Norge

Derfor er mange butikker nesten tomme for smør

Lavkarbo-dietter kan (nesten) ikke klandres for at det nå er vanskelig å finne en klump meierismør i Oslo. Været, derimot...!

På grunn av mye nedbør er det ikke gnok næring i fôret til melkekuene. Det fører til at de produserer mindre melk, forklarer Tine. Stein Bjørge

 • May Andrine Gran

Mange kunder i Oslo er på jakt etter smør. Flere butikker i Oslo er i ferd med å gå tom for det tradisjonelle meierismøret. Det samme meldes fra flere andre deler av landet.

På nettet er diskuteres det og tips og råd utveksles. For en uke siden kom også facebooksiden: "Få meierismør tilbake i butikkene". Andre forteller at de kjøper det de kan når de først finner en butikk som selger smør: En tipser forteller at hun fant 14 pakker i en butikk og derfor kjøpte alt sammen.

FS00004642.jpg

Dårlig beite

Lavkabo-dietter har fått skylden for at vi kjøper butikkene tomme for både bacon, smør, fløte og rømme. Men det er ikke hele forklaringen, innrømmer Tine i en pressemelding. Været må ta sin del av skylden også. De siste månedene har vært usedvanlig nedbørsrike, og har ødelagt ferier, infrastruktur, hus og humør.

Men også kua betaler for dette. Fôrkvaliteten er rett og slett for dårlig, og resultatet er at det nå er lavere melkeproduksjon enn normalt.

Les også

Bare ett av åtte korn kan spises

Tine forklarer at melkeproduksjonen varierer naturlig gjennom året. Statistisk er produksjonen lavest i august og september hvert år, og det er derfor ikke uvanlig at det er mangel på råstoff til produksjon som krever høyt fettinnhold. Regn, regn og atter regn er årsaken til at kuene i år har levert 20 millioner liter mindre melk sammenlignet med i fjor.

Stor interesse for mat

I tillegg er det også slik at folk bruker mer smør og fløte, særlig kremfløte og rømme/crème fraîche. Men Tine vil ikke gi lavkarbo-trenden skylden alene. Folk vil lage mat fra bunnen og et ønske om at maten skal være naturlig er like viktig, mener Tine.

— Vi ser at det blir stadig mer populært å bruke ekte ingredienser når man lager mat fra bunnen, dette er en positiv trend, sier matfaglig konsulent Marianne Hayes Antonsen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Uansett forklaring så har meierismøret økt på bekostning av margarin-forbruket vårt, opplyser Tine. At helsemyndighetene anbefaler margarin, ser ikke ut til å påvirke smør-interessen.

Les også

Her er ti matråd fra helsemyndighetene

.

Jevne leveranser

Melkeprodusenten er trygg på at situasjonen vil normalisere seg framover, og mener at at norske forbrukerne skal ha god tilgang på matlagingsprodukter slik at julebaksten kan gå som planlagt.

Opplysningskontoret for Meieriprodukter opplyser at det nå produseres så mye smør som mulig, og butikkene får jevnlige leveranser, selv om disse er noe mindre enn normalt.

Smøkrise øker etterspørselen

Førsteamanuensis Bendik Samuelsenved Handelshøyskolen BI, mener at rykter om smør-mangel kan være med på å forsterke at folk kjøper mer enn de trenger.

— Knapphet er noe som er med på å påvirke etterspørselen. Varer det er lite av tolker vi som eksklusivt, og det blir verre når dere skriver om det i avisen, mener han.

Småprodusenter tjener fett

Rørosmeieriene er blant småskalaprodusentene som kan glede seg over kjemperesultater etter at Tines smør begynte å bli utsolgt i butikkene, skriver Nationen.

Les også

- Sukker og fett gir nesten like sterkt sug som narkotika

— Den siste uken har vi tredoblet salget vårt, sier Trond Lund i Rørosmeieriene.Han er glad for den store etterspørselen, men forklarer at også Rørosmeieriene har fått problemer med å mette markedet.

 1. Les også

  Nå er det smørkrise

 2. Les også

  Lavkarbobølge gir høyt fettsalg

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. A-MAGASINET

  Hvis du lager en syrlig rømmegrøt, kan du bytte ut sukker og kanel med tørket kjøtt

 2. SPREK

  Gjetter du riktig?

 3. A-MAGASINET

  Vips! Kirsebær + pannekakerøre = clafoutis.

 4. SPREK

  Karbohydrater har vært et «skjellsord» i årevis. Nå viser ny studie at det ikke er så farlig likevel.

 5. A-MAGASINET

  Matskolen: Høstens beste og enkleste dessert lages av plommer

 6. SPREK

  Nå blir kantinematen sunnere