Norge

Behring Breivik gråt da aktor spilte av filmen hans

77 navn på drepte ble lest opp, uten at tiltalte Anders Behring Breivik viste noen følelser, men han brøt i gråt da aktor viste hans egenproduserte propagandafilm.

  • Hans O. Torgersen
    Journalist

Vi følger rettssaken fortløpende i vårt livestudio.

Filmen ble vist frem i retten da aktoratet var kommet til 22. juli i sitt innledningsforedrag.

En tydelig berørt Breivik brøt ut i gråt da han fikk se filmen, og tørket tårene under fremvisningen. Se flere bilder øverst i artikkelen .

Den erfarne rettspsykiateren Svenn Torgersen mener dette er et uttrykk for en ekstrem selvopptatthet.

— Det er selvfølgelig veldig farlig å kommentere sånt, men jeg synes det er et veldig sterkt uttrykk for en utrolig selvopptatthet. Når han hører navnene på det drepte er han helt rolig, men når hans egen produksjon vises, da er han myk og varm. Det er ganske sterkt, sier han til Aftenposten.no.

— Så du mener han gråt fordi han ble rørt av sin egen film?

— Ja, jeg vil se det slik. Han har en veldig stor, øm og varm kjærlighet for seg selv. Når han ser sitt eget produkt blir han veldig rørt. Det er sånn jeg ser det.

Tilhørere, pårørende og pressefolk reagerte med både stillhet og fnising på filmen, som tiltalte lastet opp hjemme i leiligheten hos moren etter at hadde kjørt bombebilen til Oslo sentrum.

— Når han kommer tilbake laster han opp filmn «Knights Templar 2083 – movie trailer». Det er en kortverjson av kompendiet hans, sier statsadvokat Svein Holden.

Holden forteller at Behring Breivik lastet ned bilder fra nett, bearbeidet dem og satte de sammen med musikk. Den er hentet fra norske rollespillet Age of Conan.

Satt sammen av 99 bilder

Anders Behring Breivik tørket tårer under rettssaken mandag.

— Denne filmen ble ikke sendt ut sammen med kompendiet, ikke heller med e-posten til kompendiet. Men filmen omtales i kompendiet.Videoen varer i 12 minutter, med 99 stillbilder. Fremvisning inndelt i fire.

Holden forteller at påtalemyndigheten har vært i tvil hvordan den bør fremvises.

— Vi mener filmen gir retten god informasjon om tiltales politiske ståsted, og også nyttig for å vurdere hans forklaring.

Røpet ikke følelser

33-åringen har sittet hele formiddagen og hørt tiltalen bli lest opp, uten å røpe følelser en eneste gang.

Da statsadvokat Inga Bejer Engh leste opp navnene på alle de 77 drepte og fortalte hvordan de døde, satt han og fulgte med på sin kopi av tiltalen. Bare en gang i blant kikket han kort opp.

Statsadvokat Svein Holden startet klokken 11 aktoratets innledningsforedrag. Etter ti minutter kom han inn på det kjente nettspillet World of Warcraft og viste frem skjermen på Behring Breiviks datamaskin.

Les også

Behring Breivik: Jeg påberoper meg nødrett

Holden viste en av Behring Breiviks karakterer i spillet, Juristica. Det var da 33-åringen smilte for første gang siden han kom inn i rettssalen, der han ellers sitter med en alvorlig mine.

Går gjennom tiltaltes liv fra 1995

Statsadvokat Holden har delt inn sitt innledningsforedrag i fem tidsperioder fra Anders Behring Breiviks liv.

Den første delen strekker seg fra 1995 til sommeren 2006, mens den andre er fra 1996 til 4. mai i fjor, den tredje bolken er fra 4. mai til 21. juni 2011. Den fjerde omhandler 22. juli og den siste handler om pågripelsen.

I første del, fra 1995 til 2006, omtaler Holden Behring Breiviks medlemsskap i The Knights Templer. — Tema er et av få punkter hvor påtalemyndigheten og tiltalte har ulik oppfatning av hva som har funnet sted. Etter vår mening eksisterer det ikke et slikt nettverk som Breivik beskriver, sier Holden.

Holden sier at han vil gi noen knagger fra Breiviks liv for å gi retten et bakteppe av hans liv.

Holden forklarer om Breiviks fortetningsideer, etter at han i 1997 begynte å jobbe med telefonsalg. I 2003 slutter han i denne jobben, fordi en av hans selskap, som selger diplomer og vitnemål, tjente han en god del penger på.

Ansatte to

I 2005 startet han et selskap for å drive dette salget og ansatte to medarbeidere, men allerede året etter oppløste han selskapet.

— Sommeren 2006 markerer skille i Breiviks liv fortløpende. Salget av falske diplomer er lagt ned. I henhold til ham selv, har han forlatt tanken på å være en finansiell støttespiller mot islamsk invadering i Europa.

I årene fremover hadde ikke Behring Breivik lønnet arbeid eller ytelser fra staten, han levde ifølge påtalemyndigheten på oppsparte midler.

Les også

Behring Breivik gjorde høyreekstrem hilsen på vei inn i retten

Det var i denne perioden han spilte World of Wordcraft.— Breivik har selv sagt at han har spilt WOW fulltid i cirka ett år, fra sommeren 2006 til sommeren 2007. I flere avhør har han kalt dette som sin martyrdomsgave.

Bofellesskap

I 2000 flyttet han fra moren sin, og på en egen hybel, før han flyttet inn i et bofellesskap i 2001. Der ble han boende i snaut to år – så flyttet han for seg selv i 2003.

— Vi kan slå fast at det skjer mye viktig i Breiviks liv i 2003, sier Holden.

Ifølge Holden er det andre ting i hans liv som er viktig, enn arbeid og bopel:

I 1997 ble han medlem av Fremskrittspartiets Ungdom, i 1999 melder han seg inn i Frp. I tidsrommet oktober 2001-november 2004 har han flere verv på lokalt nivå. I 2006 ble han tvangsutmeldt fra FrP fordi han ikke har betalt medlemsavgift.

I januar 2006 møter han for første gang i frimurerlosjen. Han var ikke en aktiv deltaker, men ble tildelt tredje grad i 2009.

FS00023849.jpg
FS00023851.jpg

Les mer om

  1. 22. juli