Norge

Erna vil la Krekar bli til saken er avgjort

Mulla Krekar vil hjem, men kan få 15 år i et norsk fengsel for trusler og terroroppfordringer. Høyre-leder Erna Solberg mener han må bli i Norge til en eventuell straffesak er behandlet.

Mulla Krekar risikerer 15 år i fengsel. Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX

Erna Solberg er klar på at mulla Krekar må nektes å forlate Norge dersom den siktelsen mot ham ender med tiltale, skriver Dagsavisen.

– Jeg er tilhenger av at folk som gjør noe straffbart, blir dømt, og det ville være unaturlig med utsendelse i påvente av en dom. Blir Krekar tiltalt, er det min bestemte oppfatning at han ikke kan sendes ut eller skal få anledning til å reise fra landet før straffesaken er behandlet og avgjort, sier Solberg til Dagsavisen.

– Blir han dømt, så kan man alltids vurdere hvor lenge han skal sone i Norge, sier Solberg.

Siden september i fjor har Krekar vært siktet for oppfordring til terror og trusler mot myndighetspersoner, deriblant mot Høyres leder og tidligere kommunalminister, Erna Solberg.

På tross av siktelsen stiller Krekar likevel som vilkår at norske myndigheter hjelper ham med å bli fjernet fra USA og FNs terrorlister før han frivillig reiser tilbake til Nord-Irak.

Truslene han er siktet for, skal Krekar ha framsatt under en pressekonferanse i Oslo 10. juni i 2010. Der sa mullaen at dersom han blir drept etter å ha blitt tvangssendt fra Norge, så vil personen som står ansvarlig for utsendelsen også dø.

PSTs forslag i tiltalespørsmålet skal overleveres statsadvokatene for endelig påtalemessig avgjørelse. Ifølge Dagsavisen kan en slik overlevering skje allerede ved månedsskiftet.

 1. Les også

  - Mullah Krekar er redd han blir tatt av amerikanerne

 2. Les også

  - Krekar vil hjem

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  PST ber om fire uker i varetekt for Krekar: – Det er en falsk sak, sier Krekar.

 2. NORGE

  Regjeringen vedtok Krekar-utsendelse tre uker etter frexit

 3. NORGE

  Mulla Krekar pågrepet mandag – hva skjer videre?

 4. POLITIKK

  Krekar klager på utleveringsvedtaket – mener Solberg er inhabil

 5. POLITIKK

  Oslo tingrett behandler utlevering av Krekar til Italia

 6. POLITIKK

  Lagmannsretten forkaster mulla Krekars anke om utlevering til Italia