Norge

«Oljekone» sitter fast i Norge

Franske Zaharia Robert vil ikke være her, men etter 19 år som «oljekone» har hun ikke noe valg. Nå går hun til sak mot Schlumberger.

Zaharia Robert mener at dersom Schlumberger kaster henne ut av leiligheten, har hun ingenting og ingen muligheter til å starte et normalt liv i hjemlandet. Foto: ANDERS MINGE/STAVANGER AFTENBLAD

 • Hilde Øvrebekk Lewis

— Dette høres kanskje ut som en morsom historie, men det er ikke morsomt. Det handler om respekt for mennesker. Du må ta forholdsregler hvis du skal flytte mennesker rundt omkring i verden. Det handler ikke bare om å skaffe kompetanse, sier Robert til Stavanger Aftenblad.

På grunn av et vanskelig samlivsbrudd er mannen nå tilbake i Frankrike og paret forhandler om skilsmisse i hjemlandet.

Leiligheten i Stavanger som hun bor i sammen med to barn på 11 og 15 år blir betalt av Schlumberger, den tidligere arbeidsgiveren til Roberts fraseparerte mann.

Nå vil Schlumberger at hun flytter, men Robert sier at dersom hun må flytte blir hun og de to barna stående på bar bakke.

Sirkel av avhengighet

— Når du flyttes rundt slik, blir du fratatt alle dine sivile rettigheter. Jeg var med mannen min utenlands i 19 år, og har derfor lite arbeidserfaring. Du blir fanget i en sirkel av avhengighet. Hvis noe skjedde så trodde vi at selskapet ville være der for å hjelpe oss, men det var det ikke, sier hun.

Robert forteller at hun flere ganger har prøvd å komme seg ut av ekteskapet, men at flyttingen gjorde det vanskelig. Ifølge henne var det også lett for Schlumberger å flytte familien fra plass til plass, ofte midt i skoleåret og en gang da hun selv ble tilbudt en jobb i FN-systemet i USA.

— De lovte mye, for eksempel språkkurs og hjelp til å finne jobb, men ofte måtte vi legge ut penger selv og endte opp med å tape disse pengene. Jeg er nå i stor gjeld på grunn av all denne flyttingen.

Seks byer på 19 år

Da Robert og mannen flyttet med en seks måneder gammel baby fra Frankrike for første gang i 1992, var det ikke dette livet hun hadde ventet seg. Reisen begynte i Tulsa i Oklahoma, og så til fire andre steder før de endte i Norge. På veien fikk paret 3 barn til.

— Etter fem år ville jeg ikke mer, men jeg hadde ikke noe valg. Jeg hadde ingenting. Etter noen år, ofte etter tre til fem år, blir det vanskelig for den ansatte og familien å slutte i firmaet. Spesielt hvis de ikke har nok midler til å komme seg hjem igjen og starte et liv der. De har ofte økonomiske forpliktelser, som huslån, billån og kredittkort og har ofte ikke nok penger til å håndtere dette hvis de står uten jobb.

Sa nei til Paris

For Robert handler det derfor ikke om penger. Da Schlumberger sa at de kunne betale for en enveis flybillett til Paris, sa hun nei.

— Vi kommer fra Lyon, ikke Paris. Det blir som å droppe en person fra Stavanger i Oslo uten jobb, penger eller et sted å bo. Vi har heller ingen eiendeler fordi interne problemer i Schlumberger førte til at de ble holdt tilbake.

— Jeg føler at selskapet har tatt kontroll over alt, til og med ting som vanligvis er personlige. For eksempel lovet de at barna mine skulle få gå på fransk skole, men vi ble sendt til steder der det ikke var mulig. Det vil derfor ta minst to år for dem å komme seg inn i det franske skolesystemet dersom vi flytter tilbake til Frankrike nå. Schlumberger burde ha gjort oss oppmerksomme på at det å følge med en ektefelle til et annet land ikke er uten risiko.

Først ut med å gå til retten

Zaharia Robert går til sak mot Schlumberger. Saken gjelder først og fremst om hun har rett til å bo i leiligheten som selskapet betaler for. Selskapet sier de har gitt flere tilbud om hjelp som har blitt avslått.

Grunnen til at Robert vil stå fram og at hun går til sak mot Schlumberger er fordi hun mener dette er en problemstilling som selskapene ikke har klare retningslinjer for.

Hun sier at hennes historie ikke er unik, og at dette er et problem hun har støtt på flere ganger i løpet av årene som «oljekone».

— Jeg tror det er store mørketall her, og at Zaharia Robert er en av de første som tør å ta en konflikt med den arbeidsgiveren som har brakt henne hit, sier Roberts advokat, Lars E. Mørk til Stavanger Aftenblad.

— Hun mener hun har rett til å bo i leiligheten, som selskapet betaler for, inntil Schlumberger legger til rette for at hun kan vende tilbake til sitt hjemland. Hun sier det er selskapet som har brakt henne og hennes barn til Norge.

- Viktig sak

Saken handler derfor for Robert om muligheten for å få en startpakke slik at hun kan leve som normalt i sitt hjemland.

— Dette er en viktig sak fordi hvis vi vinner, er det på grunnlag av at Schlumberger har et ansvar for den ansattes familie når selskapet har brakt familien hit. Denne saken kan lede i mange retninger, men en av dem er at hun blir reinstallert i sitt hjemland, sier Mørk.

Schlumberger: - Tilbud om hjelp

Både Lianne Qvale, talsperson i Schlumberger Norge og selskapets advokat Dag Josef Foss Alsvik sier at de ikke kan ikke kommentere i detalj private personalsaker i media.

— Det vi kan si er at vi har vært i dialog med en fraskilt ektefelle av en tidligere ansatt om å flytte ut av en leilighet betalt av oss i snart to år, sier Qvale.

— Vi har gitt flere tilbud om hjelp, men alle har blitt avslått. Likevel synes vi at det er trist at dette har blitt til en rettssak og vi håper den kan løses på best mulig måte for alle parter så fort som mulig.

 1. Les også

  Bare én av disse søreuropeerne fikk jobb

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  De har brukt hundre millioner på advokater. Nå har de løst milliardstriden over en bedre middag.

 2. OSLOBY

  Store forskjeller innad i Oslo: Ingjerd Johnson (92) får ikke sykehjemsplass

 3. OSLOBY

  Dette er et av Oslos største nye boligområder. Men kommunen bygget aldri en skikkelig park.

 4. A-MAGASINET

  Da ektemannen bandt Bians datter og slo løs på henne med en tresleiv, hadde Bian ingen idé om hva hun skulle gjøre.

 5. NORGE

  Parwin og døtrene rømte fra tvangsekteskap: Norske myndigheter viser til sharialover når hun nektes å få barna til Oslo

 6. KRONIKK

  Tegneserien er løgn. Men Legeforeningens protest går for langt. Innvandrere forteller om stengte dører