Brannvesenet i Oslo har ikke merket noe til «Didrik»

Det varslede ekstremværet ble mindre ekstremt enn ventet. Brannvesenet i Oslo melder at de har hatt en rolig natt, uten en eneste utrykning som følge av «Didrik».

Bildet viser høy vannstand på Sjølyst i ved 22-tiden i går.

Tirsdag formiddag oppjusterte Meteorologisk institutt varselet for Agder, Rogaland, Sunnhordland og Hardanger til rødt farenivå (nivå 4). I Oslo og fylkene rundt Oslofjorden er flomvarselet på oransje (nivå 3).

– Det mest alvorlige som kan skje er at varselet oppgraderes til rødt, at styrtregn eller andre faktorer slår til samtidig, skrev beredskapssjef Ann Kristin Brunborg i Oslo kommune i en e-post til Aftenposten i går kveld.

Oslo brann- og redningsetat var derfor forberedt på en svært travel natt.

Men så langt har det gått veldig bra, melder vaktkommandør Glenn Gulbrandsen ved 110-sentralen til Aftenposten like før 0600 i dag tidlig.

– Vi har ikke hatt en eneste utrykning som følge av flommen. Det eneste vi har gjort , er å hjelpe en bileier med å flytte bilen før den ble for våt. Så vi har ikke merket noe til «Didrik» så langt.

Brannvesenet vet samtidig at prognosene for høy vannstanden har slått til, og at det godt kan være oversvømmelser brannvesenet ikke er klar over ennå.

– Men nå begynner vel Oslos befolkning å våkne, så vi får se hva som dukker opp da. Men så langt har det vært en stille vakt for vår del, legger han til.

Flytebroen fra Sørenga over til sentrum var stengt tirsdag formiddag på grunn av ventet stormflo.
Ved 22-tiden tirsdag sto gangveien underst i Frognerkilen under vann og svanene hadde overtatt området.

Ifølge Beredskapsetaten i Oslo kommune var det sannsynlig at det vil bli oversvømmelse i lavtliggende brygge- og kaianlegg, veier og områder.

Her kan du følge med på hvordan havet stiger, minutt for minutt.

«Didrik» skaper imidlertid forsinkelser på ved Halden stasjon på Østfoldbanen i morgentimene.

Bane Nor opplyser på Twitter at togene må kjøre med redusert hastighet i området fram til flomvannet trekker seg tilbake.

Det er kun Halden stasjon som er rammet av problemet.

Bane Nor anbefaler reisende på Østfoldbanen å følge med på togselskapenes nettsider eller apper for ytterligere informasjon.

Nesoddbåten mellom Nesoddtangen og Lysaken ble også innstilt i dag morges som følge av flommer, skriver Budstikka.

Langs Skagenkaien i Stavanger var det også ventet høy vannstand i natt til onsdag. Utestedet Beverly har forberedt seg med båt og badeleker ved uteserveringen. 

«Didrik» mindre ekstrem enn ventet

Det var ventet ekstrem høy vannstand en rekke steder på Vestlandet natt til onsdag. Men det ble mindre dramatisk enn det brannvesenet flere stedet hadde fryktet, melder NTB etter å ha gått gjennom nattens nyhetsoppdateringer fra regionavisene.

– Det har vært veldig stille og rolig. Det har vært langt mindre enn det værmeldingen tilsa. Det har likevel vært noe småtteri, sier vaktleder Stein Arild Egeland i Stavanger brannvesen til NTB.

– Fem til seks bygninger har fått vann i kjelleren i Stavanger, men det er lite ut fra hva værmeldingen meldte, sier Egeland.

Litt før midnatt sa beredskapssjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune til Stavanger Aftenblad at vannet har steget betraktelig mer enn prognosene tilsa, men om lag to timer senere trakk vannet seg tilbake.

I byen var det langt ut såkalte flompølser for å beskytte bygningene mot vannet.

Vann i restauranter

Fædrelandsvennen skriver at flere bolighus i Mandal i Agder ble rammet av stormfloen. Det er så langt ukjent hvilke skader boligene kan ha fått.

To restauranter ved Elvepromenaden i byen fikk også fått vann innendørs. Daglig leder for Bredden Bar og Hygge, Jens Damkås, prøvde i natt å børste ut det meste.

Vannet lå også tett opp mot sjøboder på Flekkerøy, skriver avisen.

Båt gikk ned

Bryggen i Bergen ble stengt tirsdag kveld. Det ble lagt ut sandsekker og lenser, men i 2-tiden pakket brannvesenet sammen.

– Det har ikke vært så høy vannstand som det har blitt skissert. Lenger sør i fylket er det derimot vannstanden høyere, sier vaktkommandør Helge Lund i brannvesenet i Bergen til NTB.

I Bjørnefjorden kommune var fire til fem brannbiler på jobb. Blant annet gikk en elv over sine bredder, og en fritidsbåt gikk ned ved Katvik ferjekai.

– Og i Kvam har et hotell fått vann og kloakk i kjelleren, sier Lund.

– Sånn som det ser ut nå, har vi ikke hatt det store hendelsene, for å si det sånn, og heldigvis for det, sier vaktkommandøren.

Rødt varsel

Bilder som Bergens Tidende publiserte i 1-tiden, viste at båtene var på samme høyde som Alvøen kai. Men vannet trakk seg tilbake om lag en time senere.

Det var også ventet høy vannstand i Oslofjorden, men også der ble det liten dramatikk. Blant annet gikk Drammenselva over sine bredder natt til onsdag, skriver Drammens Tidende.

I Vestfold ble fylkesvei 3056 mellom Strandpromenaden og Kilen ble litt før klokken 2 stengt som følge av flom.

På andre siden av fjorden melder Øst politidistrikt at de ikke har fått noen oppdrag i forbindelse med stormfloen. Så langt er det lite som tyder på store skader som følge av vannstanden, skriver NRK.

Ekstremværet Didrik fikk tirsdag rødt farevarsel. Det var ventet ekstremt høy vannstand i Sunnhordland, Rogaland, Agder og Hardanger, mens det var ventet svært høy vannstand for Møre og Romsdal, Vestland utenom Sunnhordland, Telemark, Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Buskerud.

Slik så det ut i Vågen i Stavanger ved midnatt.
Bryggen i Bergen stenges ved midnatt.