Norge

Fiskeriministeren: Jeg kaster ALDRI spiselig mat

Torsdag møttes tre ministre og en hel matbransje for å skjerpe seg. Det skal bli slutt på at vi lar 350 000 tonn mat gå i søpla.

AD2Q9987-kICf96Qr9K.jpg Ørn E. Borgen

  • Yngve Ekern
    Journalist

— Jeg kaster ikke halve brød engang. Dem fryser jeg ned, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

Der er fiskeriministeren ulik den gjennomsnittlige forbruker. Hver eneste dag kaster vi nordmenn 190000 brød.

Aspaker er kanskje best i klassen av dem som høytidelig undertegnet en intensjonsavtale om å gå inn for å stanse kastingen av mat.

Matbransjen har en plan

Hele matbransjen, fra bønder til butikker, skrev under på planen om hvordan de fremover skal samarbeide for å hindre at vi fortsetter å kaste mat for 18 milliarder kroner årlig – i en verden der en milliard mennesker går sultne. Vi skal lære oss matvett.

— Jeg innrømmer at jeg kaster brød. Noen ganger har jeg ikke overskudd til å lage bruschetta av tørt brød, lyder det forsiktig fra miljøminister Tine Sundtoft.

Sundtoft forfekter at hun stort sett har sitt på det tørre,. Ja kanskje hun egentlig er enda flinkere pike enn Aspaker til og med?

— Vår familie kjøper en halv kalv av gangen. Slik får barna vite hvor maten kommer fra. Og når det bare er bein igjen, da koker vi dem til risotto-kraft.

Tenåringene må våkne

Hun er ikke mindre stolt av å ha redusert sin egen og anders kasting av meieriprodukter.

— Jeg kan underskrive på at jeg jobber knallhardt for å få husets 15-åring til å våkne opp, sier ministeren bestemt.

— Når han står med en melkekartong i hånden og spør hvilken dag det er i dag, da vet jeg hva han egentlig lurer på. Og da svarer jeg at han skal blåse i hvilken dato det står på kartongen og heller lukte på melka!

Det var i Matsentralen i Oslo traktaten om bot og bedring ble undertegnet. Matsentralen er et samarbeid mellom dagligvarehandelen, industrien og de frivillige organisasjonene, med Kirkens Bymisjon, Blåkors og Frelsesarmeen i spisssen.

Spilt melk hos Solveig

Solveig Horne, selve forbrukerministeren, kommer også med en bekjennelse når det gjelder forbruket i heimen, rettere sagt i sine to hjem.

— Det går nok til spille noe sur melk og fløte, det gjør det. Og pålegg. Men husk at jeg er pendler og bor to steder. Når jeg kommer hjem til datteren min i helgen, så hender det at ting har gått ut på dato og at grønnsaker har visnet, erkjenner Horne.

Noe pålegg til noen, verken i matbransjen eller i private hjem, er det ikke snakk om i den nye intensjonsavtalen. I dokumentet, som er forventet å bli en konkret avtale innen sommeren 2016, står det at de skal:

  • Samle informasjon og kartlegge.
  • Identifisere og gjennomføre tiltak.
  • Bidra til å øke bevisstheten hos alle.
    Og det er ikke bare bransjen som er problemet. Det er DU som er den verste synderen.
  • 46 kilo hver. Så mye kaster vi i gjennomsnitt av helt spiselig mat.
  • Kastingen i private søppelposer står for 231000 tonn av matavfallet.
  • Matsvinnet tilsvarer klimagassutslippet til 160000 biler.
    Les også: Det er de unge og miljøbevisste som kaster mest!

Les også: Slik lager du snadder av tørt brød

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

  1. BOLIG

    Holder maten seg best øverst eller nederst i kjøleskapet?

  2. NORGE

    Nordmenn kaster 170.000 brød hver dag. Her lærer Maria og Jakob å ta vare på skivene.

  3. NORGE

    Hver åttende handlepose med mat havner rett i søpla

  4. NORGE

    Påskematen: Har du lagret disse på hytta til påske? En av dem har kortere holdbarhet enn den andre.

  5. FAMILIE OG OPPVEKST

    Henrik Kristoffersen sliter med å legge på seg: Disse grepene tar kjæresten for å få ham opp i vekt.

  6. KOMMENTAR

    Norsk ungdom er feitere enn noensinne. Men det finnes en kur.