyreekstreme grupperinger på internett, som oppfordrer til bruk av terror, sa Sjøvold under pressekonferansen.

Han understreket at PST ikke har hatt indikasjoner på et forestående angrep, selv om det generelle trusselnivået i Norge ble satt til moderat i mai. «Moderat» er det tredje av fem trusselnivåer.

I sommer valgte PST å sende en ny, hemmelig og intern vurdering om trusselen fra de høyreekstreme miljøene i Norge til politidistriktene og departementer.

Sjøvold betegner dette som en «skarpere begrunnelse», og understreker at trusselnivået i dag er det samme som i mai.

– Hva tenker du om at PST tidligere i år mente høyreekstrem terror i Norge var «lite sannsynlig» nå etter angrepet i Bærum?

– Den vurderingen ble gjort den gang ut fra kunnskapen man satt med da. Så har vi skjerpet begrunnelsen etter det. Dette er ikke et statisk bilde, men en dynamisk situasjon som hele tiden er i forandring. Med utgangspunkt i det som har skjedd internasjonalt, det som skjer i nettmediene og ikke minst de ideologiske plattformene og manifestene, så er det tydelig at det har skjedd noe, sier Sjøvold.

Les også

Dette vet vi om den siktede mannen i tyveårene etter moskéskytingen i Bærum

Vil be om fire ukers varetekt

Philip Manshaus (21) ble i helgen siktet for drap og drapsforsøk. Mandag morgen ble siktelsen utvidet til å også gjelde terror.

Den siktede 21-åringen ankom fengslingsmøtet klokken 13.15. Rundt begge øynene har han blåveiser, og han hadde flere sår langs halsen. Det kan være et resultat av basketaket han havnet i etter at han hadde tatt seg inn i Al-Noor Islamic Centre i Bærum lørdag.

Like før klokken 14 ble det klart at fengslingsmøtet vil gå for lukkede dører.

Påtalemyndigheten vil be om fire ukers varetekt med full isolasjon og brev- og besøksforbud.

Det er begjært lukkede dører under fengslingsmøtet av hensyn til fare for bevisforspillelse, ettersom Manshaus til nå har valgt å ikke avlegge forklaring.