Norge

Clinton: -Aids er en trussel mot demokratiet

Oslo (NTB-Trygve Mellvang-Berg): Hvis spredningen av aids får fortsette, kan sykdommen true demokratiet i store deler av verden, advarer tidligere president Bill Clinton.

-Hvis man tror på demokrati og frihet, og vil ha flere partnere og mindre terrorisme, så må man gjøre noe med aids-problemet i Afrika og resten av verden, sa Clinton på en pressekonferanse etter møtet med statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) i Regjeringskvartalet tirsdag.

Samarbeid

Bondevik og Clinton ble på møtet enige om et samarbeid mellom William J. Clintons Presidential Foundation og norske myndigheter om aids/hiv-prosjekter i Tanzania og Mosambik.

Norge har et mål om å gi opp mot 180 millioner kroner til de to landene over en femårsperiode for å styrke deres kapasitet til å gjennomføre omfattende integrerte omsorgs-, behandlings— og forebyggingsprogrammer.

Clinton gjorde det klart at selv om Norge vil samarbeide med hans stiftelse, skal alle pengene gå til landet direkte.

-Jeg er ikke kommet hit for å be om penger til stiftelsen. Hundre prosent av pengene skal gå til de to landene, sa Clinton, og la til:

-Vi vil redde mange liv sammen.

Russland

Samtidig advarte både Clinton og Bondevik mot å tro at aids-problemet begrenser seg til det afrikanske kontinentet.

-Selv om to tredeler av tilfellene finnes på det afrikanske kontinentet, er økningen større i Russland, Karibia og Asia, påpekte Clinton.

-Vi har problemet i vårt nabolag også. Det er spesielt bekymringsfullt for Norge at det er et økende problem i Russland, supplerte Bondevik.

Både Norge og Clinton-stiftelsen er involvert i prosjekter i Russland og et samarbeid der var også blant temaene på møtet tirsdag.

Ros

Etter pressekonferansen, som ble avholdt en time forsinket, fortsatte følget til lunsj på Bogstad, hvor diskusjon om flere verdensproblemer, blant dem Israel/Palestina-krisen og kampen mot terror, sto på dagsordenen.

Clinton, som er på sitt fjerde Norgesbesøk, passet på å rose Norge for innsatsen på den internasjonale arenaen.

-Jeg vil takke for velkomsten og støtten. Jeg liker dette landet svært godt, og jeg beundrer landet for dets rolle i verden og for det partnerskapet vi har inngått i dag, sa Clinton.

(NTB)

Les mer om

 1. Helse

Relevante artikler

 1. NORGE

  Clinton vil lokke Solberg med på nye klima-initiativ

 2. KRONIKK

  Clinton-stiftelsen og det nye Norge | Terje Tvedt

 3. VERDEN

  Eksperter: Norge bruker bistandspenger til å innynde seg hos Clinton

 4. VERDEN

  Norge har gitt hundrevis av millioner til Clinton-stiftelsen. Etter at Hillary Clinton tapte presidentvalget, stuper støtten.

 5. A-MAGASINET

  - Nato er i spill om Trump blir president

 6. VERDEN

  Politiske ledere i Øst-Europa hater denne mannen. Nå har de fått Donald Trump med på laget.