Norge

Nordmann dømt til tre års straffarbeid for seksuelle overgrep mot barn i Gambia

To år etter at han ble pågrepet med små gutter på soverommet, har 47-åringen fra Telemark fått sin dom.

47-åringen fra Telemark er dømt til tre års straffarbeid. Her er han fotografert utenfor rettslokalet i Bundung i Gambia denne uken.
  • Svend Ole Kvilesjø
Nordmannen bygget selv dette huset i kystlandsbyen Brufut i Gambia. Det var her han ble pågrepet, med seks smågutter på soverommet, i desember for to år siden, etter en bekymringsmelding fra norsk politi.
Hovedforhandlingene tok halvannet år, med utallige utsettelser, her i rettslokalene i Bundung i Gambia.
På disse lagringsmediene, beslaglagt i nordmannens hus i Gambia, fant politiet mengder av bilder og videoer som viser alvorlige seksuelle overgrep mot barn.

Torsdag formiddag ble 47-åringen hentet ut av sikkerhetsfengselet Mile 2 utenfor Gambias hovedstad Banjul og kjørt til rettslokalene i Bundung.

Der fikk han opplest dommen.

Nordmannen er dømt til tre års fengsel med hard straffarbeid for overgrep mot seks gambiske gutter i alderen tre til ti år.

Siden han alt har sittet to år i varetekt, kan han være ferdig med å sone den gambiske straffen om ett års tid.

Dommeren påpekte i retten torsdag at domfelte bør utleveres til Norge etter endt soning. Der venter nok en alvorlig overgrepsssiktelse.

I tillegg er han dømt til å betale den gambiske staten og overgrepsofrene tilsammen tilsvarende 120.000 kroner i erstatning.

Dette tilsvarer 15-20 årslønner for en statsansatt i Gambia .

— Lavere straff

— Det var på forhånd snakk om både ti og femten års fengsel, så straffen er vesentlig lavere enn fryktet, sier Sigurd Klomsæt, som har vært mannens norske advokat.

Siden Klomsæt tidligere i år mistet advokatbevillingen, er det nå Johannes Wegner Mæland ved samme kontor som har overtatt saken.

— Vi vil fredag kontakte Fylkesmannen i Oslo og Akershus for å avtale at min kollega kan reise ned til Gambia rett over nyttår, sier Klomsæt.

Har hevdet sin uskyld

- Det er ikke sant! De har ingen beviser mot meg. Jeg har aldri gjort noe galt her i Gambia, sa mannen da Aftenposten som første avis snakket med ham etter et rettsmøte i Gambia i februar i år.

— Denne saken handler ikke om Gambia. Den handler om et brev som norsk politi sendte via Internett til Gambia. Derfor ble jeg arrestert. Ingen har anmeldt meg, de har ingen sak, sa han.

Gambisk politi aksjonerte mot mannens egen bolig i kystbyen Brufut i desember 2010, etter en bekymringsmelding fra norske kollegaer. Inne på soverommet, i samme seng som nordmannen, lå seks smågutter.

Da politiet gjennomsøkte boligen hans etter pågripelsen, fant de flere PCer og minnekort, fulle av overgrepsbilder- og videoer.

Ikke snakket om ankemulighet

Nordmannens forsvarsadvokat i Gambia, Sheriff Marie Tambadou, sier at han ikke har snakket med sin klient om mulighetene for å anke til en høyere rettsinstans.

- Han har hele tiden sagt han er uskyldig og derfor har vi gått for frifinnelse, sier Tambadou.

Advokaten har fått sine utgifter dekket av Fylkesmannen i Oslo og Akershus, under ordningen med fri rettshjelp.

— Hvis saken skal ankes, blir det snakk om helt andre utgifter. Det blir mye mer jobb i en høyere instans, sier Tambadou.

Hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus kan de ikke kommentere enkeltsaker, men på generelt grunnlag får Aftenposten opplyst at de vil behandle en søknad om dekning av utgifter til en ankesak når den eventuelt foreligger.

Les også

Frafaller rømningssiktelse mot overgrepstiltalt nordmann

Ingen utleveringsavtale med Gambia

Det finnes ingen offisiell utleveringsavtale mellom Gambia og Norge. Derfor må en eventuell utlevering tas opp på høyt nivå i begge land.

Da Aftenposten møtte den fengslede nordmannen i februar, satt han fortsatt i varetektsdelen av det beryktede høysikkerhetsfengselet utenfor Banjul.

Forholdene er svært tøffe sammenlignet med ethvert fengsel i Vest-Europa.

Men nå blir det enda verre for nordmannen. For med en rettskraftig dom vil han bli overflyttet til hoveddelen av Mile 2-fengselet.

Da vi spurte 47-åringen om han ønsket å bli utlevert til Norge, svarte han slik:

— Jeg vil at norske myndigheter skal gi meg 10.000 kroner nå (til kausjon, red.anm), så er jeg ute av fengselet. Jeg er ennå ikke dømt. Fremtiden kan vi diskutere senere, sa han i februar.

Nå er fremtiden her og han har fått langt mer å tenke på.

Risikerer 21 års fengsel i Norge

47-åringen har tidligere sonet overgrepsdommer i Norge. Blant annet er han dømt for mer enn 100 overgrep mot sin egen sønn.

Les også

Tilsto overgrep for barnevernet

Og han vet ennå ikke at det hjemme i Norge venter en ny og svært alvorlig siktelse mot ham.

Oslopolitiet mener at mannen har foregrepet seg seksuelt gjentatte ganger mot en mindreårig gutt, samt har kommet med alvorlige trusler mot gutten og hans mor.

Så alvorlig er forholdene at siktelsen har en strafferamme på 21 års fengsel.

Les også

Barnebarnet skal ha blitt misbrukt av overgrepssiktet nordmann i Norge - Hvorfor slapp dere mannen

Nordmannens gambiske forsvarer er kjent med den nye siktelsen, men sier at det er norske myndigheter — og mannens norske advokats oppgave å informere klienten, siden den saken hører hjemme i Norge.

I Norge har mannen i en årrekke blitt forsvart av av Sigurd Klomsæt, som tidligere i årble fratatt advokatbevillingen.

Flere barn kan ha blitt utsatt for overgrep

Politiet i Oslo har flere ganger sendt offisiell anmodning til gambisk politi om å få komme ned for å avhøre nordmannen – og også for å kopiere bildematerialet som ble funnet i mannens hus.

Blant materialet er det også overgrepsbilder av barn med lys hud, bilder som ikke er tatt i Gambia, ifølge Aftenpostens kilder.

Etter det Aftenposten erfarer har gambisk politi ennå ikke besvart anmodningene fra norsk politi.

Les også

  1. - Gi meg 10.000 kroner, så er jeg fri

  2. Politiet har lett etter den siktede overgrepsmannens campingvogner i fem måneder

  3. Nordmann kan bli dømt til 20 års fengsel for overgrep i Gambia

Her er 47-åringen fra Telemark på vei inn til rettslokalene i Bundung.